пʼятниця, 27 жовтня 2023 р.

Вітання єпископа Варсонофія з Днем української писемності та мови

 

     

Дорогі брати та сестри! Від імені Закарпатської єпархії ПЦУ та від себе особисто , вітаю всіх вас з Днем української писемності та мови! Українська мова одна з наймилозвучніших мов світу. Мова – найдорожче добро, найбільша цінність волелюбного українського народу, духовий скарб нації. Нині ми є свідками того, як українське слово у вирішальні часи новітньої історії зближує українців і формує ставлення світової спільноти до нас як до нації.
       Проте, нагадаю, що історія становлення української мови нараховує багато жорстоких сторінок, впродовж сторіч вона зазнала нищівних утисків та заборон з боку царської росії та керівників радянського союзу. Варто згадати наказ Катерини ІІ про заборону викладати українською мовою в Києво-Могилянській академії (1763 р), закриття у 1817 році Києво-Могилянської академії, як головного центру української культури, дикунський таємний циркуляр царського міністра Валуєва, який заборонив друк книг українською мовою (1863 р), Емський указ 1876 року, численні репресії проти діячів української культури і навіть заборону виголошення церковних проповідей українською мовою. Всього нараховують 22 заборони української мови, 8 з яких – у радянський час.
       Руйнуючи культурну спадщину, ворог і нині на окупованих територіях забороняє навчання державною мовою, вилучає книги, фізично розправляється з усіма, хто живе з Україною в серці.      Але йому не вдалося нас зламати. Не вдалося ворогу нас зламати і через політичні проповіді сепаратистів в рясах, з амвонів храмів Божих. Бажання експансії «руською міра» обернулося його нищівною поразкою та потужним мовним відродженням. Масовий перехід на українську, дерусифікація громадського простору, стрімкий розвиток і популярність україномовного культурною продукту свідчать, що багато співвітчизників переосмислили й усвідомили важливість національного самовизначення у тому числі й через мову.
        Сьогодні, у своїй незалежній державі, маємо відновлювати і розвивати свою рідну мову. Маємо долати століття чужинського панування, яке намагалося стерти українську з публічного життя, бо наша мова і наша писемність — це часточка нашої душі.
Отож, бажаю всім співвітчизникам утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.
 
+ Варсонофій
Єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ
м. Ужгород
27.10.2023 р.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: