суботу, 29 грудня 2018 р.

Чим жила Закарпатська єпархія Православної Церкви України в 2018 році.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри та всі вірні Закарпатської єпархії  Православної Церкви України!

   Ось і минає  2018 рік. Є що згадати про роботу нашої релігійної організації - палітра подій та емоцій була надзвичайно багатою. Ми щодня працювали у катехізаторській та  благодійній сферах, з військовими та медиками, наукою, ЗМІ, сферою соціального захисту, тощо.
    Кажемо: "Слава Богу за все!". Бажаємо всім добра та миру! А собі - щоб Господь і надалі допомагав нам робити наш Срібний Край та  цей світ хоча б трішки добрішим. Ми й надалі будемо трудитись для Бога, приноситимемо свій вклад у  становлення Єдиної Помісної Православної Церкви Української в нашій Державі, та й надалі  молитимемось за  кожного з  Вас! Дякуємо, що Ви є  з нами!
   Пропонуємо разом згадати найбільш важливі події  з  життя Закарпатської єпархії Православної Церкви Української, які відбулись у 2018 році. Отже:


1. Закарпатська єпархія Православної Церкви України на Святій Землі.
З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, з 06 по 13 вересня 2018 року, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій здійснив паломництво на Святу Землю. Паломницька група складалась з п'ятдесяти п'яти чоловік, та очолював її єпископ Варсонофій. 

Перший день.Паломництво розпочалось з місць Старого Завіту. Гора Кармель. Мухрака ("Вогняне місце"). Територія де пророк Ілля, через жертвоприношення, відстояв віру в Живого Бога. Після чого помолились за Україну біля святинь гори Фавор, де відбулось Преображення Христове.



Другий день паломництва. Храм Марії Магдалини. Здійснили Чин молебня за Україну та всіх воїнів, волонтерів і мирних жителів нашої Держави. Омились в чудодійних джерелах монастиря. Гора Блаженств. Храм Дванадцяти апостолів. Місце де Господь Ісус зцілив розслабленого. Монастир "Стіл Господа". Місце на березі Тіверіадського озера, де Господь Ісус Христос, по Своєму Воскресінні, тричі простив апостола Петра. Прогулянка на човні по Галілейському моріНазарет. Відвідали храм Архангела Гавриїла, в якому б'є чудодійне джерело, біля якого колись Діва Марія почула Благу Звістку від Архістратига.


Третій день паломництва. Розпочали з молитви в Лаврі Сави Освяченого— православного грецького чоловічого монастиря на території Західного берега річки Йордану, в Юдейській пустелі, в долині Кедрон. Молимось за наші українські родини та благополуччя Держави в монастирі св.Феодосія Великого. Самарія. Вознесли молитву до Творця у храмі, де знаходиться колодязь Якова. Молились за створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні,за захисників Держави нашої, волонтерів та мирних жителів, що проживають на сході України. Вифлеєм. В храмі Різдва Христового щирою українською колядою "Нова радість стала" прославили Богомладенця Христа та Його Пречисту Матір.


Четвертий день паломництва. Звершили Божествену літургію св.Іоана Золотоустого в храмі святого Йосифа м.Вифлиєм. Під час Літургії молились за створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні, а також за Державу нашу, військо, волонтерів, сиріт та вдів, та за припинення війни на сході Вітчизни нашої. Помолились в єрусалимському храмі, що збудований на місці де народилась Богородиця. Приклонились до Чудотворної ікони Пресвятої Діви "Цариця всіх цариць". Єрусалим. Пройшли Дорогою скорбот "Via Dolorosa"- присвятили молитовний хід українським воїнам, які захищають кордони нашої держави в зоні проведення ООС на Донбасі. Храм Гробу Господнього. Помолились за Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, та за створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні. Приложились до найбільшої святині християнства-триденного ложа Господа нашого Ісуса Христа. Відвідали храм Успіння Пресвятої Богородиці,який побудований на місці будинку, в якому спочила Божа Матір. Тропарем та Величанням прославили Пречисту Богоматір. Сіонська горниця-місце де відбулись одні з найважливіших подій християнства: Тайна вечеря - встановлення Христом Таїнства Євхаристії та зішестя Святого Духа на апостолів.

П'ятий день паломництва. Розпочали з Єрихону, на захід від якого височіє Сорокаденна гора (гора Спокуси, гора Каранталь), де за Євангелієм, Ісус Христос постив сорок днів після Хрещення Іваном Хрестителем при Віфаварі, і де Його спокушав диявол. Зараз в скелях цієї гори розташований грецький православний монастир - Каранталь. Єрихон. В монастирі святого пророка Єлисея в Чині молебню молились за Україну, за нашу Святу Православну Церкву, за Святійших Патріархів Філарета та Варфоломія. В молитвах згадували і дітей-сиріт, вдів ,благали за захист воїнства нашого та дякували Господу за Його благодіяння до нас. До слова: в даному монастирі знаходиться залишок смоковниці митаря Закхея. Окунулись у святі води ріки Йордан. Прославили Спасителя тропарем свята Богоявлення. В святих водах Йордану виконали Гімн України.Боже бережи Державу нашу!
Відвідали монастир святого Герасима Йорданського, де звершили заупокійну літію за загиблими українськими воїнами, волонтерами та мирними жителями, які загинули, захищаючи Україну від російського агресора в зоні проведення ООС.


Шостий день паломництва.Усікновення глави Іоана Хрестителя. Розпочали день з Божественної літургії в Свято-Благовіщенському храмі м.Єрусалим. Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, співслужив архієпископу Кримському і Сімферопольському Клименту, який очолив Божественну літургію в Свято-Благовіщенському храмі м.Єрусалим, та єпископу Васильківському, вікарію Київської єпархії Лаврентію. Під час Літургії соборно молились за Святійших Патріархів Філарета та Варфоломія та за створення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви, а також за захисників Держави нашої, волонтерів та мирних жителів, що проживають на сході України. Цього дня велика кількість паломників причастились Святих Христових Таїн. По завершенню богослужіння, єпископ Варсонофій, звернувся до вірян з повчальним словом на тему свята. Відвідали Горненський жіночий монастир в Ейн Карем — колись старовинне селище неподалік Єрусалиму, а з 1961 року його західний район. За Євангельськими переказами - місце народження Івана Хрестителя та зустрічі Діви Марії та Єлизавети. Відвідали каплицю, яка знаходиться на найвищому місці Оливної гори в Єрусалимі, та на місці де відбулось вознесіння Ісуса Христа на небо. Приложились до відбитка стопи Спасителя. Побували в Гробниці Діви Марії — одній з найбільших християнських святинь, гробниця в скелі, де була похована Діва Марія. Знаходиться в Гефсиманії, у підніжжя західного схилу Оливної гори, близько від Церкви Всіх Націй, у Кедронській долині Єрусалима. Над гробницею надбудована печерна церква Успіння. Помолились у Церкві Всіх Націй або Базиліка агонії.Цей храм примітний тим, що знаходиться у Гефсиманському саду на Оливній горі. Декотрі з оливкових дерев, що ростуть тут, мають більше двох тисяч років! Тобто, саме вони були німими свідками молитов Ісуса Христа на Оливній горі. У саду, біля самих стін та в середині церкви, знаходиться камінь, на якому в останню ніч свого земного життя молився Ісус. Його називають Каменем «Моління про Чашу» Тут наш Господь востаннє молився до Господа перед тим, як «випити чашу страждань». На камінь, на якому стояли коліна Ісуса під час ревної молитви, падав кривавий піт Спасителя. Він настільки в’ївся у камінь, що навіть майже через дві тисячі років криваві рожеві плями не змили дощі.

Сьомий день паломництва. В найдревнішому приділі храму Гробу Господнього, єпископ Варсонофій, з архієпископом Климентом та єпископом Лаврентієм, звершили молебень за Україну та наше воїнство.

2. Закарпатська єпархія Православної Церкви України відвідали святині древньої Грузії.
З благословення Преосвященнійшого Варсонофія, єпископа Ужгородського і Закарпатського, було організовано прощу до святинь древньої Грузії.
Паломницьку групу очолював протоієрей Михаїл Савко - настоятель Свято-Троїцько-Михайлівського храму,  м.Берегово.
Паломницька група побувала в багатьох святих місцях Грузії та мала можливість помолитися біля грузинських святинь. Протягом паломництва було відвідано багато храмів та монастирів.
Відвідавши святині древньої Грузії паломники могли побачити багато спільного в історії грузинського і українського народів. Бо першу проповідь християнства на землі Іверії церковне Передання приписує апостолу Андрію Первозванному, який був з проповіддю також в нас і поставив хрест на Київських горах. Грузія і Русь-Україна є уділами Пресвятої Богородиці. Як в Грузії так і в Україні особливо шанується святий великомученик Георгій Побідоносець. Наші землі прославлені великою кількість святинь і подвигами сонму святих. І цей перелік можна продовжувати дуже довго.
Отримавши велику духовну користь від багатоденної прощі до Грузії прочани повернулися до свого рідного краю просячи в Господа Бога миру для України і благоденства, розвитку та духовного піднесення для братніх грузинського та українського народів.
3. Закарпатська єпархія Православної Церкви України взяли участь у наймасштабнішій Хресній Ході з нагоди 1030-річниці Хрещення Руси-України.
В липні місяці Закарпатська єпархія : духовенство та миряни в кількості 1000 чоловік, на чолі з єпископом Варсонофієм прийняли участь у наймасштабнішому, за всі часи незалежності України хресному ході, на честь 1030-ї річниці Хрещення Руси-України.



4. Співпраця з військовими.
Протягом 2018 року єпархіальний відділ військового духовенства та військові капелани єпарії , здійснювали  постійну і планомірну катехізаторську  роботу з військовими 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Закарпаття, з прикордонниками, представниками Національної гвардії України та з рятівниками з ДСНС України в Закарпатській  області. Робота проводилась у співпраці з єпархіальним відділом благодійності та соціального служіння, священнослужителями єпархії та  прихожанами.
Священнослужителі ( капелани ) регулярно проводили катехитичні зустрічі з воїнами. Нагороджено десятки закарпатських воїнів церковною відзнакою- медаллю  «За жертовність і любов до України» , як живих так і посмертно. На Пасху,  Преображення Господнє та Різдво Христове,  військовослужбовці отримували гостинці від військового відділу єпархії. В листопаді  2018 року єпископ Варсонофій з капеланом  Закарпатської єпархії протоієреєм Ігорем Войтовичом, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета,з катехізаторською місією перебували в зоні АТО на Донбасі. Відслужено в м.Волноваха Божествену Літургію з благословення архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія , на передових постах духовенство служили молебні за захист наших військових.Захисники Вітчизни мали змогу приложитись до ікони св..Георгія Побідоносця з часткою його нетлінних мощів. На протязі року , в зону проведення АТО, єпархією систематично відправлялась допомога необхідними речами для воїнів , так був відправлений дороговартісний дизельний генератор та речі необхідні для укріплення бліндажів.
28 лютого 2018 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет прийняв у своїй резиденції вдів та рідних загиблих захисників України – військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, приїзд яких організував єпископ Варсонофій .
На зустрічі також були присутні заступник голови Синодального управління соціального служіння,  військовий священик Сергій Дмитрієв та Герой України, командир 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, підполковник Сергій Станіславович Собко. Предстоятель Київського Патріархату посмертно нагородив медалями «За жертовність та любов до України» воїнів, які віддали свої життя за Батьківщину.



5. Робота Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату  у соціальній та благодійній сферах:

Єпархіальний відділ з благодійності та соціального служіння на протязі 2018  року тісно співпрацював з Благодійною організацією «Благодійний фонд «ЕЛЕОС Закарпаття» (м. Ужгород),  яка створена на базі єпархії у 2016 році , єпархіальним православним молодіжним братством св. вмч.Варвари. Єпархіальний відділ  благодійності та соціального служіння координує діяльність у сфері надання соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення, дітям сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування. Єпископ Варсонофій та представники єпархіального відділу благодійності та соціального служіння  опікуються притулками  для неповнолітніх ( що знаходяться в м.Свалява ), в якому перебувають більше 100 дітей віком від 3 місяців до 14 років,  геріатричним центром в м.Ужгород, де перебувають понад 35 людей похилого віку та надають духовну допомогу ув'язненим з УВП № 9 ( Пенетенціарна служба).
Допомога усім вищеперечисленим верствам населення, в основному, надається медикаментами, медичними та гігієнічними засобами, товарами побутової хімії і продуктами харчування, одягом, тощо.
Відділом  також проводиться просвітницька робота серед молоді і студентів щодо захисту людського життя з моменту зачаття до природної смерті, розповсюджується правдива інформація про аборти і їх наслідки, „стерилізацію”, контрацепцію та інші методи, що загрожують життю людини, її здоров’ю, руйнують сім’ю, а також про неприпустимість евтаназії.

На протязі останнього року єпископом Варсонофієм  надавались безкоштовні гарячі обіди малозабезпеченим людям, особливо в осінньо-зимовий період, продовжується безкоштовна роздача продуктів харчування нужденним.Продукти харчування подекуди передаються єпархії священнослужителями з м.Київ-особлива подяка протоієрею Валерію Семанцо-настоятелю храму в честь ікони Богородиці «Живоносне Джерело».

6. Робота з молоддю.

Представники єпархії на чолі з правлячим архієреєм  у 2018  році проводили свою роботу у різних напрямках: соціальному, патріотичному, паломницькому, тощо.Священнослужителі  відвідували дітей-сиріт та напівсиріт в дитячих будинках. Щоразу приносили дітям солодощі, необхідні речі та засоби гігієни.Обов`язковим атрибутом були ігри з дітьми, цікаві бесіди, розповіді на різні християнські теми.

     В 2018 році було проведено спільний єпархіальний дитячий православний табір «Ліхтарик» з молодіжною організацією «Пласт», який розміщувався на базі відпочинку МВС м.Мукачево та на полігоні м.Берегово .Табір був присвячений духовно-патріотичному розвитку молоді. Під час таборового відпочинку було оздоровлено десятки дітей з різних куточків Закарпатської єпархії та м.Львів. Протоієрей Андрій Кравчук- голова єпархіального відділу у справах молоді та духовенство єпархії з волонтерами-вожатими  доклали багато зусиль, аби найкраще забезпечити змістовний відпочинок дітей.
    Єпархіальний відділ у справах молоді  систематично проводить для дітей з усіх парафій єпархії  заходи та різноманітні конкурси, за участь в яких діти отримують цінні подарунки.Священнослужителями проводяться уроки християнської етики та розмови на християнску тематику в деяких школах області. На парафіях працює 8 Недільних шкіл.
У 2018 році єпархіальний відділ у справах молоді  планує продовжити свою діяльність у вказаних напрямках.

7. Співпраця Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату в дипломатичній сфері.

У 2018 році єпископ Варсонофій  провів зустрічі з керівництвом міст Ужгорода та Чопа з питань виділення земельних ділянок для будівництва храмів, провів зустрічі з представниками дипломатичних кіл  Королівства Бельгії,  Генеральних  консульств  Словацької та Литовської  Республік в м.Ужгород, провів робочі зустрічі з Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, Почесним консулом Литовської Республіки в місті Ужгороді та Закарпатській області Віктором Гарапко.Також Архіпастир прові в робочі зустрічі з Народними депутатами України від Закарпаття , Віце-президентом торгово-промислової палати України, президентом Закарпатської торгово-промислової палати, Почесним консулом Чеської Республіки в Ужгороді п.Отто Ковчарем -  з питань співпраці у благодійній сфері. Прийняв участь в освяченні Бескидського тунелю за присутності Президента України Петра Порошенка. Відвідував військові заклади, частини, військові госпіталі, військові навчальні заклади, клінічні лікарні, дитячі будинки та геріатричні центри . Архіпастир також давав інтерв’ю журналістам періодичних видань, брав участь у заходах культурних товариств. Єпископ Варсонофій відвідував Закарпатську  обласну державну адміністрацію та обласну раду  з питаннями поточної роботи єпархії. 


8. В єпархії  будуються нові храми.

В 2018 році на парафіях Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату розпочато або продовжується  будівництво нових храмів.Церковні споруди будуються в таких населених пунктах:
- м.Хуст- на честь святої великомучениці Катерини;
- м.Виноградів - на честь Успіння Пресвятої Богородиці;
-м.Ужгород - на честь Преображення Господнього;
-м.Чоп - на честь святого Спиридона Тримифунтського;
- м.Тячів-на честь святої великомучениці Варвари;
- смт.Буштино-на честь святого великомученика Пантелеймона Цілителя;
- с.Лази - на честь Покрови пресвятої Богородиці;
- с.Сімер - на честь святої великомучениці Параскеви-П"ятниці;
- м.Рахів - на честь Вознесіння Господнього.

9. Освячено новозбудовані  храми: 
Протягом 2018 року Преосвященніший єпископ Ужгородський і Закарпатський  Варсонофій  освятив архієрейським чином храм Собору славних і всехвальних 12-ох апостолів (с.Косівська Поляна). В містах Ужгород та Чоп  освятив фундамент та заклав капсули під будівництво нових храмів.

10. Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій з делегатами прийняв участь в Об’єднавчому Соборі Українського Православ’я.
15 грудня 2018 року, у м.Київ відбувся Об’єднавчий Собор Українського Православ’я, у якому взяли участь церковні ієрархи, священики та миряни.Закарпатську єпархію представляли: єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, та делегати: від священства: ієрей Павло Михальчув, від мирян: Руднік Микола Володимирович.
Об’єднавчий Собор прийняв Статут Православної Церкви України та обрав Предстоятеля - Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

11. Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій було нагороджено грамотами:

В 2018 році єпископа Варсонофія було нагороджено відзнакою Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції», Грамотою Верховної Ради України, Почесною відзнакою Ужгородської міської ради.


12. Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій у списку ТОП 100  найбільш впливових людей на Закарпатті у 2018 році.
Унікальний проект «Впливові люди Закарпаття ТОП-100» відомий уже давно.

За допомогою спецпроекту газета «НЕДІЛЯ» визначає найбільш успішних людей Срібної Землі ще з 2006 року.
Спочатку стартував ТОП-50, який згодом було доповнено і розширено до ТОП-100. Відтак рейтинг щоразу відкривав закарпатцям нові постаті  у сфері політики, економіки, культури, науки, духовності тощо.
Зараз побачив світ новий рейтинговий журнал  Впливові люди Закарпаття ТОП-100 – 2018.
Багатьом цей рейтинг відкриє нові імена, а комусь допоможе по-іншому поглянути на відомих особистостей. У журналі  можна знайти як чимало людей-відкриттів, так і ряд багаторічних  безсумнівних лідерів різних галузей.
Видання справді цікаве і варте уваги. У ньому зібрано найдоСТОйніших представників усіх сфер життєдіяльності Закарпаття, а також уміщено відомості про кожного з номінантів, яких представлено у рейтингу.
Потрапив до цього списку і керуючий Закарпатською єпархією Православної Церкви України єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій (Руднік), а саме в розділі "Духовність" ім"я  Його Преосвященства знаходиться на 4-й позиції.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: