РПЦ буде присутня в Україні лише в статусі представництва чи церковного посольства.
Про таке заявив в ефірі "5 каналу" в програмі "Інформаційний вечір" архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.
Він припустив, що коли завершиться перехід громад до ПЦУ, можна буде говорити про одну сформовану Українську Помісну Церкву: "Я думаю, що на це піде кілька років. Можливо три, можливо п'ять, можливо більше. В будь-якому разі в історичній перспективі буде єдина Православна Церква".
Він також пояснив, в якому статусі РПЦ нині в Україні та що на неї чекає надалі: "Російська Церква, можливо, буде присутня лише в статусі якогось представництва чи церковного посольства тощо, у віддаленому майбутньому, коли, можливо, серед останніх, але і Московська Патріархія визнає автокефалію Церкви в Україні. А до того часу цей процес буде тривати. Проте, відповідно до томосу, з канонічної точки зору в Україні право на свою діяльність і канонічну територію має винятково внесена в диптихи, як 15-та, Православна Церква України. Російська Православна Церква не має жодних канонічних прав. Вона має законні права з точки зору українського закону, вона може існувати, але з точки зору канонічного права присутність тут (в Україні – ред.) РПЦ є відповідним порушенням", – наголосив Євстратій Зоря.
Дивіться також про те, як Москва намагалася підкупити митрополитів Грецької Церкви, щоб зірвати надання автокефалії ПЦУ:
Нагадаємо, в суботу, 5 січня, Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної Церкви України
6 січня 2019 року в патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі відбулася церемонія передачі Томосу про автокефалію об'єднаної Православної Церкви України. Вселенський Патріарх Варфоломій передав Томос Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією 5 каналу.