суботу, 13 червня 2020 р.

АРХІПАСТИРСЬКЕ СЛОВО єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початок Петрового (Апостольського) посту.


                                         
                                                  АРХІПАСТИРСЬКЕ СЛОВО
єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початок Петрового (Апостольського)  посту.

   Всечесні отці, дорогі браття та сестри, шановні читачі, слава Ісусу Христу !

   Завтра, у 1-шу неділю після П'ятидесятниці, всіх святих, заговини на Петрів піст, який розпочинається 15 червня, у понеділок, та носить ім'я святих апостолів Петра і Павла, або ж просто – Петрівка. Закінчується він у день пам’яті Святих  Апостолів Петра та Павла – 12 липня. Оскільки дата святкування П'ятидесятниці залежить від Пасхи, триває Петрівка від 8 до 42 днів. Цей піст встановлено Церквою на знак нашого наслідування святих Апостолів, які після сходження на них Святого Духа, постом та молитвою готували себе до всесвітньої проповіді Євангелія.
  За свідченням євангелиста Луки, так апостоли готували на служіння і своїх послідовників. (Див. Діяння 13 розділ). Досліджуючи праці отців ранньої Церкви, можна сміливо стверджувати, що Апостольський піст є одним із найдавніших християнських багатоденних постів. Окрім Євангелія про нього свідчить Святе Передання, зокрема, відома праця «Апостольські постанови». Отже, вже з четвертого століття піст став загальнопоширений у всій Церкві.
 Дуже важливо розуміти, що говіння — це не черговий церковний забобон. Насправді — це єдині ліки, здатні повернути нам втрачене з роками нормальне життя. Про це ідеально сказав святий єпископ Ігнатій :
 «О, горда людино! Ти так багато мрієш і так високо оцінюєш власний розум, а він – у цілковитій та постійній залежності від шлунку.»
  Той, хто не дотримується належної поміркованості та необхідної розбірливості у харчуванні, не може зберегти ні дівоцтва, ні цнотливості, не може приборкати гніву, віддається ліні, зневірі та смутку, стає рабом марнославства, житлом тієї гордості, яка вводить людину в її плотський стан, котрий найчастіше з’являється від розкішної та ситої трапези.
       Піст відриває людину від плотських пристрастей, а молитва бореться з душевними. Коли вона їх перемагає, то проникає у всю природу людини, очищає її, відтак у цей храм вводить Бога. Молитва безсила, якщо не будується на пості, а піст безплідний, якщо не зведений на молитві”
  Вітаючи всіх православних християн із святим постом, закликаю смиренно його дотримуватися, цінуючи кожну хвилину власного життя. Це ще одна нагода стати кращими, а отже – ближчими до Бога. Подвиг посту може зробити нас гідними благодатних дарів П’ятидесятниці та дає нам нагоду утвердити їх у собі. Втім, це можливо лише в тому випадку, коли, наслідуючи святих Апостолів, ми відмовимось від того, що має над нами владу. Помагай нам у цьому Господь!

З братньою любов'ю
+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Православної Церкви України

13 червня 2020 року.
м.Мукачево


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: