пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

КИЇВ. Єпископ Варсонофій, прийняв участь у заходах з нагоди 100-річчя з часу заснування Державного органу України у справах релігій та національностей.

16 листопада 2018 року в Колонній залі Національної філармонії України відбулося урочисте відзначення ювілею – 100-річчя з часу заснування Державного органу України у справах релігій та національностей.
Привітати ювілярів на урочистості завітав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, Голова СУВД митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, Керуючий справами Київської Патріархії архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій та запрошене духовенство.
Також для участі в Академії завітали представники органів державної влади, науковці, церковні та громадські діячі й лідери організацій, що репрезентують національні меншини.
Розпочалися урочистості Державним Гімном України та молитвою "Боже великий, єдиний" у виконанні хору Київської православної богословської академії під керівництвом регента Надії Купчинської.
Зі словами привітання виступили Міністр культури України Євген Миколайович Нищук та від імені Парламенту – Народний депутат України Віктор Євгенович Єленський.
Від Української Православної Церкви Київського Патріархату зі словами привітання звернувся Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет:
"Ваші преосвященства, всечесні отці, шановний пане міністре, шановний директоре Департаменту, дорогі друзі!
Я насамперед хочу привітати не тільки Андрія Васильовича, але й весь колектив з цією знаменною датою – 100-ліття існування цього Державного органу, від імені не тільки нашої Української Православної Церкви Київського Патріархату, але й від Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.
Державний орган в справах релігії не тільки в Україні, а й взагалі в світі став виникати тоді, коли Церкву відокремили від держави. За часи Російської імперії Церква була підпорядкована державі, точніше імператору, а ось коли Україна стала Незалежною державою, то тоді і виникла необхідність утворити такий орган і тому в Україні орган в справах релігій виник раніше, ніж в Росії, тому що демократія в Україні почалася раніше. Ми в різні періоди були в історії цього органу: були і світлі, були і темні, і ми все це пережили, але ми сьогодні радіємо, що в українській державі у нас свобода така, якої ми не знали віками. Навіть якщо взяти Росію, коли, здавалося б держава сприяла розвитку релігії, але фактично Церква була рабинею у держави. А зараз ми маємо свободу і не тільки маємо свободу, а у нас міжрелігійне, міжцерковне відношення таке, якого немає ні в Європі, ні в Америці. І ось коли наша делегація відвідувала Канаду і Сполучені Штати Америки, то там дивувались невже в Україні можуть існувати Церкви і релігійні організації й мати такі відносини.
Тому ми дякуємо і державі, що вона створила такий орган і Всеукраїнській Раді Церков, що не зважаючи на всі розбіжності між Церквами і релігіями, ми все таки є єдиними, тому що ми стоїмо на захисті нашої української держави.
Я дуже радий був почути, що зараз стоїть питання про те, щоб дати більші права Департаменту у справах релігій і національностей, тому що це буде корисніше і для держави, і для Церков та релігій. Тому я вітаю і міністра культури, що він підтримує цю ідею, і директора Департаменту, який отримає більші права і ми будемо відчувати себе краще» – сказав Патріарх Філарет.
Також Предстоятель Київського Патріархату з нагоди 100-літнього ювілею нагородив Орденом святого Миколая Чудотворця Міністра культури України Євгена Нищука; Орденом святого рівноапостольного князя Володимира III-го ступеня – Першого заступника Міністра культури України Фоменко Світлану Валеріївну та Орденом святого рівноапостольного князя Володимира II-го ступеня – Директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Юраша Андрія Васильовича.
Далі слова привітання висловили представники Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій, керівники парасолькових організацій національних меншин України, колишні керівники центральних органів державної влади у справах релігій та національностей, голови експертних рад з питань релігій та етнополітики.
Варто нагадати, що теперішній Департамент є спадкоємцем 4-ох міністерств, які діяли у часи УНР, Гетьманату та Директорії, – Сповідань, Польських справ, Єврейських справ та Великоруських справ. Традиція держоргану у справах релігій не була перервана впродовж всіх 100 років.
Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією Прес-центру Київської Патріархії.












Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: