четвер, 19 січня 2023 р.

Богоявлення.Богослужіння Архіпастиря.


 19 січня 2023 року, в день свята Хрещення Господа нашого Ісуса Христа, Богоявлення, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій очолив святкову Божествену літургію в єпархіальному храмі прп. Амфілохія Почаївського м.Ужгород.Його Преосвященству співслужив благочинний храму прот. Ігор Войтович та диякони Ігор та Зеновій Терлецькі.По завершенню Євангельського повіствування з словами проповіді до вірян звернувся Архіпастир. Після заамвонної молитви Архіпастир  звершив  чин Великого освячення води, після чогоокропив вірників святою Великою Агіасмою.

Це богослужіння відомо ще з перших віків Християнства, і звершується в пам’ять Хрещення Господнього у водах Йорданських, коли Спаситель  освятив водне єство. Під час Великого водосвяття єпископ або священик у особливій молитві, під час якої просить Господа освятити воду, щоб вона отримала благодать, благословення Йорданське, ставши джерелом нетління та зцілення від недуг душевних і тілесних. А наприкінці молитви він благословляє воду святим Хрестом, тричі занурюючи його у воду, під спів тропаря Богоявлення.

Богослужіння Великого водосвяття, згідно Церковного уставу, звершується як напередодні  Богоявлення, так і у сам день свята. Ця освячена  богоявленська вода називається «Велика Агіасма» («агіасма» грецькою означає «освячена»), і є великою святинею церковною. Вона має надзвичайне благодатне значення, оскільки  освячується молитвою і призиванням Святого Духа. Згідно благочестивого звичаю, цю свячену воду прийнято зберігати упродовж року.

Прес-служба Закарпатської єпархії
Української Православної Церкви (ПЦУ).
































































Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: