суботу, 13 жовтня 2018 р.

14 жовтня - Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії було встановлене на Русі у 2-й половині ХІІ ст., а причиною цієї урочистості, згідно відомої версії, стало Господнє диво 910 р., опис якого зберігся в житії св. Андрія Константинопольського.

У житії розповідається, що коли святий Андрій разом з Єпіфанієм, учнем святого, молилися в храмі, раптом ніби розкрилося над ними склепіння храму, і святий Андрій побачив Пресвяту Діву, оточену безліччю ангелів і святих. Вона молилася і простягала над прочанами храму омофор. «Чи бачиш ти пречисту Матір усіх?» - Запитав Андрій учня, не вірячи своїм очам. «Бачу, святий отче, і жахаюся», - відповів Єпіфаній.
Схиливши коліна, Пресвята Діва почала зі слізьми молитися до Бога за християн і довгий час перебувала в молитві. Потім, підійшовши до Престолу, продовжувала Свою молитву, закінчивши яку, Вона зняла зі Своєї голови покривало і простягнула його над людьми, що молилися в храмі, захищаючи їх від ворогів - видимих і невидимих. Пресвята Матір Ісуса сяяла небесною славою, а покров у руках Її блищав «краще променів сонячних».
Преблагословенна Богородиця просила Господа Ісуса Христа прийняти молитви всіх людей, хто кличе Його Пресвяте Ім'я і вдається до Її - перед Ним - заступництва. «Царю Небесний, - в молитві, оточена ангелами, просила Всеблагодатная Марія, - прийми кожну людину, що молиться до Тебе і закликає Ім'я Моє на допомогу…»

Святі Андрій і Єпіфаній, що удостоїлися споглядати, як молиться Богоматір, «довгий час дивилися на розпростерте над народом покривало і на блискучу на зразок блискавки славу Господню, аж доки була там Пресвята Богородиця, мабуть, було і покривало; по відходу ж  Її зробилося і воно невидимим, але, взявши його з Собою, Вона залишила Божу благодать, що була там».

Дивне з’явлення Богородиці, що, згідно волі й повеління Господніх, покриває вірних християн, підбадьорило і втішило греків, зібравши останні сили, вони перемогли сарацинів.

Через 78 років онуки тих, над ким Божа Матір тримала Небесний омофор у Влахернському храмі, вирушили на великий і небезпечний подвиг - навертати до Бога та хрестити давньоруських напівдикунів-язичників, вчити їх читати, писати і просто жити по-людськи, а не ледь не «звіриним звичаєм». Або, використовуючи біблійну лексику, вони ґрунтовно "прищеплювали" язичницькі "гілки" походженням з усуціль неплідної і згубної - "дикої за природою оливи" до дуже "доброї оливи" благодатної й спасенної та зцілюючої (душу і тіло) християнської віри. Ту, котру міцно "тримає" її потужний - заснований і виплеканий Господом старозавітній "святий корінь" (Рим.11:16-24). З тих пір і оберігає та захищає істинних і твердих, у своїй вірі й довірі Богові, християн простягнений над ними - у силі, владі й благодаті Святого Духа - Покров Пресвятої Богородиці.  А (чомусь) забуте грецькою Церквою - мабуть, через трагічне падіння Константинополя у 1453 р. - це свято стало на Русі одним з улюблених.
Одначе ми, напевно, а надто нині, коли особливо зловісно й тривожно диявольсько-демонічна "ось, темрява землю вкриває, а морок - народи" (Іс.60:2), ніяк не маємо, при цьому, права дещо геть забувати і нехтувати. Й, насамперед, що, забезпечуючи над Своїми - правдиво й непохитно - вірними цей могутній і надійний захист і покров, водночас Божественний Спаситель - серед іншого - дав Своїй Церкві Христовій Сходу і Заходу, зокрема, отакі важливі заповідь і повеління: "щоб усі [Мої учні й послідовники] були єдине"  і "щоб вони були звершені в єдності" (Ін.17:21,23). В єдності і любові. Та "ось даю вам владу наступати на змій, і на скорпіонів, і на всяку силу вражу; і ніщо не зашкодить вам" (Лк.10:19). Або, як про це ж саме напоучує св. апостол Яків, "отже, покоріться Богові та [відважно й рішуче] спротивляйтеся дияволові, - і він утече від вас" (Як.4:7). І, зрештою, "тільки очима твоїми будеш дивитися і [Божу] помсту над беззаконними [і нечестивими - внутрішніми і зовнішніми] бачити. Бо ти сказав: "Господь - надія моя", і Всевишнього ти обрав за оборонця собі" (Пс.90:8,9).
У т. ч. "і того ворога" - підступного й зухвалого імперського агресора і загарбника, "хто прийшов з [країв] півночі, віддалю від вас, і вижену в землю безводну і порожню... і піде від нього сморід, і підніметься від нього смердота, оскільки він наробив багато зла" (Іоїл 2:20; Єз.39:2). Й тому-то нині, як урочисто каже й велить Слово Господнє, "утішайте, утішайте народ Мій, - говорить Бог ваш; говоріть до серця Єрусалима" - як того, що на Святій Землі, так і над Дніпром (Києва), - "і сповіщайте йому, що сповнився час боротьби його, що за [беззаконня і] неправди його зроблено відкуплення, тому що він від руки Господньої прийняв удвічі за усі [переступи і] гріхи свої" (Іс.40:1,2).
Але головне тут - це "добровільна" відкупительна жертва Месії-Христа на Голгофі. Саме та, коли Він забрав від нас і поніс на Собі всі ці наші помилки, провини й прокляття, немочі, недуги і хвороби, "і ранами Його ми зцілилися" (Іс.53:4-7). Це та жертва, що милосердно принесла в цей світ усю повноту Господнього прощення, благословення й благодаті та Його надійний захист і могутній покров. І яку, цю Ісусову жертву, - в щирому покаянні і смиренні, благоговінні й подяці Богові - кожному з нас слід добре усвідомити і вірою прийняти. Та, відповідно, повсякчас - беручи за приклад і взірець Святу Марію - старатися жити й служити Богові і людям згідно біблійно-євангельських заповідей і настанов. Й, зокрема, - серед іншого - неодмінно "досягайте любови; дбайте про дари духовні, а особливо про те, щоб пророкувати" (1Кор.14:1).
В Україні з дня Покрови починалися весілля, а дівчата в цей день ходили до церкви молитися, щоб - за заступництвом Своєї Преблагословенної Матері - Господь Ісус послав їм гарних наречених. Крім того, 14 жовтня, за традицією, урочисто вшановується вітчизняне козацтво та символічно вважається річницею заснування у 1942 р. Української повстанської армії. І ця дата, починаючи від 2015 р., офіційно відзначається в нашій незалежній державі як День захисника України.

Прес-служба Закарпатської єпархії.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: