вівторок, 19 січня 2021 р.

Богослужіння єпископа Варсонофія в день свята Богоявлення.

19 січня 2021 року, в день свята Хрещення Господа нашого Ісуса Христа, Богоявлення, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій очолив святкову Божествену літургію в єпархіальному храмі прп. Амфілохія Почаївського м.Ужгород.

Його Преосвященству співслужив ключар храму прот. Ярослав Михайлюк та ієрей Роман Цап. 

На малому вході єпископ Варсонофій нагородив ієрея Романа Цапа правом носіння жовтого (наперсного) хреста.

Після заамвонної молитви Архіпастир  звершив  чин Великого освячення води, після чого звернувся до вірників з повчальною проповіддю. 

Це богослужіння відомо ще з перших віків Християнства, і звершується в пам’ять Хрещення Господнього у водах Іорданських, коли Спаситель  освятив водне єство. Під час Великого водосвяття єпископ або священик у особливій молитві, під час якої просить Господа освятити воду, щоб вона отримала благодать, благословення Йорданське, ставши джерелом нетління та зцілення від недуг душевних і тілесних. А наприкінці молитви він благословляє воду святим Хрестом, тричі занурюючи його у воду, під спів тропаря Богоявлення.

Богослужіння Великого водосвяття, згідно Церковного уставу, звершується як напередодні  Богоявлення, так і у сам день свята. Ця освячена  богоявленська вода називається «Велика Агіасма» («агіасма» грецькою означає «освячена»), і є великою святинею церковною. Вона має надзвичайне благодатне значення, оскільки  освячується молитвою і призиванням Святого Духа. Згідно благочестивого звичаю, цю свячену воду прийнято зберігати упродовж року.

Прес-служба Закарпатської єпархії
Української Православної Церкви (ПЦУ).







































Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: