середу, 12 квітня 2017 р.

Пасхальне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія.



          
            ПАСХАЛЬНЕ  ПОСЛАННЯ
   єпископа Ужгородського і Закарпатського
                 ВАРСОНОФІЯ
   боголюбивим пастирям,чесному чернецтву
        та всім вірним Закарпатської єпархії
          Української Православної Церкви
                    Київського Патріархату
          Всечесні отці, дорогі браття і сестри !
                         Христос   Воскрес !
    Своє щорічне Пасхальне послання , розпочинаю словами святителя Іоана Золотоустого : "Ось настало у нас жадане і спасення свято ― день Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа! Сьогодні скинуто владу диявола, сьогодні зруйновано узи смерті , знищено перемогу пекла"!
       Як колись кров принесених в жертву агнців була знаком обітованим юдеям, знаком уникнення єгипетської кари, так і кров Христа стала символом нової Пасхи, жертви Агнця Божого, взявшого на Себе гріх світу, відкупивши його Своєю кров’ю. Тож християни, святкуючи Пасху новозавітну, торжествують , бо здійснилось визволення людства від рабства гріха, настав день оновлення прадавнього Адама.
     В наші дні кожен третій мешканець планети Земля вважає себе християнином. Яким чином з дванадцяти рибалок, селян та митаря Церква Христова виросла до таких небачених розмірів? Відповіддю є Воскресіння Спасителя, що докорінно змінило перебіг людської  історії.
      Протягом Свого життя Ісус Христос  не написав жодної книги, мало того, Він не написав жодного рядка. Але Йому присвячено більше книг ніж будь-якій іншій людині. Христос не написав жодної пісні, але йому присвячено більше музичних творів , ніж будь-кому іншому в історії. Немає найвіддаленішого куточка світу, де би не було Його послідовників. Новина про повернення до життя після смерті Ісуса Христа  стала  причиною поширення християнства по всьому світі.
     Крім Євангелистів , детально описують факт Воскресіння Христового й тогочасні історики та свідки тих подій . Одним з таких є   грек  Гермідій,  який на той час  посідав офіційну посаду біографа правителя Юдеї  Понтія Пилата. Він спершу був налаштований проти Христа і, як сам говорив, вмовляв дружину Прокуратора не застерігати чоловіка від смертного вироку Назоритянину. До самого розп'яття він вважав Христа облудником, тому,за власною ініціативою, взявши з собою помічника Пилата , вирушив у ніч перед воскресінням до гробу, сподіваючись переконатись у тому, що Ісус не воскресне і тіло Його назавжди залишиться в землі. Та вийшло інакше: "Наблизившись до гробу і перебуваючи за сто п'ятдесят кроків від нього, - пише Гермідій, - ми побачили в слабкому світлі ранкової зорі варту біля гробу: два чоловіки сиділи, інші лежали на землі, було дуже тихо. Ми йшли повільно, і нас обігнала сторожа, яка йшла на зміну тій, котра перебувала там звечора. Потім раптом стало дуже ясно. Ми не могли збагнути звідки це світло, та незабаром побачили, що воно променіється із сяючої хмари, яка рухалась зверху. Вона опустилась до гробу, і над землею там з'явився чоловік, начебто сяючий весь. Потім почувся удар грому, але не на небі , а на землі. Від цього удару сторожа від жаху знялася, а потім упала. В цей час до гробу праворуч від нас стежкою йшла жінка, вона раптом закричала: «Відкрилося! Відкрилося!» І в цей момент нам стало видно, що справді дуже великий камінь привалений до входу у печеру начебто сам собою піднявся і відкрив гріб (відчинив вхід до печери). Ми дуже злякалися. Згодом світло над гробом зникло, стало тихо, як звичайно. Коли ми наблизились до гробу, то виявилось, що там уже нема тіла похованого чоловіка".
     Можна навести ще більшу кількість  документів та історичних фактів дорогі браття і сестри , що вражають скептиків своєю достеменністю і  промовляють на користь найбільшого дива в історії - про повернення до життя Ісуса Христа , який за весь світ був розіп'ятий на Голгофі. Проте вважаю, що ми, православні християни - ті хто вірує у Господа  та  у Його Воскресіння , жодних фактів не потребуємо, а  з великою радістю , разом з  Святою Церквою вшановуємо  Того, хто «смерть подолав і диявола знищив» - в духовному піднесенні й торжестві , співаємо : « Цей день, його ж створив Господь, радіймо і веселімось в нім!».
    Шановні закарпатці, звертаюсь до кожного з Вас, у всі міста і села нашої Богом благословенної Срібної Землі,до всіх тих, хто називає себе християнином не залежно від конфесійної приналежності , словами невимовної радості : Христос Воскрес! Нехай ці два слова , які змінили людську історію, які дали шанс кожному з нас на життя вічне, будуть нам  дороговказом в нашому житті,  в якому подекуди ми боремось з  хворобами, бідами і стражданнями. Нехай вони нам будуть нагадуванням того , що Син Божий  перебуває в душах віруючих людей, в храмах, в Таїнствах, які звершує Церква. Перебуває з нами, і з нами подорожує по життєвому шляху, як колись подорожував Він з двома учнями в Еммаус. За кожною Божественною Літургією, Він пізнається в переломленні святого Хліба. І в цьому сутність Його величі і незбагненності, Його постійної присутності біля нас, і Його життєдайної сили, яка перебуває з нами  повіки. Тому , в цей Великий день ми в особливий спосіб, залишаючи всі свої справи, показуємо, що належимо Христові. По тому, як ми святкуємо Пасху, ми даємо можливість іншим побачити, що православні християни відрізняються від тих, що в світі, ми даємо живе свідчення всім, хто ще шукає істину. Ми показуємо де потрібно шукати Спасителя.
     В день Пасхи Христової сердечно вітаю християн нашої області, владу краю, Народних депутатів України від Закарпаття, військовослужбовців , які в складних умовах захищають нашу свободу та нашу Батьківщину, духовенство, чернецтво , мирян. Закликаю кожного – обійміть  теплом сердець своїх ближніх та ворогів; « Радійте, удосконалюйтесь, втішайтеся, будьте однодумні, мирні: і Бог любові й миру буде з вами» (2. Кор. 13, 11).
Нехай свято Воскресіння Христового принесе в наші серця радість, якої у нас ніхто не відніме, тому що Воістину Воскрес Христос!

    Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай перебуває з усіма Вами!


              Христос Воскрес ! Воістину Воскрес !

+ Варсонофій
Милістю Божою
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви Київського Патріархату

Пасха Христова 2017 року Божого, місто Мукачево.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: