суботу, 2 березня 2019 р.

Вселенський Патріарх відмовився від Всеправославного обговорення автокефалії ПЦУ

Вселенський Патріарх Варфоломій відмовився скликати Збори глав Автокефальних Православних Церков для обговорення теми автокефалії Православної церкви України.
Про це йдеться у листі Вселенського патріарха до Антіохійского патріарха Іоанна Х, передає  “Сerkvarium”.
Раніше глава Антіохійського патріархату звертався до Варфоломія із закликами обговорити “українське питання” на Всеправославному рівні. З таким же проханням зверталися і інші Автокефальні Церкви, які знаходяться в сфері впливу Москви – Польська та Чеська.
Примітно, що Кіпрська та Румунська церкви згадали про можливість Всеправославного обговорення цього питання, але не наполягали саме на такому форматі. Кіпріоти закликали дати українському православ’ю час на об’єднання, а румуни – окреслили ряд умов, які зачіпають інтереси цієї церкви.
Фрагмент листа Варфоломія, опублікований на сайті Московської патріархії:
“Ми отримали і читали уважно лист Вашого Улюбленого Блаженства, № 100 від 31 грудня минулого року, у якому Ви просите зібрати Собор Предстоятелів Православних Церков для того, щоб залагодити проблему в Українській Церкві.
У відповідь Ми Вас інформуємо, що після того, як чотири Православних Церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського Священного Собору, чому немає виправдань, і Ваша давня Церква була однією з них, Вселенський Патріархат має серйозні підстави утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки у тому, що учасники будуть незгодні один з одним.
Велика Свята Церква Христова, дивлячись у любові та самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу у зборах мільйонів віруючих, до обіймів канонічної Церкви після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковної традиції і канонам, нагородила автокефалією Церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені Автокефальні Церкви, які затверджені тим же методом без Православного Собору або загального обговорення з братніми Автокефальними Церквами, визнані в їхньому становищі усіма Церквами, і імена їхніх нових Предстоятелів додані до диптиху.
Люблячий Ваше Блаженство брат у Христі
Вселенський Патріарх Варфоломій”.

Вселенський патріарх розуміє, що ідея з Всеправославном собором у тому форматі, в якому він існує – утопічна і не може бути реалізована. Оскільки кожна Автокефальна Церква має право вето. Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної Церкви України і тому вона скористається своїм правом вето.
Як відомо, і РПЦ, і Антіохійський патріархат проігнорували Всеправославний Собор на Криті в 2016 році.

Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією Прес-центру ТВА.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: