вівторок, 24 грудня 2019 р.

2019 рік : яким він був для Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ).


Всечесні отці, дорогі браття і сестри та всі вірні Закарпатської єпархії Української Православної Церкви ( Православної Церкви України) !
      Минає  2019 рік. Для нашої єпархії він був сповнений різнопланових подій, викликів та випробувань. Будемо сподіватися, що наступний 2020 рік, додасть нам ще більше сил та енергії трудитись на славу Бога, та для усіх Вас !
      Давайте разом в Різдвяну ніч, чи то 25 грудня, чи 7 січня, загадаємо бажання, аби на нашій Закарпатській Срібній Землі ми не знали, що таке розбрат та ворожнеча. А натомість хай запанує злагода, любов та добробут. Сподіваємось, що наступний рік надасть нам можливість вирішити всі проблемні питання, які турбують нас з Вами.
      Бажаємо всім  здійснення найзаповітніших мрій та задумів, міцного здоров’я та натхнення. Нехай Новий рік та Різдво Христове подарують родинне тепло та затишок, шану та любов від рідних та близьких, виправдають Ваші самі добрі надії і прагнення, принесуть достаток і добробут Вашим сім’ям. Хай станеться справжнє новорічне диво, яке принесе радість до кожної оселі.
     Ми й надалі будемо трудитись для Бога, приноситимемо свій вклад у  становлення Єдиної Помісної Української Православної Церкви  в нашій Державі, та й надалі  молитимемось за   кожного з  Вас! Дякуємо, що Ви є  з нами! Пропонуємо разом згадати найбільш важливі події  з  життя Закарпатської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України), які відбулись у 2019 році. Отже :



1.Ми отримали автокефалію!


6 січня 2019 року Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій урочисто вручив Предстоятелю єдиної Помісної Української Православної Церкви Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію Томос про автокефалію.
Історична подія відбулася після Божественої Літургії у стінах Патріаршого храму Святого Георгія на Фанарі.
Літургію спільно відслужили Вселенський Патріарх Варфоломій разом із Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм.
Богослужіння звершувалось грецькою та українською мовами.
Предстоятелям співслужили єпископи і духовенство Константинопольської та Української Церков.
За богослужінням також молились Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, урядовці, дипломати та інші представники української делегації.
Патріарх Варфоломій спершу зачитав текст Томосу, а тоді передав Предстоятелю Помісної Української Православної Церкви архиєрейський жезл.
Блаженнійший Митрополит Епіфаній, звертаючись до Вселенського Патріарха Варфоломія та усіх присутніх, подякував за відновлення справедливості та єдності. Він також згадав про війну в Україні, яка триває уже п’ятий рік та закликав молитися за мир та визволення полених. Із вдячністю архіпастир згадав у своїй промові Святійшого Патріарха Філарета і митрополита Макарія та всіх священнослужителів, які наближали цей урочистий день.
«Нині давня несправедливість, завдяки мужності вашої Всесвятості і Вселенського Патріархату, подолана і ваша дочка Церква повернулася у лоно до Церкви-Матері. Колись ми були поділені, а тепер єдині... Благословенна ця мить і вдячністю і радістю наповнені наші серця. І нині ми особливо натхненно молимося, єднаємося з Богом і між собою… Просимо Божого заступництва і миру для України», — сказав Предстоятель Української Церкви.
З врученням Томосу про автокефалію створення Помісної Української Православної Церкви можна вважати завершеним й після цього має початись процес визнання її іншими Помісними Православними Церквами.
Томос є Патріаршою та Синодальною грамотою про надання автокефалії (незалежності) Православній Церкві та визнання її рівною серед інших 14-ти Помісних Православних Церков.

2.Квітень та жовтень 2019 р : Віряни Закарпаття  з Архіпастирем  на Святій Землі.














З благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, в квітні та жовтні 2019 року, єпископ Ужгородський і Закарпатський Української Православної Церкви (ПЦУ) Варсонофій з Закарпатськими вірниками, здійснив паломництво на Святу Землю. Паломники відвідали: Лавру святого Савви Освяченого, Поле пастушків, Храм Різдва Христового у Вифлиємі, де відслужили акафіст Божій Матері, гору Фавор (місце Христового Преображення), Храм Преображення Господнього (г.Фавор); Також помолились в Храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці в Назареті. Місце де Архангел Гавриїл звістив благу вість Діві Марії, Кану Галілейську, де за Євангелієм від Іоана, на весіллі, відбулось перше чудо Спасителя-вода перетворилась на вино, Капернаум, Галилейське море, Храм Дванадцяти апостолів. Відвідали Храм "Дорміцион" (Храм Успіння Богородиці на Сионі) - місце де стояв будинок апостола Іоана Богослова, в якому відбулось Успіння Пресвятої Богородиці, Єлеонську гору-місце вознесіння Спасителя. Також паломники мали змогу перебувати на Горі Каранталь-місце де Христос постував 40 днів, та був спокушуваний дияволом, після чого відвідали Ієрихон, а саме Храм пророка Єлисея. На подвір'ї цього храму знаходиться смоковниця на якій митар Закхей зустрічав Ісуса Христа. Також священнослужителі та віряни омились в святих водах Йордану після чого помолились за мир в Україні в монастирі святого Герасима Йорданського. Паломники з Преосвященнійшим єпископом Варсонофієм пройшли Дорогою скорботи (Via Dolorosa). Та на завершення звершили подячний молебень Богу в храмі святого великомученика Георгія Побідоносця.
В день свята Воздвиження Хреста Господнього, на Святій Землі, відслужили Божествену літургію свт.Іоана Золотоустого в храмі, який стоїть на місці будинку де спочила Богородиця. Очолив Богослужіння митрополит Луцький і Волинський Михаїл у спіслужінні єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія та духовенства Православної Церкви України.
Під час Божественної літургії були виголошені додаткові прохання за Державу нашу, воїнство наше, яке захищає кордони України від російського загарбника, в зоні проведення ООС, волонтерів, сиріт та вдів, та за припинення війни на сході Вітчизни нашої. Завершилось богослужіння уставним многоліттям, після якого Архіпастир звернувся до людей з словом повчання, та подякував всім за спільне богослужіння.

3. Преосвященнійший єпископ Варсонофій з вірянами та духовенством з Закарпатської єпархії ПЦУ взяв участь Українському хресному ході з нагоди 1031-ї річниці хрещення Руси-України









Після Божественної літургії 28 липня 2019 року відбувся український хресний хід від храму Софії Київської до пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру, де було звершено молебень з нагоди 1031-ї річниці хрещення Руси-України. Хресний хід і молебень очолив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Разом з Предстоятелем помісної Української Православної Церкви до постаменту святого князя пройшла повнота єпископату, п’ятий Президент України Петро Порошенко та численні священики й віряни.
Окрім того, до молитовного відзначення річниці просвічення наших земель світлом Христового вчення долучилися представники Церкви-Матері – Вселенського Патріархату, а також Елладської Православної Церкви.
Урочиста процесія пронесла вулицями Києва чудотворні святині: частинку Древа Хреста Господнього та мощі святого апостола Андрія Першозваного, які напередодні прибули до столиці.

4.Закарпатська єпархія ПЦУ разом з Українськими воїнами в зоні проведення ООС на Донбасі.




















     З благословення Предстоятеля Православної Церкви України, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій  в листопаді  2019 року перебував в зоні проведення ООС на Донбасі Архіпастирський візит  був призначений для духовної підтримки військовослужбовців Закарпатської 128-ї ОГШБр, які боронять нашу Державу від російського агресора. Під час перебування на Донбасі, єпископ Варсонофій провів робочу зустріч із командиром 128-ї ОГШБр полковником Коростельовим Євгенієм Володимировичем ( нині покійним), та подарував йому ікону Покрови Пресвятої Богородиці. Також владика відвідав військових медиків, де очолив молебень за воїнів та  освятив автомобілі швидкої допомоги. На кожній позиції наші військові мали змогу поклонитись до ікони святого Миколая Чудотворця з часткою його нетлінних мощей, яку для душпастирської місії привіз з собою Його Преосвященство-єпископ Варсонофій.

5.Соціальне служіння та благодійність Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ).









    Єпархіальний відділ  благодійності та соціального служіння на протязі 2019  року тісно співпрацював з Благодійною організацією «Благодійний фонд «ЕЛЕОС Закарпаття» (м. Ужгород),  яка створена на базі єпархії у 2016 році , єпархіальним православним молодіжним братством св. вмч.Варвари. Єпархіальний відділ  благодійності та соціального служіння координує діяльність у сфері надання соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення, дітям сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування. Єпископ Варсонофій та представники єпархіального відділу благодійності та соціального служіння  опікуються притулками  для неповнолітніх ( що знаходяться в м.Свалява ) , в якому перебувають більше 100 дітей віком від 3 місяців до 14 років,  геріатричним центром в м.Ужгород, де перебувають понад 35 людей похилого віку та надають духовну допомогу ув'язненим з УВП № 9
(Пенетенціарна служба).Допомога усім вищеперечисленим верствам населення, в основному, надається медикаментами, медичними та гігієнічними засобами, товарами побутової хімії і продуктами харчування, одягом, тощо.
На протязі останнього року єпископом Варсонофієм  надавались безкоштовні гарячі обіди малозабезпеченим людям, особливо в осінньо-зимовий період, продовжується безкоштовна роздача продуктів харчування нужденним.

6.Єпископ Варсонофій очолив поминальну панахиду за спочилим командиром 128-ї ОГШБр Євгеном Коростельовим.





20 листопада 2019 року в міжконфесійній каплиці св.Димитрія Солунського, що знаходиться на території військової частини А 1556 м. Мукачево, відбулась поминальна панахида за спочилим командиром 128-ї ОГШБр Закарпаття полковником Євгеном Коростельовим.У співслужінні військового духовенства Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ) та священнослужителів Мукачівської ГКЄ, очолив поминальне богослужіння єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій  (Руднік) - капелан вищевказаної військової бригади. Цього дня  пом"янути Командира прийшли представники обласної влади, Мукачівської міської ради, помічники Народних депутатів України Горвата Роберта Івановича та Петьовки Василя Васильовича, керівники Управління патрульної поліції у м.Ужгороді та Мукачеві та 3 стрілецького батальйону в/ч 3002 Національної гвардії України, бойові побратими та посестри. По завершенню панахиди до присутніх звернувся єпископ Варсонофій,  після слів якого спочилий  полковник Євген Володимирович Коростельов був вшанований співом "Вічна пам"ять" . Слава полеглому Герою!

7. Єпархіальний відділ у справах сім'ї та молоді. Здобутки 2019 року.












Представники відділу на чолі з Правлячим архієреєм  у 2019  році проводили свою роботу у різних напрямках: соціальному, патріотичному, паломницькому, тощо.
Священнослужителі  відвідували дітей-сиріт та напівсиріт в дитячих будинках. Щоразу приносили дітям солодощі, необхідні речі та засоби гігієни.Обов`язковим атрибутом були ігри з дітьми, цікаві бесіди, розповіді на різні християнські теми.
     В 2019 році було проведено єпархіальний дитячий православний табір «Ліхтарик», який проходив в різних парафіях єпархії.Табір був присвячений духовно-патріотичному розвитку молоді. Під час таборового відпочинку було оздоровлено десятки дітей з різних куточків Закарпатської єпархії. Протоієрей Сергій Потюк- голова єпархіального відділу у справах сім'ї та молоді з духовенством єпархії, та  з волонтерами-вожатими  доклали багато зусиль, аби найкраще забезпечити змістовний відпочинок дітей.
    Відділом  також проводиться просвітницька робота серед молоді і студентів щодо захисту людського життя з моменту зачаття до природної смерті, розповсюджується правдива інформація про аборти і їх наслідки, „стерилізацію”, контрацепцію та інші методи, що загрожують життю людини, її здоров’ю, руйнують сім’ю, а також про неприпустимість евтаназії.
Єпархіальний відділ у справах сім'ї  та молоді  систематично проводить для дітей з усіх парафій єпархії  заходи та різноманітні конкурси, за участь в яких діти отримують цінні подарунки. Священнослужителями проводяться уроки християнської етики та розмови на християнску тематику в деяких школах області. В храмах єпархії працює 8 Недільних шкіл.
У 2020 році єпархіальний відділ у справах молоді  планує продовжити свою діяльність у вказаних напрямках.

8. Капеланське служіння нашої єпархії у 2019 році.























       Протягом 2019 року єпархіальний відділ військового духовенства та військові капелани єпарії, здійснювали  постійну і планомірну катехізаторську  роботу з військовими 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Закарпаття, з прикордонниками, представниками Національної гвардії України та з рятівниками ДСНС України в Закарпатській  області. Робота проводилась у співпраці з єпархіальним відділом благодійності та соціального служіння, священнослужителями єпархії та  прихожанами.
        Священнослужителі ( капелани ), на чолі з єпископом Варсонофієм, який сам є капеланом 128-ї ОГШБр Закарпаття,  регулярно проводили катехитичні зустрічі з воїнами. Нагороджено десятки закарпатських воїнів церковною відзнакою- медаллю  «За жертовність і любов до України» , як живих так і посмертно. На Пасху,  Преображення Господнє та Різдво Христове,  військовослужбовці отримували гостинці від Відділу військового духовенства єпархії. В листопаді  2019 року єпископ Варсонофій з головою єпархіального відділу військового духовенства Закарпатської єпархії ПЦУ протоієреєм Ігорем Войтовичом, з благословення Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, з катехізаторською місією перебували в зоні проведення ООС на Донбасі. Відслужено в м.Волноваха Божествену Літургію з благословення архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія , на передових постах духовенство служили молебні за захист наших військових.Захисники Вітчизни мали змогу приложитись до ікони св.Миколая Чудотворця з часткою його нетлінних мощів. На протязі року , в зону проведення АТО, єпархією систематично відправлялась допомога необхідними речами для воїнів , так був відправлений дороговартісний дизельний генератор, бензопили  та речі необхідні для укріплення бліндажів.

9. Наші капелани на Марші Захисників України.


В ініційованому громадськістю Марші Захисників Батьківщини, який відбувся 24 серпня 2019 року,  в День Незалежності, за різними оцінками взяло участь кілька десятків тисяч учасників, серед яких ветерани, родини військових, сироти та вдови війни, а також військові капелани Православної Церкви України.
Учасники колони несли із собою в руках портрети загиблих воїнів. Таке містичне співпереживання загиблим зустріло бурхливі оплески з боку глядачів ходи, що стояли обабіч вулиць.
З благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія , представляли Закарпатську єпархію на даному заході капелани Мукачівського та Чопського прикордонного загонів, а саме протоієрей Сергій Ємець та протоієрей Віктор Худяк.

10. Ми спільно з жителями Срібного краю  на офіційних загальнообласних та міських заходах.










11. Освячено, та закладено капсули під будівництво нових храмів.





10 травня  2019 року єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій освятив наріжний камінь та заклав капсулу на місці будівництва храму на честь святого великомученика Георгія Побідоносця, на території Мукачівського прикордонного загону.
14 травня 2019 р. в м.Ужгород, відбулося урочисте  закладення наріжного каменя під будівництво нової каплиці на честь прп. Амфілохія Почаївського на місці майбутнього спорудження Кафедрального собору та адмінприміщення єпархіального управління Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ).
16 липня 2019 року, в м.Ужгород, на території військової частини по вулиці Другетів, після офіційних заходів з освячення меморіального пам"ятника полеглим військовим 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону 128-ої ОГПБр, які загинули у боях на Сході України, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, у співслужінні секретаря Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ) , капеланів , за присутності командування та військових 128- ї ОГШБр Закарпаття, освятив фундамент та заклав капсулу на місці майбутнього будівництва каплиці св.вмч.Георгія Побідоносця.
05 вересня 2019 року, з благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Варсонофія, духовенство Закарпатської єпархії ПЦУ взяли участь в екуменічному освячені каплиці великомученика Георгія Побідоносця на території  Мукачівського прикордонного загону.
08 грудня 2019 року, в 25-ту неділю  після П"ятидесятниці, віддання свята Введення в храм Пресвятої Богородиці,єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, з архіпастирським візитом відвідав місто Свалява Мукачівського благочиння, де у співслужінні десятка священнослужителів освятив новий храм на честь святого Предтечі Іоана Хрестителя.і відслужив у ньому першу Божественну Літургію.

Ми обрали для Вас, дорогі читачі, напевно найцікавіші моменти з життя нашої єпархії.Ми завжди працюємо для Вас 24 години на добу.Раді Вашим добрим побажанням , та "лайкам" в соцмережах. Ми , як і наша Православна Церква України завжди відкриті для Вас.Нехай щастить Вам в Новому 2020 році! Будьте з нами!

З повагою Архієрей  та духовенство  Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ).


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: