понеділок, 19 листопада 2018 р.

Релігійна громада вирішує питання переходу в інший патріархат більшістю голосів, - директор департаменту Мінкультури Юраш

Згідно зі статтею 8 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", громада може змінювати своє підпорядкування, але в документі не прописано механізму.


Про це заявив директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш в інтерв'ю виданню "Експрес", передає Цензор.НЕТ.

"Громада має права юридичної особи, і жодна інша організація не може лімітувати чи обмежувати їх. Перший крок, який потрібно зробити, - зібратися і проголосувати за зміну підпорядкування більшістю голосів. Виконком громади має підтвердити, що кожен з тих, хто бере участь у голосуванні, справді належить до громади. За результатами голосування вносять зміни до статуту в частині підлеглості. Роль держави в цьому процесі - тільки забезпечити дотримання закону", - сказав він.
При цьому глава департаменту наголосив, що в цьому випадку у священика тільки один голос, як у кожного члена громади: "Священик має один голос. Він просто член громади, без якихось переваг у голосуванні, тому не може піти проти рішення більшості вірян. Якщо він не погоджується з рішенням релігійної громади, то має просто покинути цю парафію".
Юраш також повідомив, що статтею 8 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" визначено, що громада може вільно змінювати свою підлеглість, але в документом не передбачено механізму цього.
"Тому у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №4128 "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", що детально прописує, як має відбутися зміна підлеглості релігійної громади", - зазначив чиновник.
Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією https://ua.censor.net.ua

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: