четвер, 12 березня 2020 р.

Звернення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія (Рудніка) з приводу поширення коронавірусу на території України.


                       
                       Дорогі браття і сестри, шановні жителі Закарпаття!

     Сьогодні Україна, як і цілий світ, переживає поширення нової небезпечної інфекції коронавірусу COVID-19. На території нашого Срібного Краю, до цього часу, не зафіксовано жодного випадку зараження на цю небезпечну хворобу, але щодня у ЗМІ ми чуємо про нові захворювання та смертельні наслідки цієї епідемії. Разом з тим, лікарі всього світу шукають методи лікування та ліки від цієї хвороби. Зараз, коли православні християни перебувають у часі Великого посту, ми повинні щодня просити  Бога звільнити наш народ від цієї недуги, щоб вона оминула нас і була ліквідована по всій планеті.
      Православний християнин знає, що в його житті діє Промисел Божий, який веде до спасіння часом і через складні випробування. Проте, ми віримо в Бога і довіряємо Йому. Ми впевнені у тому, що Господь завжди поруч, завжди близько і ніколи не залишить чад своїх, котрі звертаються до нього. Ось чому православний не є одиноким у цьому світі. Бог ніколи його не залишить. Цим православний християнин відрізняється від людей не віруючих та маловірних. Їх життя – постійна напруга, страх: як вижити в цьому світі? Що буде завтра? У православної людини не повинно бути страху ні перед чим. Досконала любов до Бога, віра в Нього виганяє страх (1 Ів 4, 18).
     Тому, Закарпатська єпархія Української Православної Церкви ( ПЦУ) запевняє, що запровадження карантину у зв’язку із загрозою розповсюдження коронавірусу не вплине на проведення богослужінь у храмах єпархії. Жодних змін у проведення богослужінь Церква впроваджувати не буде. Ми не можемо залишити віруючих парафіян без Святого Причастя, адже Православна Церква за більш як 2000 років свого існування знає безліч чудес, пов’язаних із цим Таїнством. Святі Отці своїм життям і досвідом стверджують, що немає ані на землі , ані на небі більшої сили за Хрест і Святе Причастя. «Приймаю вогонь, — читаємо в молитві, — і дивне чудо: покриваюся росою…» Тіло Христове і Кров Його — це не символіка, а небесна таємниця. Завдяки Причастю ми здобуваємо безсмертя, просвіту, зцілення душі й тіла, оновлення всього єства.
    Але це не означає, що наша Закарпатська єпархія ПЦУ буде стояти осторонь проблеми. Церква братиме участь у профілактиці коронавірусу. Зокрема, священики будуть закликати людей виконувати рекомендації МОЗ України для посилення заходів безпеки щодо недопущення захворюваності коронавірусною інфекцією, а людям із симптомами захворювання і наявності контакту з інфікованими коронавірусом особами буде рекомендовано не відвідувати богослужінь до часу одужання. Також буде наголошено звертатися до сімейного лікаря,  при наявних симптомах хвороби.
    Нехай Господь допоможе всім нам гідно вистояти у цьому не легкому випробуванні, яке випало на весь світ та на Україну. Вірю, що по молитвах Пресвятої Богородиці ця епідемія коронавірусу не спричинить великої шкоди нашому суспільству.

 12 березня 2020 р.Б.

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви ( ПЦУ)
м.Ужгород


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: