неділю, 10 червня 2018 р.

У Неділю всіх святих землі Української, єпископ Варсонофій співслужив Святійшому Патріарху Філарету в Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах.


10 червня 2018 року, у Неділю всіх святих землі Української, єпископ Ужгородський і Закарпатський  Варсонофій співслужив Святійшому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету, у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах.

На запрошення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, відвідав Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких могилах, де очолив Божественну літургію з нагоди 367-ї річниці битви під Берестечком.
Першоієрарха, якого супроводжував архієпископ Іларіон, перед головною монастирською брамою зустріла місцева влада, а також генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» Леонід Галабуз, які тепло привітали Святійшого Владику, та піднесли Його Святості коровай і квіти.
У монастирській брамі Предстоятеля Київського Патріархату зустрів намісник  монастиря ігумен Софроній (Бордюк), який запросив Першоієрарха очолити Божественну літургію.
За богослужінням Його Святості співслужили: Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря ігумен Софроній (Бордюк), секретар Рівненського єпархіального управління протоієрей Сергій Лучанін, благочинні Рівненської та Волинської єпархій, численне духовенство з Рівненської, Тернопільської, Волинської та Львівської єпархій.
Разом з духовенством та багатотисячною паствою молився голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, народні депутати України, міська влада м. Рівного, громадські діячі, українська інтелігенція численні паломники і віряни.
Прикрасив літургію спів архієрейського хору «Знамення» під керівництвом протодиякона Володимира Іваника.
За богослужінням були піднесенні додаткові прохання про визволення нашої Батьківщини від нашестя чужинців та прохання про утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви.
Помолились також і за убитих козаків і селян – героїв битви під Берестечком, а також воїнів, які віддали своє життя за волю, незалежність і цілісність Української держави.
На за причасному проповідь виголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, а після заамвонної молитви до усіх присутніх з повчальним словом звернувся Святійший Патріарх Філарет: «Ми зібралися, аби вшанувати героїв – як минулих, так і сьогоднішніх часів. На їх прикладі ми вчимося любити рідну землю та берегти віру православну. Віримо, що Господь подарує не тільки мир, а і єдину помісну автокефальну Церкву, за яку молимося більше 25 років», – звернувся до вірян під час проповіді глава УПЦ Київського Патріархату.
По завершенні літургії відбулася заупокійна літія за загиблими героями битви під Берестечком та новітніми героями, загиблими за незалежність України.
Потім Хресний хід на чолі із Святійшим Патріархом Філаретом, архієреями та духовенством рушив до пам'ятного знаку козакам і селянам, які у 1651 році тримали героїчну оборону на острові Журавлиха, де всі охочі поклали до монументи квіти.
Прес-служба Закарпатської єпархії за інформацією Прес-центру Київські єпархіальні відомості.












Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: