вівторок, 23 квітня 2024 р.

УЖГОРОД. В єпархіальному храмі , вчергове, звершено Таїнство Єлеосвячення.

 


23 квітня 2023 року, з благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія, в єпархіальному храмі прп.Амфілохія Почаївського м.Ужгород ( вул.Станційна,16а), духовенством Закарпатської єпархії ПЦУ було звершено Таїнство Єлеосвячення.Десятки вірників приступили цього дня до Соборування.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.







Читати далі …

В день свята вмч.Георгія Переможця Архіпастир звершив Літургію Ранішосвячених Дарів.

 


23 квітня 2024 року, в день свята вмч.Георгія Переможця, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, у співслужінні прот.Ігоря Войтовича, ієрея Олександра Владики та диякона Станіслава Черевко, звершив Літургію Ранішосвячених Дарів.

Літургія ранішосвячених Дарів – богослужіння, за яким саме таїнство перетворення хліба і вина в Тіло і Кров Господа не відбувається, але віруючі причащаються святих Дарів освячених раніше на літургії святителя Василія Великого або святителя Іоана Золотоустого.

Ця літургія відправляється під час Великого посту по середам і п’ятницям, на 5-й седмиці – в четвер, а на Страсному тижні – в понеділок, вівторок і середу. Втім, з нагоди храмових свят чи свят в честь святих угодників Божих Літургія ранішосвячених Дарів може бути звершена і в інші дні Великого посту, однак в суботу і неділю вона ніколи не відправляється, оскільки в ці дні піст послаблюється і звершується повна Літургія.

Літургія Ранішосвячених Дарів встановлена в перші часи християнства і звершувалась святими апостолами, але справжній свій вигляд вона отримала від святого Григорія Двоєслова, папи Римського, який жив в VI столітті після Р. Хр.

Літургія Ранішосвячених Дарів є тим наполегливим закликом Матері Церкви до частого Причастя Святих Христових Таїн. У ній чути голос з глибини століть, голос живого, стародавнього Передання Церкви. Голос цей каже, що не можна жити життям у Христі, якщо віруючий не оновлює постійно свій зв’язок з джерелом життя – причащаючись Тіла і Крові Господа Ісуса Христа.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.












Читати далі …

Єпископ Варсонофій нагородив Благословенними грамотами працівників УВП № 9 м.Ужгород.


 22 квітня 2024 року, на запрошення керівника УВП № 9 м.Ужгород Ігоря Туркалевича, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій у супроводі секретаря єпархіального управління прот.Сергія Ємця відвідали виправний заклад. Цього дня відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення 26-ої річниці утворення Державного департаменту України з питань виконання покарань, як центрального органу виконавчої влади.З нагоди професійного свята Архіпастир нагородив працівників Установи Благословенними грамотами.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.















Читати далі …

неділю, 21 квітня 2024 р.

БЕДЕВЛЯ. Єпископ Варсонофій очолив першу літургію в новозбудованому храмі.


 21 квітня 2024 року, в неділю 5-ту Великого посту, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, на запрошення протоієрея Андрія Гирича, відвідав з Архіпастирським візитом релігійну громаду св.архістратига Михаїла с.Бедевля Хустсько-Тячівського благочиння. В новозбудованому храмі Архіпастир заклав пам"ятну капсулу та при співслужінні духовенства очолив Літургію свт.Василія Великого.Духовенство цього дня молились за всіх жертводавців, хто долучився до швидкого будівництва святині, а також підносили свої молитовні прохання до Творця за Українське військо й швидку його перемогу над російським агресором.По завершенню Богослужіння до вірян з словом проповіді звернувся Владика, після чого, в знак пам"ятної події, подарував настоятелю храму Плащаницю Спасителя.Завершилась Літургія уставним многоліттям та молитвою за Україну.


Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.



















Читати далі …

суботу, 20 квітня 2024 р.

Звершено Літургію свт.Іоана Золотоустого в день свята Похвали Пресвятої Богородиці.

 


20 квітня 2024 року, в день свята Похвали Пресвятої Богородиці, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, в єпархіальному храмі прп.Амфілохія Почаївського м.Ужгород, у співслужінні протоієрея Ігора Войтовича , ієрея Олександра Владики та диякона Станіслава Черевко, звершив Божествену літургію свт.Іоана Золотоустого.По завершенні Літургії Архіпастир привітав усіх з радісним святом Похвали Пресвятої Богородиці, причасників – з прийняттям Животворящих Христових Таїн, побажавши безперестанного покрову Цариці Небесної, і прикликав на всіх, хто молився в цей день в храмі, Боже благословення.

     Історія цього святкування, встановленого в ХІ столітті, сягає 626 року – тоді ворожа армія підступила під стіни столиці Візантії. Константинополь було врятовано завдяки заступництву Діви Марії, до Якої в молитвах звернулося населення міста – адже недарма ще рівноапостольний Костянтин, засновуючи цю нову столицю Римської імперії, доручив її молитовному захисту Пречистої.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.











Читати далі …

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: