пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

Преподобний Нестор Літописець.

9 листопада - день пам'яті преподобного Нестора Літописця, Печерського, в Ближніх печерах (бл. 1114). 
«Літописець Руский съ Богом починаемъ. Отче благослови. Повість временныхъ літъ черноризца Федосьева манастыря Печерьскаго, откуду есть пошла Руская земля и хто в ней почалъ пірвіе княжити...» Так розпочинається знаменитий «Літопис руський», одне з основних джерел нашої давньої історії.
А чорноризця звали Нестором, це чи не перший наш письменник, ім’я якого ми знаємо. Це і одна із центральних фігур нашої культури, і один зі стовпів нашої духовності. Адже, як писав святитель Димитрій Ростовський (Туптало) у житії Нестора, літописця руського, «кожна річ, коли писанням утверджена не буде, прийде у забуття та невідання... Коли б не був Мойсей од Бога навчений та у книгах своїх не лишив нам, усе б довгота часу покрила, як тьма, і привела б у невідання... Відповідно до того і в останнії ції літа явив Господь у Руській нашій землі, в Печерському святому монастирі, завжди пам’ятного письменника, преподобного отця нашого Нестора, що просвітив наші очі, приводячи нас у користь та подяку Богові, коли написав нам про начало й першу будову руського нашого світу...»
До нас дійшло вкрай мало відомостей про цього святця. Знаємо лише, що сімнадцятирічним прийшов до первоначальників печерських Антонія й Феодосія, бажаючи стати ченцем, а по їхній смерті, прийнявши іночий сан від ігумена Стефана (до речі, першого єпископа Волинської землі), брав участь у їхньому прославленні. Багато років брат Нестор виконував особливий послух: складав літописа. Звісно, й до того на Русі при дворах князів проводилися розрізнені записи про видні події, писались і зберігалися різноманітні документи. Були й приватні папери, у яких так чи так висвітлювалися суспільно важливі факти, були й записи народних переказів про минувшину. Дослідник і перекладач «Літопису руського» сучасною українською мовою Леонід Махновець пише, що «найраніше зведення літописних матеріалів ... склала, мабуть, група світських та духовних осіб із оточення Володимира Святославича... Ігумен Києво-Печерського монастиря Никон у 1072–1073 роках зробив нове зведення давніших і подальших літописних матеріалів». Далі цю працю продовжив ігумен Йоан, а після нього – отець Нестор. Завдяки його старанням збереглася для всіх грядущих поколінь безцінна інформація про наше предковічне минуле, про діяння наших пращурів, про часи язичницькі та про добу християнського просвічення Русі. І хоча на якомусь етапі переписування цієї «Повісті врем’яних літ» ім’я Нестора зникло з пергаментів, та не затерлося у віках.
Ми ж промовмо разом зі святителем Димитрієм: «Молитвами ж преподобного цього письменника хай би й ми були вписані у книги життя Агнця Божого...»

Прес-служба Закарпатської єпархії.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: