понеділок, 27 лютого 2023 р.

Великопісне послання Всечесним пастирям та всім вірним Закарпатської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

 


Слава Ісусу Христу дорогі браття і сестри – жителі Срібної Землі, дорогі читачі!

      Сьогодні розпочинається Великий піст - час роздумів, час покаяння, та час переосмислення своїх вчинків та дій. 46 днів, 46 моментів для  очищення, 26 можливостей приступити до Таїнств сповіді та Причастя.

      Велика Чотиридесятниця для кожного християнина є часом духовної боротьби, у якій беруть участь і душа, й тіло. Душа бере участь через ревну молитв, практику чеснот і добрих діл. Це внутрішнє наставлення душі проявляється назовні через піст і покутні діла нашого тіла. Без умертвлення тіла нема духовного посту. “Наскільки відіймеш тілу, — каже святий Василій Великий, — настільки додаси своїй душі блиску духовного здоров’я. Бо не збільшенням сили в нашому тілі, а витривалістю душі й терпеливістю в прикрих досвідах здобуваємо силу проти невидимих ворогів” (Про піст, І).

       Піст пом’якшує душу для покаяння. Коли утихомирюються пристрасті – прояснюється духовний розум. Людина починає краще бачити свої недоліки, у нєї з’являється бажання очистити свою совість і покаятися перед Богом. За словами святителя Василія Великого, піст робиться як би крилами, що возносять молитву до Бога. Святитель Іоан Золотоустий пише, що «молитви здійснюються з особливою увагою під час посту, тому що тоді душа буває легша, нічим не обтяжується і не пригнічується згубними тягарями задоволень». Для такої покаянної молитви піст – самий благодатний час.

     Сам Господь наш Ісус Христос сорок днів постив у пустелі, звідки повернувся у силі духу (Лк. 4, 14), здолавши усі спокуси ворога. «Піст є зброя, підготовлена Богом, – пише преподобний Ісаак Сирин. – Якщо постив Сам Законодавець, то як же не постити тим, хто зобов’язаний дотримуватися закону? До посту рід людський не знав перемоги і диявол ніколи не отримував поразок… Господь наш був керівником і первістком цієї перемоги… І як скоро диявол бачить цю зброю на кому-небудь з людей, цей супротивник і мучитель негайно приходить у страх, пригадуючи про поразку свою у пустелі від Спасителя, і сили його засмучуються».

     Піст встановлений для всіх: і ченців, і мирян. Він не є повинністю або покаранням. Його слід розуміти як спасительний засіб, свого роду лікування і ліки для кожної людської душі. «Піст не відштовхує від себе ні жінок, ні людей похилого віку, ні юнаків, ні навіть малих дітей, – говорить святитель Іоан Золотоустий, – але усім відкриває двері, усіх приймає, щоб усіх врятувати». Чи «бачиш, що робить піст, – пише святитель Афанасій Великий: – хвороби лікує, бісів проганяє, лукаві помисли видаляє і серце робить чистим».

    Отже, проходячи піст тілесний, будемо постити і духовно. З’єднаємо піст зовнішній з постом внутрішнім, керуючись мудрістю. Очищуючи тіло стриманістю, очистимо і душу покаянною молитвою для надбання доброчесностей і любові до ближніх. Ось це і буде справжній піст, приємний Богу, а значить і спасительний для нас.

З любов'ю у Христі,

+ Варсонофій

єпископ Ужгородський і Закарпатський

Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

 

27 лютого 2023 року Початок Великого посту.

м.Ужгород.

 

 



Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: