понеділок, 4 червня 2018 р.

Архіпастирське слово єпископа Варсонофія на початок Петрового ( Апостольського) посту.


                                                        
                                                               СЛОВО
єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початок Петрового (Апостольського)  посту.

                                    Дорогі браття і сестри , слава Ісусу Христу !

   Сьогодні розпочинається піст, який носить ім'я святих апостолів Петра і Павла. Ця назва пов'язана по-перше, з тим, що він відбувається за прикладом перших учнів Христових, котрі постом готували себе до всесвітньої проповіді Євангелія після отримання дарів Святого Духа, тобто - після П'ятидесятниці. По-друге, за сучасним церковним уставом він продовжується до дня святих апостолів Петра і Павла (знову - зв'язок з апостолами). По-третє, встановлення цього звичаю сягає апостольських часів - першого християнського покоління.
   Про цей благодатний період Апостольського посту влучно говорив Святитель Лев Великий : «Після тривалого свята П'ятидесятниці піст особливо необхідний, щоб його подвигом очистити нам думки і зробитися гідними дарів Святого Духа. За нинішнім святом, яке Дух Святий освятив Своїм зішестям, звичайно слідує всенародний піст, благодійно встановлений для лікування душі і тіла, і тому вимагає, щоб ми дотримувались його з належним благоволінням. Бо ми не сумніваємося, що після того, як апостоли сповнилися обітованою з неба силою, і Дух істини вселився в серця їхні, між іншими таємницями небесного вчення, за натхненням Утішителя, дано також вчення і про духовну стриманість, щоб серця, очищаючись постом, робилися більш здатними до прийняття благодатних дарувань ...
    «Постуючи, браття, тілесно, постімось і духовно: розв’яжімо всякий неправедний союз, розірвемо сільця насильницьких взаємин, всяке писання неправедне роздерімо, даймо голодним хліб і вбогих безкровних введімо в домівки…» - співається в одній зі стихир церковних. Піст не вичерпується простим формальним невживанням певних видів їжі. «Не досить самої стриманості від їжі для похвального посту, тож постімося постом приємним і благоугодним Богові. Справжній піст — відчуження від зла, здержливість язика, стриманість від гніву, відсторонення від пристрастей, лайки, брехні, кривоприсяг. Відсутність цього є справжнім постом. Це робить піст доброю річчю» (Свт. Василій Великий, Про піст 2, 7).
    Отож , розпочинаючи ці дні духовного подвигу, пройдімо цей шлях боротьби з гріхами, тому що: «Ось тепер час сприятливий, ось тепер день спасіння» (2 Кф. 6,2 ). З’єднаймося ж з Христом у ці дні через Святі Таїнства Сповіді і Причастя, щоб  маючи світлу одіж спасіння, змогли б  перебувати в єдності з Господом нашим. Амінь.



З любов'ю у Христі,
+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви Київського Патріархату.
04 червня 2018 року-початок Петрового ( Апостольського )  посту.
м.Мукачево.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: