середу, 11 грудня 2019 р.

УЖГОРОД.Єпископ Варсонофій взяв участь в Форумі "Україна поліетнічна та полірелігійна : приклад Закарпаття".


11 грудня 2019 року в Ужгороді розпочався Фестиваль національних культур України під гаслом: „Україна поліетнічна та полірелігійна: приклад Закарпаття”, організаторами якого виступили Міністерство культури, молоді і спорту України та Закарпатська обласна державна адміністрація.
Захід покликаний через промоцію національних культур репрезентувати культурне розмаїття України та потенціал її культури в цілому, посилити утвердження принципів міжнаціональної єдності й толерантності до представників різних національностей, які проживають в Україні.
Сьогодні , у рамках фестивалю в Закарпатській ОДА почав свою роботу Форум національних культур, головними темами якого стали: „Єдність різноманіття – запорука стійкого економічного розвитку. Закарпаття як унікальний приклад” та „Етноконфесійна ситуація в Україні та її особливості в Південно-Західному регіоні”. Участь в форумі взяли також представники Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ) єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій (Руднік),   Секретар єпархії прот.Сергій Ємець. Архіпастир   був доповідачем на Форумі, та говорив на тему: «Релігія на Закарпатті: історичний досвід, реалії сьогодення, перспектива на майбутнє».
Участь у заході також взяли заступник голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури, молоді і спорту України Андрій Юраш, його заступник – Лариса Владиченко, координатор проекту „Захист національних меншин, включаючи ромів, та мов національних меншин в Україні”, якій реалізується відповідно до Плану заходів Ради Європи Анета Вітвіцька, заступник начальника управління національностей та релігій ОДА Наталія Шутанич, представники місцевих органів виконавчої влади, Експертних рад з питань етнополітики, з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій при Мінкультури України, громадських організацій національних спільнот Закарпаття, релігійних організацій області, науковці.
Відкриваючи Форум, заступник голови ОДА Ольга Травіна привітала його учасників від імені голови ОДА Ігоря Бондаренка.
Виступаючі та учасники заходу обговорили питання про стан міжетнічних та міжконфесійних взаємин у Закарпатті, дотримання прав і свобод представників національних меншин та громадян різних віросповідань. Вони також мали можливість проаналізувати чинну законодавчу базу в сфері ентнополітики та релігій і внести свої конструктивні пропозиції щодо можливого її вдосконалення.


Прес-служба Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ)














Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: