пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Щодо забезпечення права релігійних громад на зміну юрисдикційної підлеглості

З огляду на те, що протягом останнього часу було поширено низку заяв, де містяться застереження щодо сприяння органів місцевого самоврядування релігійним громадам під час добровільної зміни ними своєї юрисдикційної підлеглості, з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія повідомляємо наступне.
Право на добровільну зміну релігійною громадою своєї канонічної та юрисдикційної підлеглості гарантоване законодавством України. Таке право реалізується на загальних зборах релігійної громади. Членство в релігійній громаді визначається нею самою і не може бути обмежуване проти волі громади.
Стаття 29 Закону України про свободу совісті та релігійні організації уповноважує органи місцевого самоврядування сприяти реалізації релігійними громадами своїх прав: «Забезпечення виконання та додержання законодавства про свободу совісті, світогляду, віросповідання та релігійні організації здійснюють у межах компетенції центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері релігії, інші центральні органи виконавчої влади, органи прокуратури, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування».
У зв‘язку із зазначеним Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) стурбована заявами, у яких висловлено застереження щодо можливості для органів місцевого самоврядування сприяти релігійним громадам у здійсненні права на зміну юрисдикційної підлеглості. Такі заяви є неконструктивними та вносять додаткову напругу.
Тому звертаємося до органів місцевої влади, місцевого самоврядування, представників Національної поліції та інших правоохоронних органів на місцях відповідно до компетенції у разі потреби забезпечувати для релігійних громад реалізацію їхніх законних прав.

За інформацією Прес-служби Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)
Прес-служба Закарпатської єпархії



Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: