четвер, 14 березня 2024 р.

Роз"яснення Закарпатської єпархії ПЦУ щодо цьогорічної дати святкування Пасхи

 


       В зв'язку з запитом закарпатців, щодо цьогорічної дати святкування Пасхи, Закарпатська єпархія Православної Церкви України дає роз'яснення. Отже:

        Затвердження Православною Церквою України Новоюліанського календаря не вплине на дату святкування Великодня, оскільки православний та католицький світи мають різні Пасхалії. Дата святкування Великодня є перехідною і визначається за особливими критеріями. Вона відраховується від першого повного місяця весняного сонцестояння, однак завжди має припадати на неділю.

        Православна Церква України для визначення дати Пасхи відштовхується від дня весняного рівнодення (21 березня), і далі дивляться, коли настане найближчий до нього повний місяць. Тобто у неділю найближчу до повного місяця відзначають Великдень, і у православних він не може бути раніше 4 квітня.

Дата святкування світлого Великодня або Пасхи у 2024 році для католиків та православних не збігається, цьогоріч різниця буде становити понад місяць. В Закарпатті православні віряни залишаються на православній Пасхалії,  та будуть  святкувати Великдень разом з усім православним світом - 5 травня. Християни західного обряду  ( РКЦ та МГКЄ) — 31 березня.

 

Інформаційний відділ Закарпатської єпархії ПЦУ.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: