середу, 27 листопада 2019 р.

Архіпастирське слово єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початок Різдвяного посту.


                                         
                                         
                                          АРХІПАСТИРСЬКЕ  СЛОВО

єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початок Різдвяного посту.

 Слава Ісусу Христу дорогі браття і сестри, жителі дорогого моєму серцю Закарпаття, дорогі читачі !

    Завтра, 28 листопада, починається  Різдвяний піст, який завершується Святою вечерею 6 січня, напередодні Різдва Христового.  Це останній багатоденний піст у нинішньому році. 
     З давніх -  давен свято Христового Народження було на рівні з Великим днем Воскресіння Господнього. Тому й церковний устав дивиться на Різдво Христове, як на другу Пасху. Св. Симеон Солунський  каже: “Цей сорокаденний піст схожий на піст Мойсея, який постив 40 днів і ночей та прийняв таблиці Божих Заповідей. Постімо і ми 40 днів і приймемо живе Слово Боже, воплочене від Діви і причастимося Його Тіла”. 
       Улюблені у Христі, Устав Церкви вчить, від чого слід стримуватися під час говіння - "всі благочестиво ті, що постять строго повинні дотримувати устави про якість їжі, тобто стримуватися в посту від деяких видів харчів, не як від поганих (нехай не буде цього), а як від невластивих для посту і заборонених Церквою. їжа, від якої слід утримуватися в пости, це: м'ясо, сир, коров'яче масло, молоко, яйця, а іноді і риба, дивлячись по відмінності святих постів ".
       Правила утримання, встановлені Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і Петрів піст. Крім того, в понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечірньої. В інші ж дні - вівторок, четвер, суботу і неділю - дозволено приймати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні і недільні дні і великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозвіл поста покладений тільки на вино і єлей. В остані дні піст посилюється, і в ці дні навіть в суботу і неділю риба не благословляється. Тим часом саме на ці дні припадає святкування цивільного Нового року, і нам, православним християнам, треба бути особливо зібраними, щоб веселощами, пияцтвом і споживанням їжі не порушити строгість посту.
    Постячи тілесно, в той же час необхідно нам поститися і духовно. "Постячись, браття, тілесно, постімо і духовно, звільнімось від усякої неправди", - заповідає Свята Церква.Піст тілесний, без посту духовного, нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що вона постить. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб - засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів.
    Суть посту виражена в наступній церковній пісні: "постячись від їжі, душе моя, а від пристрастей не очищаючись, - марно втішаєшся утриманням від їжі: бо - якщо піст не принесе тобі виправлення, то ненависною будеш Богові, як фальшива, і уподібнишся злим демонам, які ніколи не їдять ".
   Отже, дорогі браття і сестри  «Радійте, вдосконалюйтесь, втішайтеся, будьте однодумні, мирні, — і Бог любові й миру буде з вами» (2 Кор. 13, 11). Всіх нас хай збереже Господь на спасительному шляху Різдвяного Посту!


З любов'ю у Христі,
+ Варсонофій ( Руднік)
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви
(Православної Церкви України)

27 листопада 2019 року - заговини на  Різдвяний  піст.
м.Мукачево.



Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: