середу, 10 квітня 2024 р.

УЖГОРОД. Секретар Закарпатської єпархії ПЦУ взяв участь у встановлені мініскульптури Параджанову.

 


10 квітня 2024 року, в Ужгороді відкрили 66-ту мініскульптурку, яка присвячена 100-річчю з дня народження українського та вірменського кінорежисера, сценариста, політвязня Сергія Параджанова.
Розпочали захід священнослужителі молитвою двома мовами. З благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія, та на запрошення Карена Енокяна, участь в заході взяв Секретар єпархії протоієрей Сергій Ємець. Далі з вітальними словами виступили голова спілки кинематографістів України Сергій Борденюк, заступник міського голови Ужгорода Іван Завидняк, директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Євген Тищук, другий секретар Посольства Республіки Вірменія Айк Торосян, голова штабу Спілки вірмен України Давид Мкртчян, депутат Ужгородської міськради Арсен Мелкумян, голова товариства вірменської культури Закарпаття «АРАРАТ» Карен Єнокян та автор скульптори Роман Мурник.
Модератор події – туризмознавець, військовий і відомий професор з окопів Федір Шандор.
Сценарій фільму «Тіні забутих предків» Сергій Параджанов писав із Іваном Чендеєм, тоді упорядником закарпатських казок. Параджанов жив у Чендеїв, в Ужгороді, майже місяць.
Нова мініскульптурка розташована поблизу Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв. На постаменті сполучено гранітний камінь (символ незламності митця) та крицю (символ боротьби за правду), на якій зображено особистий підпис кіномитця. Дві книги символізують кращі твори режисера «Тіні забутих предків» та «Колір граната», зверху покладено кінобобіну на якій вигравіровано літеру «С», що символізує в латині число 100 та української першу букву імені Сергій. В руках у митця половинка гранату що символізує фільм «Колір граната».
 
Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.








Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: