середу, 7 березня 2018 р.

Закарпатська єпархія бере участь у Всеукраїнському з"їзді військових священників УПЦ Київського Патріархату.

Впродовж 5 – 9 березня 2018 р. в м. Дніпро проходитиме Всеукраїнський з’їзд військових священиків (капеланів) УПЦ Київського Патріархату.
Вранці, 6 березня 2018 р., розпочав свою роботу Всеукраїнський з’їзд військових священиків (капеланів) Української Православної Церкви Київського Патріархату.З благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія , Закарпатську єпархію представляє на з"їзді голова єпархіального відділу  капеланства,  взаємодії зі Збройними силами України   та правоохоронними структурами в Закарпатській області-капелан, протоієрей Ігор Войтович.
Участь у роботі Всеукраїнського з’їзду капеланів взяв Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського Патріархату митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан, керуючий Дніпропетровською єпархією єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій, Перший заступник Голови СУВД прот. Тарас Мельник, член Вищої Церковної Ради, голова Економічного управління Київського Патріархату прот. Петро Ландвитович, а також понад 200 військових священиків (капеланів) з усієї України, які забезпечують душпастирську опіку військовослужбовців Збройних Сил України, Національної Гвардії України та Державної прикордонної служби України.
У рамках проведення з’їзду були підсумовані результати діяльності військових священиків в силових структурах за період 2014-2018 рр. та сформовано концепцію подальшого розвитку військового духовенства в Збройних силах та інших військових формуваннях України.
На початку засідання усі присутні в залі переглянули фільм про капеланське служіння, його розвиток і позитивний вплив на українське військо.
Після завершення показу фільму до учасників з’їзду звернувся голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського Патріархату митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. Митрополит привітав усіх капеланів з початком спільних великих навчань та закликав на учасників Боже благословення.
Також до усіх присутніх на з’їзді звернувся Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній: «Передовсім маю честь передати благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святішого Патріарха Філарета усім учасникам сьогоднішнього з’їзду з побажанням плідної та корисної роботи. З волі Божої та відповідно до рішення Священного синоду в нашій Церкві вже понад 17 років діє Синодальне управління, яке опікується військовослужбовцями. Військова служба має своїм завданням захист і оборону громадян країни від агресії, а в дні лихоліть – готовність пожертвувати своїм життям заради спасіння Вітчизни, заради незалежності свого народу. Саме тому діяльність священнослужителів повинна широко охоплювати армію» – підкреслив владика.
Митрополит Епіфаній у своєму слові до учасників з’їзду згадав також і про зародження капеланського служіння: «Варто сьогодні згадати постать блаженної пам’яті протоієрея Димитрія Садов’яка, який не лише став першим очільником Синодального управління духовно-патріотичного виховання у Збройних силах та інших військових формуваннях України, а й зумів організувати діяльність військового духовенства у всіх єпархіях Української Православної Церкви Київського Патріархату.
 Впродовж років діяльність Синодального управління ставала все вагомішою та системнішою. Були скликані п’ять Всеукраїнських з’їздів військових священиків Київського Патріархату. Агресія Російської Федерації, анексія Криму та військове протистояння на українському Сході надзвичайно актуалізували та посилили першорядні роль та значення служіння військового духовенства. Саме тому Священний синод Української Православної Церкви Київського Патріархату у 2015 році реорганізував Синодальне управління військового духовенства та значно розширив діяльність військових священиків (капеланів), збільшивши число тих, хто виконує пастирські обов’язки серед військовослужбовців. На сьогодні Київський Патріархат є беззаперечним лідером щодо провадження капеланської справи, за що дозвольте висловити окрему подяку голові Синодального управління преосвященному митрополиту Іоану (Яременку)».
Патріарший намісник також розповів про завдання та виклики які чекають на капеланське служіння в майбутньому: «Перед Синодальним управлінням військового духовенства стоїть багато відповідальних завдань. Найперше, це завершення законодавчого регулювання діяльності інституту капеланства, прийняття концепції розвитку на найближчі роки, створення всіх необхідних умов для будівництва та обладнання на територіях військових частин та містечок храмів або капличок, у тому числі похідних, для проведення богослужінь, налагодження повноцінної освітньої та практичної підготовки військового духовенства, вирішення питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням тощо. Тож бажаю усім учасникам Всеукраїнського з’їзду військових священиків Української Православної Церкви Київського Патріархату натхнення Святого Духа на плідну працю та достойні її результати!» – підсумував свій виступ владика.
Після цього митрополит Епіфаній вручив ордени св. Юрія Переможця військовим священикам: Першому заступнику Голови СУВД прот. Тарасу Мельнику, благочинному Переяславського району прот. Омельяну Білику, прот. Леонтію Никитенку, прот. Іоану Михайлишину, прот. Дмитру Поворотному, прот. Володимиру Безпалому, прот. Владиславу Літвінову, прот. Юрію Ільківу, прот. Ігорю Маяку, прот. Олегу Сіренку, прот. Володимиру Янчуку, прот. Тарасу Волянюку, прот. Ярославу Фабіровському, прот. Василю Вирозубу, свящ. Михаїлу Предку та іншим капеланам.Капелан Закарпатської єпархії протоієрей Ігор Войтович був нагороджений медаллю Святого Юрія Переможця ( відповідно до Указу Святійшого Патріарха Філарета).
Орден св. Юрія Переможця Патріарший намісник також вручив Начальнику відділу у справах військового духовенства прикордонної служби України полковнику Валерію Васильовичу Хімічу, заступнику командувача Національної гвардії України по роботі з особовим складом генерал-лейтенанту Ярославу Богдановичу Сподару, Голові ГО «Серця Кіборгів» Анатолію Свириду, меценату і благодійнику пану Емілю Арутюняну. Благословенну патріаршу грамоту з відзнакою владика Епіфаній вручив Президенту Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександру Володимировичу Петровському. Орден св. рівноап. княгині Ольги з рук митрополита Епіфанія отримала пані Оксана Іванівна Петровська - Директор Дніпровського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка. Також владика вручив Орден св. вмц. Варвари Віце-президенту Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Яні Юріївні Іваніловій.
Після вручення нагород вітальне слово виголосив керуючий Дніпропетровською єпархією єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон. Особливу подяку владика висловив присутньому на зібранні Головному лікарю Дніпровської обласної клінічної лікарні ім. Мечнікова Сергію Риженко, адже саме шпиталі та лікарі міста та області першими і в найбільшій кількості приймають поранених, доправлених із зони АТО.
Після слів владики Голова Дніпровської обласної ради Гліб Олександрович Пригунов подякував духовенству УПЦ Київського Патріархату за вагому підтримку української армії і відзначив деяких священиків-капеланів державними нагородами. Звертаючись до зібрання пан Гліб Пригунов назвав досить знаковим, що так багато капеланів зібралися саме у м. Дніпрі, адже місто знаходиться поруч із зоною зіткнення: «Сьогодні усі ми є сучасниками тієї боротьби, яку веде весь український народ з керівництвом російської держави. І саме завдяки дуже потужній підтримці Української Церкви сьогодні є такий незламний дух у мешканців нашої держави».
Начальник головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ генерал-лейтенант Олег Грунтковський також висловив особливу подяку капеланам, які рятують воїнів у час їхньої найважчої душевної боротьби.
На всеукраїнському з’їзді військових священиків також виступили: Начальник відділу у справах військового духовенства прикордонної служби Валерій Васильович Хіміч, головний лікар Дніпровської лікарні ім. І. І. Мечнікова Сергій Анатолійович Риженко, Голова ГО «Серця Кіборгів» Анатолій Свирид та інші запрошені поважні гості та громадські діячі. Вищі військові чини нагородили найкращих капеланів відомчими відзнаками.
Співом «Вічная пам’ять» учасники з’їзду пом’янули капеланів, які відійшли у вічність, а також військовослужбовців, які віддали своє життя захищаючи Українську державу.
На завершення першого дня з’їзду військових священиків митрополит Епіфаінй відповів на питання журналістів після чого було зроблене спільне фото.

Прес-служба Закарпатської єпархії.

































Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: