середу, 29 травня 2019 р.

Журнали засідання Священного Синоду від 24 травня 2019 р.

ЖУРНАЛ №18
Засідання Священного Синоду
Української Православної Церкви (Православної Церкви України)
під головуванням Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України
від 24 травня 2019 р.

МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальне управління взаємодії з молодіжно-патріотичними громадськими об’єднаннями.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальне управління взаємодії з молодіжно-патріотичними громадськими об’єднаннями.
  1. Призначити Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського і Кременецького, головою Синодального управління взаємодії з молодіжно-патріотичними громадськими об’єднаннями.

ЖУРНАЛ №19
СЛУХАЛИ: Повідомлення Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, про створення наукової установи «Інститут церковної історії» та про призначення його голови.
УХВАЛИЛИ: 1. Створити Інститут церковної історії як науково-дослідну установу Української Православної Церкви (Православної Церкви України).
  1. Призначити головою Інституту церковної історії Преосвященного Димитрія, митрополита Львівського і Сокальського, доктора церковно-історичних наук, професора.

ЖУРНАЛ №20
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про голову Управління у справах молоді.
УХВАЛИЛИ: Призначити Преосвященного Федора, архієпископа Полтавського і Кременчуцького, головою Синодального управління у справах молоді.

ЖУРНАЛ №21
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про потребу довершення процесу реєстрації Статутів Управлінь Єпархій Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у схваленій Священним Синодом редакції.
УХВАЛИЛИ: На виконання рішення Священного Синоду (Журнал №9 засідання від 5 лютого 2019 р.) зобов’язати єпархіальних архієреїв єпархій, які ще не довершили процес реєстрації Статутів відповідних Управлінь Єпархії, протягом місяця подати необхідні документи на затвердження Предстоятелю, Митрополиту Київському і всієї України, для подальшої реєстрації згідно державного законодавства.

ЖУРНАЛ №22
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про внесення змін до Статутів монастирів та духовних навчальних закладів Української Православної Церкви (Православної Церкви України).
УХВАЛИЛИ: 1. На основі типових статутів монастирів та духовних навчальних закладів благословити внесення змін до Статутів монастирів та духовних навчальних закладів Української Православної Церкви (Православної Церкви України) та викладення їх у новій редакції у зв’язку зі зміною підлеглості у канонічних та організаційних питаннях шляхом входу до складу релігійного об’єднання – Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у складі єпархій, до яких вони дотепер належать.
  1. Уповноважити Митрополита Київського і всієї України Епіфанія затверджувати Статути монастирів та духовних навчальних закладів Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у новій редакції у зв’язку зі зміною підлеглості у канонічних та організаційних питаннях шляхом входу до складу релігійного об’єднання – Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

ЖУРНАЛ №23
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про порядок здійснення закордонних візитів (зокрема паломництва) архієреями Української Православної Церкви (Православної Церкви України).
УХВАЛИЛИ: Відповідно до традиційного порядку встановити, що архієреї Української Православної Церкви (Православної Церкви України), які бажають здійснити закордонний візит (зокрема з паломницькою метою), повинні письмово завчасно інформувати про таке бажання Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України, та отримати його благословення.

ЖУРНАЛ №24
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про участь єпископату і духовенства Української Православної Церкви (Православної Церкви України) в роботі органів місцевого самоврядування.
ДОВІДКА: У зв’язку з проведенням у 2019-20 роках в Україні виборів до органів місцевого самоврядування, а також рішенням про проведення дострокових виборів до Верховної Ради України, вбачається за необхідне надати додаткове роз’яснення щодо питання участі архієреїв та духовенства Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у роботі світських виборних органів, зокрема органів місцевого самоврядування.
УХВАЛИЛИ: 1. Враховуючи попередній в цілому позитивний досвід участі архієреїв і духовенства в роботі місцевих рад (сільських, селищних, міських, районних та обласних) благословити за канонічною ікономією і надалі архієреям та духовенству, де це вбачається доцільним, балотуватися до місцевих рад та брати участь у їхній роботі в якості депутатів. Разом з тим відзначити, що в цілому священнослужителям краще утримуватися від балотування до місцевих рад і погоджуватися на це належить лише за наявності особливої пастирської доцільності та за наполяганням місцевої територіальної громади.
  1. У кожному конкретному випадку до початку виборчого процесу клірики повинні отримувати письмове благословення на висунення своєї кандидатури на депутата місцевої ради: архієреї – від Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України, священики та диякони – від свого єпархіального архієрея. Без отримання такого письмового благословення висування кліриками своєї кандидатури забороняється.
  2. Участь кліриків у виборчому процесі не повинна порушувати моральних норм та Законів України. Зокрема категорично забороняється використовувати храм та його територію для проведення передвиборчої агітації. Священнослужителі зобов’язані пам’ятати, що є пастирями для віруючих різних політичних переконань, а тому не мають права в будь-якій формі нав’язувати пастві підтримку конкретної політичної партії, протиставляючи її іншим партіям. Тому клірикам категорично забороняється бути членами будь-якої політичної партії. Порушення цих норм має наслідком відкликання письмового благословення на балотування та канонічні покарання.
  3. Будучи обраними до місцевої ради клірики повинні неухильно пам’ятати, що представляють в ній свою територіальну громаду і всіх її виборців, а не конкретну політичну силу, яка надавала їм підтримку під час виборів чи до фракції якої вони входять у місцевій раді.
  4. Згода Священного Синоду на дозвіл клірикам обиратися до органів місцевого самоврядування – місцевих рад – обумовлюється тим, що згідно до Законів України участь у роботі цих рад у якості депутатів відбувається на громадських засадах, без прийняття на постійну роботу.
  5. Відповідно до Апостольських правил 6, 81 та інших правил священнослужителям забороняється обиратися чи приймати призначення на посади, в тому числі в органах місцевої влади і місцевого самоврядування, якщо здійснення повноважень на цих посадах пов’язане з прийняттям на постійну роботу. 81 Апостольське правило зазначає: «Сказано нами, що не належить єпископу, або пресвітеру віддаватися народному управлінню, але без упущення бути при справах церковних. Тому або нехай буде переконаний цього не робити, або нехай буде вивержений. Бо ніхто не може двом господарям служити, за Господньою заповіддю» (Мф.6:24).
У зв’язку з цим священнослужителям повністю забороняється висувати свої кандидатури і обиратися на посади сільського, селищного, міського голови, голови об’єднаної територіальної громади, а також погоджуватися на обрання чи призначення на посади в місцевих чи державних органах влади, де передбачене прийняття на постійну роботу. З цієї ж причини клірикам забороняється висувати свої кандидатури та обиратися до Верховної Ради України.
  1. У разі, якщо клірик, забувши про канонічні правила, був обраний на посади сільського, селищного, міського голови, голови об’єднаної територіальної громади або набув інші посади, зазначені у п. 6, йому належить якнайшвидше подати заяву про складання набутих за підсумками виборів чи призначення повноважень. Якщо такий клірик відмовляється складати повноваження, то він має бути звільнений за штат. Поновлення у штаті можливе лише після складання відповідних світських владних повноважень.

ЖУРНАЛ №25
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про відзначення у 2019 році відродження Української Автокефальної Православної Церкви.
УХВАЛИЛИ: З нагоди 30-ліття відродження Української Автокефальної Православної Церкви (19 серпня 1989 р.)  провести у 2019 р. урочисті богослужіння, наукові конференції та громадські святкові заходи. Загальноцерковним місцем святкування визначити м. Львів.

ЖУРНАЛ №26
СЛУХАЛИ: Повідомлення Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, про необхідність звершення архієрейської хіротонії архімандрита Епіфанія (Дімітріу), рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату обраного єпископом для грецьких православних парафій в Україні.
УХВАЛИЛИ: 1. Звершити в м. Києві архієрейську хіротонію архімандрита Епіфанія (Дімітріу), 2000 року рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату обраного єпископом для грецьких православних парафій в Україні (Журнал засідання №5).
  1. Визначити обраному на єпископа архімандриту Епіфанію (Дімітріу) титул «Ольвійський» та встановити, що він виконує свої обов’язки духовної опіки грекомовної пастви УПЦ (ПЦУ) на правах вікарія Митрополита Київського і всієї України.

ЖУРНАЛ №27
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Щодо порядку поминання за богослужінням.
УХВАЛИЛИ: Відповідно до канонічного порядку та Статуту Церкви за кожним богослужінням в Українській Православній Церкві (Православній Церкві України) мають підноситися ім’я Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія за формулою «владику і отця нашого Епіфанія, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України» та свого єпархіального архієрея за формулою «владику нашого Преосвященнійшого (ім’я), єпископа (титул)».

ЖУРНАЛ №28
СЛУХАЛИ: Доповідь Преосвященного Симеона, митрополита Вінницького і Барського, про підсумки роботи комісії, яка 15-16 травня 2019 р. вивчала ситуацію в кафедральному храмі Різдва Христового м. Одеси.
УХВАЛИЛИ: Звіт комісії взяти до відома.

ЖУРНАЛ №29
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про поточну внутрішню ситуацію в Помісній Церкві.
УХВАЛИЛИ: Засвідчити, що у своїх житті та діяльності Помісна Українська Православна Церква (Православна Церква України) керується Священним Писанням та Переданням, канонами Православної Церкви, власним Статутом, ухваленим Об’єднавчим Собором 15 грудня 2018 р. та відповідно зареєстрованим державою, Патріаршим та Синодальним Томосом про автокефалію від 6 січня 2019 р., рішеннями власних статутних органів.
Помісна УПЦ зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство і вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення.
Висловлюємо повну підтримку Предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, Митрополиту Київському і всієї України.
Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: