суботу, 19 лютого 2022 р.

Соборна молитва в День Тезоіменитства єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія.

 


19 лютого 2022 року духовенство Закарпатської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) на чолі з єпископом Ужгородським і Закарпатським Варсонофієм, вшанували Небесного покровителя Архіпастиря - прп.Варсонофія Великого та головну святиню Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ) - ікону Христа Спасителя "Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою". 

Відтак був  відслужений молебень до Христа Спасителя, який очолив єпископ Варсонофій. Богослужіння прикрасив своїм співом хор Свято-Троїцько-Михайлівського храму.

Після молебню відбулась заупокійна панахида, на якій священнослужителі возносили молитиви до Творця за усіма загиблими військовослужбовцями, що були вбиті  при виході з Дебальцево, а також за Героями Небесної Сотні, що загинули під час Революції Гідності.

З словом вітання, від Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія та від імені духовенства  звернувся до Архієрея секретар Закарпатської єпархії протоієрей Сергій Ємець :

"Ваше Преосвященство! Дорогий владико! Від імені духовенства і віруючих нашої єпархії прийміть Ваше преосвященство щиросердечні вітання з нагоди тезоіменитства  та 7-ої річниці як Ви очолили Закарпатську єпархію.

        В цей день  ми збираємось,щоб з молитовою нагадати собі про той шлях до якого нас закликає Господь-“ Будьте святими". Досягнення святості в нашому житті людини можливе різними шляхами. Але особливу втіху і запоруку спасіння ми отримуємо через життя в Церкві – Боголюдському організмі, через участь у таїнстві із таїнств – Святій Євхаристії. Але на превеликий жаль в сучасному світі стається так, що не всі пастирі чи архіпастирі основою свого життя ставлять служіння Таїнству Христа. Для нашої єпархії є велика радість, оскільки Вам даний дар від Бога у служінні Йому. Ви любите Божественну Літургію і через Вас цієї любові може навчитися кожен із нас. Дійсно по-правді можемо сказати, що перебуваючи на Літургії, яку Ви очолюєте можна разом із апостолом Петром сказати: "Добре нам тут бути".

Мета нашого християнського  життя являти Христа людям, свідчити про Нього у всіх життєвих випадках та всіма способами. Нинішні обставини життя Церкви на Закарпатті ставлять перед вами багато різних викликів і ви умієте правильно зреагувати на всі заклики сьогодення. Вам в житті земному випала велика нагода -збудувати кафедральний собор! Багато років єпархія йшла до здійснення цієї мрії багатьох поколінь! Вас ніколи не побачимо в бездіяльності і даремному проводженні часу. Ви цінуєте час, який Вам дарував Господь і використовуєте із користю для інших.

          У вашій особі ми бачимо великого шанувальника людей літнього віку : після Церкви та єпархіальних справ на поважному місці знаходяться Ваші БАТЬКИ.Також Ви є мудрий керманич та наставник молодих.

            Бажаємо Вам, дорогий Владико, нескінченної благодатної допомоги Божої в нелегкій праці на ниві Христовій. Архіпастирське служіння – це тяжкий послух покладений на Вас , який потребує жертовної самовіддачі, яку Ви несете під молитовним покровом Святого Варсонофія Великого– Вашого небесного покровителя. Приклад непохитної вірності Христу цього славного святого нехай завжди зміцнює Вас у несінні архіпастирського служіння.

          Милостивий Спаситель, заступництвом Варсонофія Великого, нехай збереже Вас в міцності душевних і тілесних сил на довгі роки, посилаючи Свою рясну допомогу в трудах на благо Церкви Христової.

          Нехай всемилостивий Господь завжди допомагає Вам на шляху служіння Йому й ближнім, щедро обдаровуючи Вас здоров’ям, натхненням і силою, терпінням, смиренням і любов’ю. Заступництвом і молитвами святого Варсонофія нехай укріпить Вас у вірі, надії, любові й усіх чеснотах християнських. Бажаємо Вам всяких духовних і земних благ заради спасіння на многії і благії літа!Іс полла еті Деспота!"

Відтак Архіпастир виголосив проповідь та привітав клірика єпархії - протоієрея Івана Готу з 72-річчям, після чого було виголошене уставне многоліття. Після уставних богослужінь Архіпастир провів збори духовенства, на яких обдарував кожного священника пам"ятним наперсним хрестом та духовною літературою.Секретар єпархії видав всім клірикам єпархії нові розроблені посвідчення.

Цього дня, від імені міського голови Берегова Золтана Баб'яка, єпископ Варсонофій отримав вітальну листівку, яку зачитала заступник очільника Берегівської міської ради.

ДОВІДКА: Святиня Закарпатської єпархії- ікона Христа Спасителя  "Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою" є списком з ікони - оригіналу, що зберігається в монастирі святого Герасима Йорданського на Святій Землі (в Палестині). Ікона була написана художницею з міста Почаїв Сімащук Валентиною Миколаївною та освячена архієпископом Рівненським та Острозьким  Іларіоном та єпископом Ужгородським та Закарпатським Варсонофієм у 2016 році.

 

Прес-служба Закарпатської єпархії

Української Православної Церкви (ПЦУ).




































Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: