четвер, 25 квітня 2024 р.

Пасхальне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського ПЦУ Варсонофія.

 

  


                                               ПАСХАЛЬНЕ  ПОСЛАННЯ

                        ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО

                                                           ВАРСОНОФІЯ

                             БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ ТА ВСІМ ВІРНИМ     

                                               ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

                                       ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

                                     Дорогі браття і сестри! Христос Воскрес!

     Першим словом Воскреслого Ісуса Христа, з яким Він звернувся до жон-мироносиць, цих перших благовісниць Його Воскресіння, було: «Радуйтеся!» Ця світла новина наповнила їхні серця, а згодом і серця апостолів невимовною радістю. Ця звістка і донині така сама велична і так само вона переповнює наші серця духовним звеличенням. Пронеслася вона по всьому світу і полонила душі віруючих людей… І горнуться до неї «всі струджені й обтяжені» (Мф. 11, 28), шукаючи в ній душевного заспокоєння. Чому Воскресіння Христове наповнює душі віруючих живим захопленням, піднесеною духовною радістю?

      До Воскресіння Христового людство у величезній більшості не мало живої надії на безсмертя і воскресіння. В язичництві навіть у найбільших мудреців надія на життя після смерті була досить неясною, непевною, спотвореною різними помилками. В іудейському народі була надія безсмертя і воскресіння, і нею втішалися праотці (див.: Іов. 19, 25) і пророки (див.: Іс. 26, 19; Ієз. 37, 1–10; 2 Мак. 12, 43–44). Однак ця надія, ґрунтуючись на очікуванні обіцяного Визволителя, Який має знищити смерть, була тільки ще сподіванням, яке не мало незаперечного доказу. Крім того, усвідомлення своєї гріховності тривожило людину й ослабляло в ній надію на воскресіння для блаженного життя.

      Воскресіння Ісуса Христа, Який переміг смерть, дає нам тверду надію на майбутнє наше воскресіння. Апостол Павло ставить наше воскресіння в залежність від Воскресіння Христового. Як через тілесного родоначальника людства Адама, що вчинив гріх, — підкорилися законові смерті всі люди, з’єднані з ним через тілесне походження, так у духовному родоначальникові Ісусі Христі живуть і воскреснуть усі ті, що духовно відроджені Ним, з’єднані з Ним вірою (див.: 1 Кор. 15, 20–22; 47–48). Те, що сталося з Представником спасенного людства, обов’язково, співдією Божественної благодаті, переходить і на віруючих — внаслідок їхньої духовної спорідненості і зв’язку з Ним.

       Ось чому апостол Павло дивується, як могли деякі з коринфських християн, визнаючи Воскресіння Ісуса Христа, відкидати наше майбутнє воскресіння. «Якщо нема воскресіння мертвих, то і Христос не воскрес» (1 Кор. 15, 13). Таким чином, у Воскресінні Спасителя нашого є тверде, справді відрадне для вірних, уповання. Воно настільки живе, що вже ніяк не можна відділити впевненості у Воскресінні Христовому від впевненості в нашому воскресінні (див.: Рим. 8, 11). Звідси зрозуміло, яку велику радість для християн містить так часто й урочисто повторюване у свято Пасхи привітання: Христос воскрес!

      Кожна людина, що відчуває жадобу вічного життя за природою своєю, яка, за висловом апостола Павла, розумом і серцем усвідомила «силу Воскресіння» Христового (див.: Флп. 3, 10), не може не зрадіти духом і не линути до оселі вічного життя. Велику втіху і відраду серед мінливостей земного життя вносить у душу християнина славне Воскресіння Ісуса Христа. Віруючі вже самим прикладом Воскресіння Христового переконані, що з відходом нашого тіла на місце загального упокоєння не все закінчується. Там, на виконання обітниці Спасителя, — «Я живу, і ви будете жити» (Ін. 14, 19), — віруючі встануть з праху земного і з’єднаються зі своєю душею для нового безболісного, безтурботного, нескінченного життя у Христі і з Христом. Тоді впевнено й радісно вони проголосять словами пророка Осії: «Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?» (Ос. 13, 14).

     І в умовах земного життя віра у життя вічне спонукає нас, православних християн, боротися проти всього того, чим знищується на землі життя. Ось чому наша Помісна Православна Церква України осуджує дії варварської росії, руйнівна дія якої спрямована проти людини-УКРАЇНЦЯ і всього чим ми жили за роки своєї НЕЗАЛЕЖНОСТІ. Як і всі люди доброї волі, ми, віруючі, виступаємо проти всіх видів насильства, збройного протистояння, загарбницьких дій московитів, що  несуть з собою скорботу, горе та  смерть людей.

      Обов’язок нашого християнського покликання продовжувати миротворницьке діяння, яке об’єднує нас у служінні людству з християнами інших сповідань, з усіма людьми доброї волі, щоб сприяти побудові на землі миру без зброї, без голоду, злиднів і хвороб, коли всі народи зможуть розгортати співробітництво в усіх галузях людського життя. Нас радує поглиблення зусиль багатьох християнських Церков у їх святому служінні аби зупинити війну в Україні. Однак наша Українська Православна Помісна Церква знову і знову звертається із закликом до всіх Церков, до всіх лідерів світу, до всіх християн — ще більше посилити своє служіння задля миру в нашій багатостраждальній Державі. Ми віримо в кінцеву перемогу добра, бо воскрес Христос!

      Сердечно вітаю вас, боголюбиві пастирі, військовослужбовці, владу всіх рівнів, волонтерів, лікарів  і вас дорогі браття і сестри із світлоносним святом Святої Пасхи! Нехай подасть Воскреслий Господь усім нам благодатну поміч на справи добрі. «Святкуючи оновлення життя нашого, — повчає нас св. Григорій Богослов, — оновлюймося і ми духовно! Усе в природі оновлюється нині, — нині весна природна і весна духовна, весна видима і весна невидима. О, якби ми сподобилися її там, духовно змінившись тут і оновленими перейшли в нове життя в Ісусі Христі, Господі нашому! Йому ж, Воскреслому, всяка слава, і честь, і держава, зі Святим Духом, у славу Бога Отця» (Св. Григорій Богослов, слово 44). Амінь.

                                Христос воскрес! Воістину воскрес!

+ Варсонофій - єпископ Ужгородський і Закарпатський, Пасха Христова-2024 рік, м.Ужгород.

Читати далі …

середу, 24 квітня 2024 р.

Духовенство Закарпатської єпархії ПЦУ спільно з патрульними поліцейськими провели майстер-клас з розмальовування писанок для дітей ВПО


24 квітня 2024 року Патрульні поліцейські Закарпаття спільно з духовенством Закарпатської єпархії ПЦУ, а саме з єпископом Ужгородським і Закарпатським Варсонофієм та протоієреєм Сергієм Потюком, провели майстер-клас з розмальовування писанок для дітей ВПО, родини яких знайшли прихисток в Ужгороді. Правоохоронці спільно з священнослужителями розповіли дітям про звичаї та традиції святкування Великодня в нашому регіоні, про символ писанки і крашанки, про значення орнаментів на ній. Дітки зі задоволенням виводили кольорові візерунки та робили «іменні» писанки.

«Таким чином ми хотіли підтримати маленьких українців, які через активні бойові дії були змушені покинути свій дім, друзів, школу, відволікти їх від важких спогадів, створити передсвятковий настрій. Адже попереду – Великдень, який символізує перемогу життя над смертю, добра над злом. Сама писанка – це символ життя, безсмертя, відродження, любові і краси, добра та радості. Власне, відчуття захищеності – це те, що потребують наші діти війни якнайбільше. І найголовніше нагорода для нас – бачити, як дитячі серця знову наповнюються надією та вірою в краще»,- зазначив єпископ Варсонофій.
 
Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ. 







Читати далі …

вівторок, 23 квітня 2024 р.

УЖГОРОД. В єпархіальному храмі , вчергове, звершено Таїнство Єлеосвячення.

 


23 квітня 2023 року, з благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія, в єпархіальному храмі прп.Амфілохія Почаївського м.Ужгород ( вул.Станційна,16а), духовенством Закарпатської єпархії ПЦУ було звершено Таїнство Єлеосвячення.Десятки вірників приступили цього дня до Соборування.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.







Читати далі …

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: