неділю, 8 березня 2020 р.

В день Торжества Православ‘я єпископ Варсонофій співслужив митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу.



У 1-шу неділю Великого посту єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій на запрошення Митрополита Луцького і Волинського Михаїла співслужив за Божественною літургією  у кафедральному соборі Святої Трійці м. Луцьк. 

У проповіді владики Михаїл пояснив, що сьогоднішнє свято нагадує нам про тих, хто стояв у православній вірі на цьому світі, а тепер молиться у Церкві Небесній. І ми, згадуючи про них, повинні непорушно стояти у дотриманні своєї віри. У такому випадку, якщо віра буде сильна, людині нічого не страшно. Аналізуючи останні події, керуючий нашою єпархією нагадує, що у всьому варто покладатися на Бога й ходити до Церкви. Не варто боятися якихось хвороб. Якщо Господь береже місто, то ніяке нещастя сюди не прийде. Тож варто укріплятися у вірі і дотримуватися елементарних норм гігієни, порадив архієрей.

 Торжество Православ’я – свято, яке нагадує нам про відновлення традиції іконошанування. У Середньовіччі поширювалося вчення, яке виступало проти використання образів Бога і святих у богослужінні і суспільному житті. Отримало назву іконоборство, що поставила під загрозу віками надбані традиції. Гоніння на тих, хто продовжував шанувати образи послабилося лише після Другого Нікейського собору 787 р., коли єпископи засудили іконоборство. Після церковного собору, що засудив іконоборців і відновив іконошанування в імперії, візантійська цариця Феодора влаштувала церковне торжество, яке припало на першу неділю Великого посту, що була у 843 році й було присвячене остаточній перемозі над «єрессю іконоборства». Приблизно до XI століття в Церкві склався і особливий чин Торжества Православ’я. В його богослужбових текстах прославляється торжество Церкви над усіма коли-небудь існуючими єресями.

Потім відбувся чин Торжества Православ'я. У тексті служби проголошується торжество церкви над усіма існуючими єресями, затверджуються постанови семи Вселенських соборів.

На завершення богослужіння Архіпастирі привітали віруючих зі святом.
ПРЕС-СЛУЖБА ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ (ПЦУ).












Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: