середу, 19 лютого 2020 р.

Єпископ Варсонофій молитовно відзначив свій День Ангела.

19 лютого 2020 року духовенство Закарпатської єпархії Української Православної Церкви ( Православної Церкви України) на чолі з єпископом Ужгородським і Закарпатським Варсонофієм, вшанували Небесного покровителя Архіпастиря-прп.Варсонофія Великого та головну святиню Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ) - ікону Христа Спасителя "Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою".  Відтак була відслужена Божественна літургія святителя Іоана Золотоустого, яку очолив єпископ Варсонофій. Богослужіння прикрасив своїм співом хор Свято-Троїцько-Михайлівського храму.Під час Богослужіння духовенство молились за мир в Україні, за військо нашої Держави, а також, на заупокійній єктенії, священнослужителі возносили молитиви до Творця за усіма загиблими військовослужбовцями, що були вбиті  при виході з Дебальцево, а також за Героями Небесної Сотні, що загинули під час Революції Гідності. По завершенню Літургії відбувся молебень перед святою іконою Христа Спасителя "Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою", по завершенню якого кожен зміг приложитись до святого образу.  З словом вітання, від імені духовенства  звернувся до Архієрея секретар Закарпатської єпархії протоієрей Сергій Ємець : "
Ваше Преосвященство! Всечесні отці, дорогі браття і сестри... Сьогодні ми зібрались в цьому храмі,щоб принести посильну подяку Всемилостивому Богу за Його щедрі дари та благодіяння ,які Він дарує нам. Вона виявляється в Безкровній жертві, яка була звершена на цьому престолі,та присвячена 5 - тій річниці архієрейської хіротонії нашого єпископа, що відбулась 25 січня , але сьогодні ще поєднується з Днем тезоіменитства , бо вшановуємо пам'ять Варсонофія Великого, Вашого – Ваше Преосвященство небесного покровителя і молитвеника.
     Заповідана нам мудрістю древніх, традиція вшановувати і свято оберігати день пам’яті наших небесних покровителів є для нас не тільки приводом схилитися перед колись виявленим ними подвигом віри і мужності і віддати хвалу Небесному Отцеві, що вершить силу Свою через немочі людські, але і немеркнучим в століттях свідченням і нагадуванням єдності небесного світу і світу земного, які розділені лише тимчасовою завісою нашої мирності. Вступаючи в молитовне спілкування з тими, хто колись закінчив земне – ми стаємо здатними подолати всі терни і недосконалості цього світу, в єдиному пориві Церкви войовничої з Церквою торжествуючою підносячи славослів’я Благоподателю і Промислителю нашого буття. Не випадково Ви з часу Вашого чернечого постригу носите ім’я величного єгипетського святого Варсорофія. Саме святі стали тими, які найбільше полюбили чесноти ще в цьому земному житті. Господь воістину щедро обдарував Вас багатьма чеснотами, кожну з яких Ви вдало у собі вдосконалюєте. Це – віра, терпіння, смирення, молитовність, працелюбність, стійкість, а особливо любов до Бога і Його Церкви. Виходячи з Єгипту обраний народ шукав найперше звільнення від рабства,а також землі обітованної. Ми також блукаємо пустелею цього тимчасового життя , шукаючи небесних осель Отця нашого. Намагаємось звільнитись від рабства гріха.
        Стати священиком, а тим більше архієреєм - це є великий дар Божий, аванс,за який потрібно буде надати найсуворіший звіт. Це шлях хресного служіння Христу! Ви не побоялися цієї відповідальності, ні того шляху на який Вас покликав Господь! Ви наш " Мойсей" , який очолює ввірену Вам Богом паству. Одна з властивостей Церкви, згідно з Символом віри, – єдність. Бог єднає, а хто розділяє ми дуже добре знаємо. В єдності сила,в молитві захист, а в любові спасіння. Тому молитися треба Богу, бо Він сказав: «Без Мене нічого не можете робити», щоб подолати всіх ворогів: і внутрішніх, і зовнішніх,щоб захистити наших воїнів, щоб утвердити нашу українську державу. А найбільше , щоб зміцнити та укріпити нашу Закарпатську єпархію. Тому сьогодні, схиляючись перед престолом Вседержителя і молитовно шануючи пам’ять Вашого небесного покровителя та оборонця святого Варсонофія, ми б хотіли щиро побажати Вам мати невпинне синівське спілкування з Джерелом Любові в цьому світі і Подателем благих, нехай допоможуть гарячі молитви і непоборне заступлення шанованого Вами святого Варсонофія Великого! Многая і благая Вам літ Владико!". Відтак Архіпастир виголосив проповідь та привітав клірика єпархії- протоієрея Івана Готу з 70-річчям, після чого було виголошене уставне многоліття.

ДОВІДКА: Святиня Закарпатської єпархії  - ікона Христа Спасителя  "Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою" є списком з ікони - оригіналу, що зберігається в монастирі святого Герасима Йорданського на Святій Землі (в Палестині). Ікона була написана художницею з міста Почаїв Сімащук Валентиною Миколаївною та освячена архієпископом Рівненським та Острозьким  Іларіоном та єпископом Ужгородським та Закарпатським Варсонофієм у 2016 році.

Прес-служба Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ).
























































































Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: