суботу, 15 грудня 2018 р.

Єпископ Варсонофій з делегатами прийняв участь в Об’єднавчому Соборі Українського Православ’я.

У Києві 15 грудня 2018 року зранку розпочався Об’єднавчий Собор Українського Православ’я, у якому взяли участь церковні ієрархи, священики та миряни.Закарпатську єпархію представляли : єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій , та делегати : від священства : ієрей Павло Михальчув, від мирян : Руднік Микола Володимирович.
Об’єднавчий Собор прийняв Статут Православної Церкви України та обрав Предстоятеля - Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Митрополит Київський і всієї України ЕПІФАНІЙ  (в миру Думенко Сергій Петрович) народився 3 лютого 1979 року в селі Волково Іванівського району Одеської області в сім’ї робітників.
Дитинство та шкільні роки пройшли в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. 1996 року закінчив Старожадівську середню школу І-ІІІ ступенів. 1996 року поступив на навчання в Київську Духовну Семінарію, яку закінчив в 1999 році за першим розрядом. 
В тому ж 1999 році поступив до Київської Духовної Академії, яку закінчив у 2003 році. Після успішного захисту кандидатської дисертації на кафедрі церковного права з темою: «Формування церковно-канонічних збірників у Донікейський період та їх характеристика» Вченою радою КДА присвоєно вчений ступінь кандидата богословських наук. 
З 1 липня 2003 року по 31 грудня 2005 року обіймав посаду секретаря-референта Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла (†2005). Також був викладачем Рівненської духовної семінарії, старшим помічником інспектора, прес-секретарем Рівненського єпархіального управління. У 2006-2007 роках навчався в Афінському Національному Університеті (Греція) на філософському факультеті . З нового навчального 2007 року прийнятий на посаду викладача Київської Православної Богословської Академії, а також призначений завідувачем Кафедри філології цього учбового закладу. 
Член Національної Спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів.
З благословення Святійшого Патріарха Філарета 21 грудня 2007 року архієпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм у Михайлівському Золотоверхому монастирі пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній (на честь святителя Епіфанія Кіпрського).
6 січня 2008 року в Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва Святійшим Патріархом Філаретом рукоположений у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року в сан ієромонаха. 25 січня 2008 року згідно указу призначений секретарем Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.
16 березня 2008 року, в Неділю Православ’я, за Божественною Літургією у Володимирському кафедральному патріаршому соборі Святійшим Патріархом возведений у сан архімандрита. 
20 березня 2008 року призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва. 
30 травня 2008 року призначений керуючим справами Київської Патріархії. 
7 жовтня 2008 року присвоєне звання доцента Київської православної богословської академії. 
21 жовтня 2009 р. Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату (Журнал засідання №20) обраний на єпископа Вишгородського, вікарія Київської єпархії. 
15 листопада 2009 р. відбулася архієрейська хіротонія. 
27 липня 2010 року рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату призначений єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським, керуючим Переяслав-Хмельницькою єпархією та ректором Київської православної богословської академії. 
23 січня 2012 року Указом Святійшого Патріарха Філарета возведений в сан архиєпископа. 
30 серпня 2012 року після успішного захисту докторської дисертації на тему «Вчення Православної Церкви про спасіння в контексті неперервності святоотцівського передання» рішенням спеціалізованої Вченої ради Київської православної богословської академії присвоєно науковий ступінь доктора богословських наук.
З 20 жовтня 2012 року обіймає посаду Голови Синодального управління у справах духовної освіти. 
28 червня 2013 р. згідно з рішенням Архієрейського Собору Указом Святійшого Патріарха Філарета возведений у сан митрополита з титулом «Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський» з дорученням церковного керівництва парафіями у Київській області.
Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній – Патріарший намісник, перший постійний член Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату (за посадою).
Удостоєний церковних нагород: ордена святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня, ордена святого архистратига Божого Михаїла, ордена Святого Хреста Чорногорської Православної Церкви. Нагороджений державними нагородами та почесними відзнаками — Орденом «За заслуги» III ступеня, грамотою Кабінету Міністрів України, подякою Прем’єр-міністра України, відзнаками Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства сухопутних військ України, відзнаками Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова та «Українського народного посольства».
15 грудня 2018 року на Об'єднавчому Соборі обраний Предстоятелем Православної Церкви України з титулом - Блаженнійший митрополит Київський і всієї України.
Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією Прес-центру Православної Церкви України.














Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: