середу, 11 серпня 2021 р.

Слово єпископа Ужгородського і Закарпатського ПЦУ Варсонофія ( Рудніка) на початок Успенського посту.

 


Улюблені в Господі священослужителі, дорогі браття і сестри - жителі Закарпаття, шановні читачі!

      Настає чудовий, благодатний час - час говіння. Сьогодні, 12 серпня 2021 р.,в день заговин на Успенський піст, маємо можливість зосередитися на своєму внутрішньому житті, готуючи нас до тих чи інших подій в житті Церкви.

   Розпочинається Успенський піст святом Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, центр його — Преображення Господнє, а фінал — Успіння Божої Матері. Це найкоротший з усіх постів, він триває всього два тижні. Проте, як сказав святий Симеон Солунський: “Піст у серпні (Успенський) заснований на честь Матері Божого Слова, Яка, довідавшись про Свою кончину, як завжди, трудилася і постила за нас, хоча, будучи святою і непорочною, і не мала потреби в пості; так, особливо Вона молилася про нас, коли мала намір перейти від тутешнього життя до майбутнього, і коли Її блаженна душа мала через Божественного духа з’єднатися з Її Сином. А тому і ми повинні поститися і оспівувати Її, наслідуючи житіє Її і пробуджуючи Її тим до молитви за нас”. Тому пам'ятаймо, що Божа Матір  «у різдві дівство зберегла єси, в успінні ж світу не залишила єси» ( Тропар Успінню Богородиці).

    Улюблені у Господі! В Православній Церкві особливо підкреслюється, що піст кардинально відрізняється від вегетаріанства або звичайної дієти: це, в першу чергу, стриманість заради Христа — як у тілесних задоволеннях, так і в розвагах. Віруючі намагаються з допомогою Божою перемогти свої недоліки, повернути мир і злагоду в ті стосунки з ближніми, де вони втрачені. І цей піст, що дається нам Матір'ю Церквою, як раз і нагадує нам про те, щоб ми, наближаючись до вічності, думали про ту велику рятівницю роду людського, якою є Пресвята Богородиця. Пам'ятали, що саме вона покриває нас від всякого зла, що саме вона молиться за нас перед Господом і благає свого Сина, нашого Бога за всі наші немочі і наші гріхи.

     Дорогі браття та сестри! У ці два тижні Успенського посту дозвольмо світлу і святості, що може дати нам тільки Божа Матір, увійти у наше життя.Боже благословення нехай буде з усіма вами. Нехай дарує Господь Україні нашій і кожному з нас мир і щасливе життя.

 Радуйся Радосте наша, покрий нас від всякого зла, чесним Твоїм омофором! Пресвята Богородице, спаси нас!


З любов'ю у Христі,

+ Варсонофій

єпископ Ужгородський і Закарпатський

12.08.2021 р.

м. Ужгород.

     

 

 


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: