суботу, 28 грудня 2019 р.

Різдвяне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія.


                    
                      Всечесні отці, дорогі браття і сестри!
                           Христос Рождається  – славімо Його!
Слава у вишніх Богу, і на землі мир,
в людях благовоління.
(Лк. 2, 14)
      Сьогодні Закарпатська земля в духовній єдності зі всією Вселенською Церквою прославляє велике чудо Божественного пришестя в світ Сина Божого – Господа нашого Ісуса Христа. Впродовж двох тисяч років людство зустрічає Різдво Христове, і заснована Сином Божим Свята Церква несе світло істини і спасіння для всіх людей.
      Ісус Христос, народившись від Пресвятої Діви Марії, зійшов на землю, щоб духовно відродити людство, визволити його від гріха та смерті і дарувати йому вічне життя. Своїм пришестям Син Божий осяяв людей, «які сиділи в темряві й тіні смертній», світлом істинного Богопізнання.
     Народжений у віфлеємській печері, Господь сповістив світові, що всі люди — браття й діти Небесного Отця. Він відкрив людям, що любов є джерелом духовного життя й основою їх моральних взаємовідносин.  Христос сказав: «Я є путь, істина, і життя» (Ін. 14, 6). Він не тільки проповідував високе, величне вчення, а й дарував людям благодатну силу для духовного життя.
        Без втілення Сина Божого не могло бути ні оновлення зараженої гріхом людської природи, ані воскресіння й перемоги над смертю. Без втілення Бога Слова духовний світ поринув би в непроглядну темряву і над родом людським вічно панувала б смерть, яка всіх зрівнює і не знає різниці між добрим і злим. Для неї чужі поняття - життя і радості, добра і справедливості.
      У  ці священні дні свята Церква створює в наших душах особливе почуття тихої радості і немовби відчуття дивного світла, яке осяяло ясла Богонемовляти. Вона утверджує в нас віру, що «з нами Бог», через Ісуса Христа, народженого у Віфлеємі Іудейському. Вона вселяє в нас надію, що для нас не будуть зачинені двері Царства Небесного, куди Господь бажає привести нас з невимовного Свого чоловіколюбства. Вона пробуджує в нас почуття братерської любові до далеких і близьких, до всіх людей доброї волі.
      Ці святі почуття, які змушують тремтіти наші серця в різдвяні дні, чи не є ознакою того, що й ми разом з пастирями та волхвами відбуваємо у подорож до духовного Віфлеєма, щоб заглибитися там у благоговійне споглядання Божественного Немовляти?
      Наша душа наповнюється внутрішнім спокоєм, оспіваним ангелами в Різдвяну ніч: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2, 14). Мир, принесений на землю Господом нашим Ісусом Христом, — це насамперед мир з Богом, мир зі своєю совістю, мир з ближніми, мир між народами. Братерська любов і відкрите серце — джерело внутрішнього миру. Апостол Павло навчає: «Плід же Духа є любов, радість, мир» (Гал. 5, 22). Де Христос — Джерело миру, — там і мир. Де Святий Дух, там і плід Його перебування — мир. Прагнути здобути душевний мир — це означає прагнути до того, щоб Господь оселився в серці і жив у ньому, як Він Сам обіцяв (див.: Ін. 14, 23).
    Дорогі браття й сестри! Минулого року  тяжкі випробування випали на долю нашого народу, але він мужньо ніс тягар нечуваної за своїми стражданнями війни на сході України. Вдячна пам’ять вимагає від нас згадати в своїх молитвах тих, хто не повернувся з поля бою і своєю кров’ю врятував нас від рабства. Ми повинні постійно молитися Начальникові миру, Господеві нашому Ісусу Христу «за мир у всьому світі», жити, згідно з Божою заповіддю, в любові та чесним трудом на благо свого народу створювати підставу міцного і справедливого миру. Сьогодні мир перестав бути справою тільки політичних діячів; він став пекучою турботою кожної людини зокрема. Також закликаю  всіх людей Срібного краю залишити релігійні чвари, і в ім’я Христа об’єднатися навколо Помісної Української Православної Церкви, щоб прославився Бог, а наш український народ в кожному місті і селі Закарпаття мав би духовну силу для свого розвитку і процвітання.
            З добрими, Різдвяними побажаннями, поздоровляю усіх керівників та священнослужителів християнських конфесій нашого краю, владу всіх рівнів, Народних депутатів України від Закарпаття. Вітаю також силові та правоохоронні структури області, працівників ЗМІ, освіти, культури, охорони здоров'я, прикордонників та військовослужбовців нашої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади та вас, дорогі браття і сестри, з великим святом Різдва Христового і з Новим 2020 – м роком, що настав. Віра в спасенне пришестя на світ Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа нехай зміцнить нас у любові до Святої Православної Церкви України і в постійному служінні своїй Вітчизні через щире виконання свого громадського обов’язку, зміцнення родинних уз та високоморального християнського життя. Нехай у Новому році мир і благословення Боже перебуває на кожній людині, яка чинить добро (Рим. 2, 10).Амінь.

    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ – СЛАВІМО ЙОГО!

Різдво Христове -2020 року Божого,
м.Ужгород
+ Варсонофій ( Руднік)
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви
( Православної Церкви України)

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: