суботу, 9 червня 2018 р.

БОГОСЛУЖБОВІ ВКАЗІВКИ на 10 червня 2018 року.


Неділя 2-га після П'ятидесятниці, Всіх святих, що в землі Українській засяяли. Святих новомучеників і сповідників, які в Україні та в інших землях в ХХ столітті від безбожників за Христа постраждали [1]. Глас 1-й.

Всіх преподобних і богоносних отців, Святої Гори Афонської (перехідне святкування в неділю 2-у після П'ятидесятниці). Пршмч. Київського блгв. кн. Оскольда. (перехідне 
святкування в неділю 2-у після П'ятидесятниці) Всіх святих, що в Болгарії засяяли (перехідне святкування в неділю 2-у після П'ятидесятниці).

Воскресна служба Октоїха звершується у поєднанні зі службою Всіх святих землі Української.

Примітка. Служба Всіх преподобних і богоносних отців, у Святій Горі Афонській просіяли, може бути перенесена на інший день.

Календарні замітки:

Служба звершується за Октоїхом і Святковою Мінеєю
На утрені співається величання Всім святим землі Української [2].

Порядок читань, згідно з календарем:

Утр. - Єв. 2-е, Мк., 70 зач., XVI, 1-8.

Літ. - Рим., 81 зач. (Від половини), II, 10-16. Мф., 9 зач., IV, 18-23.

Свв .: Євр., 330 зач., XI, 33 - XII, 2. Мф., 10 зач., IV, 25 - V, 12.

В цей день, по завершенні літургії звершуються поминання козаків і селян, що життя своє поклали на полі Берестецької битви за віру Православну і Батьківщину.

На великій вечірні «Блажен муж» - кафизма вся.

На «Господи, взиваю» стихири на 10: воскресні, глас 1-й - 4, і українських святих, глас 3-й і глас 8-й - 6 (остання стихира, глас 8-й: «Пам'ять Святих ...» - не співається). «Слава» - українських святих, глас 1-й: «Веселися у Господі...», «І нині» - догматик, глас той же: «Всесвітню славу...».

Вхід. Прокимен дня, глас 6-й: «Господь воцарився ...», зі стихами (за звичаєм).

Паремії українських святих - 3.

На літії стихира храму і стихири українських святих, глас 8-й і гласи 1-й-8-й. «Слава, і нині» - Богородичний воскресний, глас 8-й: «Радуйтеся з нами...».

На стиховні стихири воскресні, глас 1-й. «Слава» - українських святих, глас 2-й: «Новий доме Євфрафів...» [3], «І нині» - Богородичний воскресний за гласом «Слави»: «О нове чудо...».

Після Трисвятого - «Богородице Діво...» (двічі) і тропар українських святих, глас 8-й (один раз).

На утрені на «Бог Господь» - тропар воскресний, глас 1-й (двічі). «Слава» - тропар українських святих, глас 8-й, «І нині» - Богородичний воскресний, глас той же: «Ти, що нас ради...».

Примітка. У Мінеї пропонується особливий устав співу тропарів (на розсуд настоятеля): тропар воскресний, глас 1-й: «Коли камінь був запечатаний...» (один раз), тропар українських святих, глас 8-й: «Як прекрасний плід...» (один раз). «Слава» - інший тропар українських святих, глас 4-й: «Єрусалиму Вишнього громадян...», «І нині» - Богородичний, глас той же: «Нині світло прикрашається Православна Україна...».

Кафизми 2-а і 3-я. Малі єктенії. Сідальні воскресниі.

Полієлей. Величання українських святих і вибраний псалом.
 Без заключного «Слава, і нині», відразу після останнього стиха вибраного псалма і величання, співаємо тропарі воскресні, глас 5-й: «Ангельський собор...». Іпакої гласу:. Сідальні українських святих після 1-ої і 2-ої кафизми (без богородичних і Полієлейний сідальний, глас 5-й: «Прикрашайся, світися, Русь-Україна православна...». «Слава» - інший Полієлейний сідальний, глас 3-й: «Радісно святкуючи нинішнє торжество...», «І нині» - Богородичний, глас 4-й: «Яко незбориму стіну...». Степенні гласу. Прокимен воскресний, глас 1-й: «Нині воскресну, говорить Господь...». 
Євангеліє воскресне 2-е. «Воскресіння Христове бачивши...». Після 50-ого псалма: «Слава» - «Молитвами апостолів...». Стихира воскресна, глас 6-й: «Воскрес Ісус із гробу...» [4].

Канони: воскресний з ірмосом на 4 (ірмоси раз), Богородиці (Октоїха) на 2 і українських святих на 8.

Біблійні пісні «Співаймо Господеві...».
Примітка: Зазвичай в богослужбовій приходській практиці біблійні стихи на недільних всенічних не використовуються, а беруться молебні приспіви, наприклад: «Слава Господи святому Воскресінню Твоєму», «Пресвята Богородице, спаси нас», «Всі святі землі української моліть Бога за нас».

Катавасія «Відкрию уста мої ...».

Після 3-ої пісні - кондак та ікос українських святих, глас 3-ій; «Слава, і нині» сідальний українських святих, глас 7-й: «Коли нічна темрява згущається...». 

Після 6-ої пісні - кондак та ікос воскресні, глас 1-й.
На 9-ій пісні співаємо «Чеснішу».

Після 9-ої пісні - «Свят Господь Бог наш». Екзапостиларій воскресний 2-й. «Слава» - світильний україських святих: «В піснях прославмо ...», «І нині» - Богородичний воскресного екзапостиларія.

Примітка. В Мінеї на «І нині» вказано особливий Богородичний Світильний: «Світом лиця Твого...».

«Все, що дише ...» і хвалітні псалми.

На хвалітніх стихири на 8: воскресні, глас 1-й - 4, і українських святих, глас 5-й і глас 4-й - 4. «Слава» - стихира євангельська 2-а, «І нині» - «Преблагословенна єси...».

Велике славослів'я. Після Трисвятого - тропар воскресний: «Днесь спасіння...».

На часах - тропар воскресний. «Слава» - тропар українських святих. Кондаки українських святих і воскресний читаються поперемінно.

На Літургії блаженні гласу - 6, і українських святих - 4.
Після входу - тропарі і кондаки:

У храмі Господському - тропар воскресний, тропар українських святих. «Слава» - кондак українських святих, «І нині» - кондак воскресний.

У храмі Богородиці - тропар воскресний, тропар храму, тропар українських святих; кондак воскресний. «Слава» - кондак українських святих, «І нині» - кондак храму.

У храмі святого - тропар воскресний, тропар українських святих; кондак воскресний. «Слава» - кондак українських святих, «І нині» - «Заступнице християн...».

Прокимен, алилуарій і причасний - воскресні і українських святих.

Апостол і Євангеліє - дня і українських святих.

[1] Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату 27 липня 2011 встановив у другу неділю після П’ятидесятниці, коли Церква прославляє Всіх святих, що в землі Українській просяяли, звершувати загальноцерковну пам’ять Новомучеників та сповідників, які в Україні та в інших землях у ХХ столітті за Христа і православну віру постраждали.

[2] Див.: Богослужбовий календар

[3] Існує звичай співати стихири «Земле Українська ...», 

«Церкво Українська ...», «Соборе святих українських...», 

«Новий доме Євфрафів ...» як одну стихиру (поспіль, без стихів) на «Славу». 

[4]  У храмах, освячених на честь Всіх святих, що в землі Українській просіяли, співаються антифони гласу, а прокимен і Євангеліє - українських святих. Після 50-го псалма: «Слава» - «Молитвами всіх святих українських...», «І нині» - «Молитвами Богородиці...». Стихира українських святих.

Прес-служба Закарпатської єпархії. 

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: