четвер, 12 березня 2020 р.

Що ми маємо знати про коронавірус COVID-19 ?

Україна вживає превентивні заходи аби уберегти громадян від коронавірусної інфекції. Обмеження на проведення масових заходів за участю 200 та більше осіб; спортивні змагання можуть проводитися без глядачів та з дозволу міжнародних організацій; карантин в освітніх закладах терміном на три тижні, навчання проводитиметься дистанційно. Обмеження діятимуть від 12 березня до 3 квітня.
Пропонуємо ознайомитися з відповідями на основні запитання про COVID-19 – захворювання, викликане новим коронавірусом.
Чи є в Україні зареєстровані випадки захворювання, викликаного новим коронавірусом?
Станом на 11 березня, в Україні зареєстрований один випадок захворювання на COVID-19. Хворий госпіталізований 29 лютого. Недуга виявлена у чоловіка, який у лютому здійснював поїздку до Італії. Усі контактні особи перебувають під наглядом лікарів-епідеміологів. Зразки аналізів відправлені до ВООЗ.
За рекомендацією ВООЗ, термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами з підтвердженою інфекцією, становить 14 днів.
Наскільки захворювання, викликане новим коронавірусом, небезпечне?
20% від усіх випадків захворювань, спричинених новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів. Україна готова надавати таку допомогу у відділеннях інтенсивної терапії.
В Україні близько 12-ти тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2-х тисяч лікарів-інфекціоністів та 5-ти тисяч медперсоналу. В українських лікарнях є інфекційні бокси. Система діагностування захворювання налагоджена.
Чи є ліки від захворювання, викликаного новим коронавірусом?
Наразі рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики чи лікування інфекції, не існує. Пацієнтам надається симптоматичне лікування.

Захворювання, викликане новим коронавірусом, не можна називати «смертельним», адже летальність становить 3,4%
Як передається захворювання?
Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини. Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Заразитися неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.
Переважає контактний шлях зараження. Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
Чи передається вірус через фрукти?
Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що фрукти необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.
Скільки вірус живе на поверхнях? Чим можна вбити вірус?
Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.
Чи безпечно отримувати посилки з країн, де зареєстровано випадки захворювань, спричинених новою коронавірусною інфекцією ?
Такцілком. Неможливо заразитися COVID-19 через посилку. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень щодо торгівлі та переміщення товарів із КНР. Доставка поштових відправлень із КНР та в КНР здійснюється у штатному режимі.
Як відбувається діагностика?На початковій стадії захворювання, спричинене новим коронавірусом, має такі ж симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести.
Симптоми: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка та утруднене дихання. Сухий кашель, чхання, біль у грудині. У деяких випадках — діарея або кон’юнктивіт.
Ускладнення: у 80% людей захворювання проходить у легкій формі. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. У цьому його небезпека.
Якщо ви протягом останніх 14-ти днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки захворювань на COVID-19 або ж спілкувались із інфікованою людиною, зверніться до лікаря та повідомте йому про це.

                                    РЕАЛЬНА СТАТИСТИКА, ТОМУ МЕНШЕ ПАНІКИ !
   
Перебіг хвороби залежить від імунітету людини
Хто є групою ризику?
Вразливою групою є люди похилого віку та люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом – вони більш схильні до розвитку тяжких захворювань.
Після фіксації випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, вразливою групою є медичні працівники.
Особи, які мали прямий фізичний контакт із хворим. Прямий фізичний контакт із хворим або з інфекційними виділеннями. Наприклад, через рукостискання.
Особи, які перебували у закритому середовищі з хворими на COVID-19 на відстані до 2-х метрів та довше 15-ти хвилин.
Як захистити себе від вірусних інфекцій?
* Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям
* Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму
* Вчасно звертайтеся до лікаря
* У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.
* Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%
* Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ та тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція – 1,5 метра
* Термічно обробляйте продукти. Не їжте сире м’ясо, м’ясні субпродукти та яйця
* Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: