пʼятницю, 13 березня 2020 р.

Розпорядження єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія "Про загальноєпархіальні заходи щодо запобігання поширенню на території Закарпаття коронавірусу."

В зв"язку з поширенням коронавірусу на території України, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій видав розпорядження "Про загальноєпархіальні заходи щодо запобігання поширенню на території Закарпаття коронавірусу." :


1. Духовенству Закарпатської єпархії проводити роз'яснювальну роботу серед парафіян, з розповсюдженням друкованої інформації з порадами щодо профілактики та запобігання захворюваності на коронавірус.
2. В кожному храмі єпархії, на інформаційних стендах, розмістити друковані рекомендації МОЗ України щодо профілактики розповсюдження коронавірусу.
3. В разі якщо хтось з мирян або духовенства відчуває первинні ознаки будь-якого респіраторного захворювання, потрібно втриматися від відвідування храму та прийнятті участі в богослужіннях та негайно звернутись до лікаря.
4. Священнослужителям необхідно приділити особливу увагу особистої гігієни та заходам обережності й епідеміологічної безпеки в храмах. Важливо проводити  обробку дезінфікуючими засобами ікон та інших поверхонь, з якими парафіяни мають безпосередній прямий контакт.
5. Після причастя вірних пропонується утримуватися від цілування чаші і витиранні рота причасників платом. Плат необхідно використовувати тільки для запобігання втрати Святих Дарів.
6. На період карантину  слід утриматися від цілування святинь ( ікон, хреста, Святої Чаші), замінивши його поклоном.
7. Священикам необхідно втриматися  від рукостискань, обіймів та надання благословення через цілування руки; дияконам утриматись від «христосування» перед Святим Причастям.
8. У храмах варто розглянути можливість надання запивки віруючим після Святого Причастя в одноразових стаканчиках, або взагалі від неї обмежитися та надавати самий Антидор.
9.  Божественні літургії, молебні та інші молитовні заходи проводити в храмах єпархії за присутності визначеної обмеженням  кількості осіб ( не більше 10 осіб), просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви через засоби відео трансляції (при можливості такого транслювання). Бажаючі сповідатися і причаститися можуть це зробити протягом цілого дня, при дотриманні умов приготування. Священикам у кожному конкретному випадку виявляти належну розсудливість.
10. Дане розпорядження залишається дійсним до його відміни правлячим архієреєм.

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
13 березня 2020 року.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: