вівторок, 3 квітня 2018 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО ВАРСОНОФІЯ.


                                 
                                 Всечесні отці, дорогі браття та сестри !
                                              ХРИСТОС   ВОСКРЕС !

     З усіх великих празників нашого церковного року найбільш давній та  урочистий — це Великдень. Тож у світлому й радісному дні Воскресіння , свята Православна Церква закликає небо й землю до святої Божої втіхи: “Хай небеса достойно веселяться, хай радіє земля, хай святкує увесь світ видимий і невидимий, бо Христос устав, радість вічна” (Тропар 1-ї пісні канону). Святі Отці Церкви особливо підкреслюють значення і велич цього свята: «Пасха в нас, — каже святий Григорій Богослов у своєму Пасхальному слові, — це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, не тільки людські, але і Христові, що в його честь відбуваються, наскільки сонце перевищує зірки».
      Новозавітня Пасха — подія, яка стала основою християнської віри. «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна й віра ваша», — звертався до християн апостол Павло. Христос переміг владу смерті та гріха. Через Свої страждання, умертвіння і воскресіння Він дав надію всім віруючим людям на власне безсмертя: «Якщо ми віруємо, що Ісус помер та воскрес, то й померлих у Ісусі Бог приведе з Ним», — писав апостол Павло до Солунян.
       Проте, в наші дні, світ бурлить неспокоєм, якого давно не знали. Людство потопає у пошуку нових, кращих форм земного життя. Ми так само, як і увесь наш народ, і наша Батьківщина, є частиною цього процесу тут на землі. Українці нині нагадують старозавітніх євреїв, які скиталися по пустелі, шукаючи Богом даної  Обітованої Землі. Чого шукають мільйони наших братів та сестер, які розбрелися по всьому світу? Чи тільки матеріального, чи також духовного, а може ще й нових ідей для побудови України ? Корінь наших проблем в  тому, що ми відійшли від справ милосердя - бідний перехожий на вулиці для нас , в більшості випадків, є малопомітним, або й ще гірше - стає об'єктом зневаги. Людство, на жаль, забуло істину Божого милосердя до нас : "Бо так Бог полюбив світ, що й  Сина Свого Єдинородного дав, щоб усякий , хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся." ( Івана 3:16-17).
      Ми повинні пам’ятати, що ми на землі – тільки гості. Тому  мусимо жити в почутті відповідальності не лише за власне спасіння, але й також  за стан духу нашого народу, за державні структури і, нарешті за те, у якому вигляді залишимо світ нашим нащадкам, який приклад виконання Божих Заповідей дамо їм.
     Все ж таки вірю, що співпереживання, чуйність, щирість та щедрість, уміння розділити чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі – ці риси характеру не відійшли від нас, адже доброта і милосердя – два крила, на яких тримається людство і кожна наша українська родина. Якщо розуміємо значення християнського милосердя, а також знаємо, що служіння ближньому є одним з основних християнських обов’язків, можливо, під час Пасхальних свят  корисно буде скласти своєрідний іспит сумління і спробувати відповісти на декілька запитань самим собі : « Чи підтримуємо доброчинну діяльність, хоч непомітно і скрито? Чи заохочуємо словом і живим прикладом членів своєї сім`ї до доброчинності? Чи допомагаємо безхатченкам , сиротам, вдовам, без прагнення отримати за це славу?» … Відповідь на ці питання і буде тим показником нашої віри в Христа, і вдячності Йому.
      У розповіді про Страшний Суд наш Спаситель вказує на принципи, згідно з якими відбудеться осудження кожного з нас. Одним з них є дбайливість про ближніх у потребі, та применшення при цьому і приниження нашої гордості . Отже, бути милосердним, служити ближньому є способом наближення до Бога. Таке служіння збагачує водночас і людину, яка стає Його приятелем, і дозволяє християнам з надією очікувати здійснення Божої обітниці про вічне життя для кожного з нас. Слід сподіватися, що саме ми, через активне служіння ближнім, будемо тими праведними, яким Господь дозволить стати праворуч Його Слави на Страшному Суді .
   Дорогі в Христі! Сьогодні ми  прийшли в храм, аби  прославити Воскреслого Христа. Хоча різні труднощі ми переживаємо в своєму житті, як і наша ціла країна переживає жахіття війни. Та в сьогоднішній день ми з вірою , та молитвою звертаємося до Господа, з надією, що Він допоможе все змінити своєю благодаттю, та наш смуток перемінити на радість Воскресіння та припинити кровопролиття на сході нашої Вітчизни. Ми віримо в Нього, надіємося на Нього і визнаємо Його велике милосердя і любов до нас і нашого народу.
      В цей Пасхальний день, вітаю голову Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля, голову Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса і весь депутатський корпус; Народних депутатів України від Закарпаття, міських голів, голів районних державних адміністрацій, районних,селищних і сільських рад Закарпаття із Пасхою Господньою.  
      Вітаю також  з Великоднем силові та правоохоронні структури області,прикордонників, працівників ЗМІ,освіти,культури та охорони здоров'я, військовослужбовців, священнослужителів  та громаду Закарпаття, не залежно від конфесійної приналежності.
     Нехай благословення Воскреслого Христа буде на всіх нас , в наших родинах,містах , селах, в нашій  Помісній Українській Православній Церкві Київського Патріархату , хай Бог зміцнить нашу чудову Батьківщину на славу Господа нашого Ісуса Христа ! Амінь.

                        ХРИСТОС ВОСКРЕС ! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС !
                                     Пасха Христова 2018 року Божого
                                                       місто Мукачево



+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви Київського Патріархату


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: