четвер, 13 квітня 2017 р.

Єпископ Варсонофій здійснив Чин обмивання ніг в Великий четвер.

13 квітня 2017 року, у Великий Четвер,Преосвященний єпископ  Варсонофій, керуючий Закарпатською єпархією , очолив Вечірню з Літургією св. Василія Великого в Свято-Троїцько-Михайлівському храмі м.Берегово, після якої традиційно здійснив чин умивання ніг 12-м священикам. Цей чин не часто зустрічається у богослужбовій практиці, і лише в кафедральних храмах. Суть його полягає в тому, що в Страсний Четвер архієрей, за образом Христа, що умив ноги своїм учням за Тайною Вечерею, омиває в храмі ноги сидячим священнослужителям, на знак глибокої смиренності і служіння народові Божому. Диякон Володимир Марцінів виголошував уривок з Євангелія, в якому описується омивання ніг Спасителем Своїм учням. Під час читання слів «і положи ризи свої» Владика зняв з себе вбрання і залишився в підсаккоснику, єпитрахилі, поясі і поручах, а потім при відповідних словах Євангелія взяв «лентіон» (широкий і довгий рушник) і хрестоподібно влив воду в умивальницю.
Далі Євангеліє розповідає, що Господь розпочав умивати ноги учням і витирати лентієм, яким був перепоясаний. В цей момент Владика Варсонофій поливав водою на ноги священиків і витирав їх рушником, яким він, як і Спаситель на Тайній вечері, опоясався. Апостола Петра, котрий відмовлявся від того, щоб Спаситель омив йому ноги представляв благочинний Берегівського району протоієрей Михаїл Савко.
Потім єпископ Варсонофій виголосив проповідь, в якій розповів про події Страсного Четверга, про Таїнство Євхаристії, в якому всі присутні сьогодні поєдналися в одне Тіло – Церкву.

Прес-служба Закарпатської єпархії.











Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: