середа, 15 лютого 2017 р.

Звернення єпископа Варсонофія в день вшанування пам"яті воїнів – інтернаціоналістів



                                                              
                                                                  ЗВЕРНЕННЯ

                                           Керуючого Закарпатською єпархією
                           Української Православної Церкви Київського Патріархату
                                        єпископа Ужгородського і Закарпатського

                                                                ВАРСОНОФІЯ

     в день вшанування пам"яті воїнів – інтернаціоналістів 15 лютого 2017 року Божого.

 Всечесне духовенство , шановні представники державної влади та органів місцевого самоврядування  Закарпаття,  високоповажне воїнство , дорогі браття і сестри!

                                                Слава Ісусу Христу !

        В цей день , коли Православна Церква  вшановує  свято Стрітення Господа нашого Ісуса Христа , ми також відзначаємо 28-му річницю  виведення радянських військ з республіки Афганістан, вшановуючи воїнів-інтернаціоналістів , в першу чергу,  наших співвітчизників.
    Ціна чужої війни коштувала для України втратою 3360 чоловік. Із них: загинуло 3280, пропало безвісті 80, поранено понад 8 тис, стали  інвалідами 3560 осіб. Після військових дій померло від ран, захворювань більше, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилось вдвічі. Всього ж пройшло через афганську війну 160 тисяч українців.
     Можна багато розмірковувати про те військове протистояння, але я точно знаю, що ми маємо робити - ми повинні пам'ятати про героїзм, мужність, силу духу наших військовослужбовців , які пішли захищати не свою Батьківщину, однак з честю виконали свій військовий обов’язок до кінця.
     Чи є у війнах переможці? Ні звичайно. У війнах не може бути переможців, бо всі в них переможені тим, що війна – це смерть, яка забирає найдорожче у людини – її життя; бо війна – це каліцтво, як духовне, так і фізичне;  війна це справжнє  пекло. Можна побудувати дороги, нові міста,  зорати поле  і посіяти зерно, підняти господарство. Але примусити  битися серце у мертвої людини – неможливо; залікувати зранену душу, не залишивши  величезного рубцю – неможливо; не бачити страхітливих снів, коли йдеш у бій і втрачаєш друга – неможливо.
   28 років тому закінчилася Афганська війна. Всі  вважали, що більше ніколи не будуть гинути у війнах українці. Ніхто не міг подумати, що  доведеться ховати наших співвітчизників, які знову змушені будуть взятися за зброю.  Проте реальність жахлива – сьогодні також  і воїни – афганці стоять на сторожі суверенітету  України – захищаючи її  територію , мову, віру та культуру , приймаючи участь у війні з російським агресором , котра триває на сході України , в зоні антитерористичної операції.
    Сумна статистика говорить нам , що за час проведення АТО загинули більше 150 ветеранів Афганістану , 500 було поранено.
    Українська Православна Церква Київського Патріархату , як любляча мати молиться , щоб Господь допоміг завершити нікому не потрібну війну в зоні АТО. Священнослужителі Закарпатської єпархії , та переконаний , і інших конфесій краю , молять Творця , аби  Він повстав  на допомогу нам і подав  воїнству нашому з Ім’ям Його перемогти. Погубив  наміри і неправедні насмілення тих, хто йде на нас війною.
     Отож, дорогі браття і сестри, віддаймо належну шану воїнам - українцям усіх часів, схилімо низько   голови перед матерями і вдовами воїнів, які героїчно загинули .Молімось до Творця , аби помилував і захистив усіх нас.

Боже благословення нехай буде з усіма Вами!

+ Варсонофій
милістю Божою,
Єпископ Ужгородський і Закарпатський

15 лютого 2017 року Божого

місто Мукачево.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: