вівторок, 23 січня 2018 р.

КИЇВ.Єпископ Варсонофій прийняв участь в урочистому Богослужінні з нагоди 89- ліття Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.


23 січня 2018 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначає своє 89-ліття від дня народження. З цієї нагоди у Свято-Володимирському кафедральному соборі м. Києва Предстоятель Київського Патріархату звершив Божественну літургію.
Його Святості співслужив собор архієреїв, які прибули до столиці привітати свого Предстоятеля з днем народження, та численне духовенство. Закарпатську область представляв єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій.Після богослужіння єпископат, священики та парафіяни мали змогу особисто привітати Предстоятеля з днем народження.
За богослужінням молилися викладачі Київської православної богословської академії, а разом з патріаршим та кліросним хорами Володимирського собору співав також і хор КПБА під керівництвом диякона Юрія Мигаля.
За богослужінням також молились Голова Департаменту у справах релігій та національностей при Міністерстві культури Андрій Юраш; ректор та професорсько-викладацький склад Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова; представники спілки ветеранів АТО Деснянського району м. Києва; захисники Батьківщини. Після завершення літургії ректор університету професор Віктор Андрущенко, від імені цього вищого навчального закладу привітав Патріарха Філарета з днем народження.
Після літургії та подячного молебня від імені єпископату, духовенства і вірян Української Православної Церкви Київського Патріархату до Предстоятеля зі словом вітання звернувся Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.
Митрополит Епіфаній подарував Предстоятелю просфору та букет квітів.
Після цього до присутніх з повчальним словом звернувся Святіший Патріарх Філарет.
"Ваші Преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри!
Я найперше дякую всім вам за те, що ви приїхали і прийшли помолитися в цей для мене важливий день, день народження. Ми зібралися не для того, щоб прославляти Патріарха, не це мета нашого зібрання і наших молитов. Мета нашого зібрання і сьогоднішнього богослужіння – це єднання, єднання насамперед в межах Київського Патріархату, тому що без єднання Київський Патріархат довго не міг би проіснувати. А через те, що він єдиний, об’єднаний, одностайний – він зростає і ви самі бачите, на ваших очах Київський Патріархат виріс із гірчичного зерна у велике дерево, яке сьогодні покриває всю Україну. І якби Київського Патріархату не було б, то сьогодні Путін був би в Києві. Через те, що існує Київський Патріархат, який не тільки своїми молитвами, а всіма можливими заходами підняв і народ український, і нашу армію на захист нашої української землі, і нашої української держави. Але наша єдність повинна послужити прикладом єдності всього українського суспільства.
Ось ми святкуємо в ці дні 100-ліття проголошення Української Народної Республіки, сто років тому була проголошена Українська Народна Республіка, а чому вона проіснувала так мало? А тому що єдності не було і через те, що не було єдності вороги нас перемогли і тому треба вчитися на прикладах історії. Обпеклися один раз, втратили свою державність, попали в нову неволю, безбожницьку неволю, комуністичну неволю. Тепер нас Господь визволив від цієї неволі і від безбожного рабства і дав нам державність й зараз ми знаходимося приблизно в такому ж стані в якому знаходився наш український народ в 20-ті роки: втримаємо ми українську державу чи не втримаємо? Якщо не втримаємо, то й не буде і Української Церкви і буде нова неволя більш тяжка, але ми вже показали приклад, що не підемо в неволю і не дамо знищити нашу українську державу і не дамо своєю єдністю, єдністю самої Церкви і єдністю українського суспільства.
Політики, хоч вони і розумні люди, але думають про себе, а не думають про свою державу, про свій народ, бо якби думали про народ і про державу, то єднались би. Тому ми закликаємо їх: забути свої власні інтереси, подумайте про інтереси народу, про інтереси української держави. Без української держави – Української Церкви не може бути.
Тому якщо ми хочемо, а ми хочемо, щоб Українська Церква далі була – треба єднатися, молитися Богові, щоб Господь допоміг нам подолати всі гріховні спокуси і об’єднуватися в одне ціле, в один український народ.
Ми хочемо жити в мирі та злагоді з усіма нашими сусідами. Український народ в своїй історії показав, що він миролюбивий, бо ніколи не завойовував чужі землі, а завжди боронив і воював за свою рідну землю. І тому Господь там де мир, там де правда і ми віримо, що Господь допоможе нам на цей раз зберегти українську державу і Православну Українську Церкву, ось для цього ми зібралися, щоб ще раз підтвердити, що ми єдині й закликаємо до такої ж єдності весь український народ, особливо політиків, щоб вони думали про головне – про державу, про народ і про його добробут.
Чому український народ зараз страждає? А тому що економіка впала. А чому впала економіка? А тому що війна йде, тому що кошти йдуть на захист нашої Батьківщини і тому ми бідні. То для того, щоб бути багатими треба зберегти державу, а тоді буде добробут, а без держави добробуту не буде, може бути гірше.
Тому будемо, дорогі браття і сестри, молитися, щоб Господь допоміг нам перемогти супостата, агресора і щоб послав мир нам, благоденство і добробут.
Нехай Господь наш Ісус Христос за молитвами і Божої Матері, і всіх українських святих допомагає нам. Йому слава на віки віків".
Завершилися урочистості козацьким многоліттям на честь Патріарха.

Прес-служба Закарпатської єпархії.














Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: