пʼятницю, 22 грудня 2017 р.

Чим жила Закарпатська єпархія УПЦ Київського Патріархату в 2017 році.






Всечесні отці, дорогі браття і сестри та всі вірні Закарпатської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату !


   Ось і минає  2017 рік. Є що згадати про роботу нашої релігійної організації - палітра подій та емоцій була надзвичайно багатою. Ми щодня працювали у катехізаторській та  благодійній сферах, з військовими та медиками, наукою, ЗМІ, сферою соціального захисту, тощо.
    Кажемо: "Слава Богу за все !". Бажаємо всім добра та миру! А собі- щоб Господь і надалі допомагав нам робити наш Срібний Край та  цей світ хоча б трішки добрішим. Ми й надалі будемо трудитись для Бога, приноситимемо свій вклад у  становлення Єдиної Помісної Української Православної Церкви  в нашій Державі, та й надалі  молитимемось за   кожного з  Вас! Дякуємо, що Ви є  з нами!
   Пропонуємо разом згадати найбільш важливі події  з  життя Закарпатської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, які відбулись у 2017 році.Отже

1.Закарпатська єпархія УПЦ Київського Патріархату на Святій Землі.

    З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета , з 3 по 10 квітня 2017 року , єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій здійснив паломництво на Святу Землю.Паломницька група складалась з сорока чоловік , та очолював її архієпископ Кримський і Сімферопольський Климент.Паломники відвідали : монастир святої великомучениці Катерини , гору Синай,Лавру святого Савви Освяченого,монастир святого Феодосія Великого,Мертве море,Храм Різдва Христового у Вифлиємі , де відслужили акафіст Божій Матері,гору Фавор ( місце Христового Преображення), де відслужили Божествену літургію в честь свята Благовіщення Пресвятої Богородиці,Храм Преображення Господньог ( г.Фавор);   Також помолились в Храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці в Назареті.Місце де Архангел Гавриїл звістив благу вість Діві Марії.Сподобились отримати благословення від Його Блаженства Патріарха Святого Граду Єрусалиму і всієї Палестини ,Сирії,Аравії і всього Зайордання Феофіла, Кану Галілейську, де за Євангелієм від Іоана, на весіллі,відбулось перше чудо Спасителя-вода перетворилась на вино,Капернаум,Галилейське море,Храм Дванадцяти апостолів. В Лазареву суботу архієреї відслужили Божественну літургію в Єрусалимі у Храмі Гробу Господнього (в залі хрестоносців де знаходиться  найстаріший престіл в Храмі);Відвідали Храм "Дорміцион"(Храм Успіння Богородиці на Сионі)-місце де стояв будинок апостола Іоана Богослова ,в якому відбулось Успіння Пресвятої Богородиці,Єлеонську гору-місце вознесіння Спасителя.В переддень свята Входу Господнього в Єрусалим взяли участь у великомасштабному хресному ході по Святому Місту; також мали змогу приложитись до святинь місць поховання святих богоотців Іоакима та Анни та Гроту  Богородиці-місце,куди апостоли положили тіло Діви Марії після її Успіння.У Вербну неділю( Неділя ваій.Вхід Господній у Єрусалим)архієреї  звершили святкову Літургію в Храмі святої Марії,що знаходиться на місці будинку матері святого апостола Марка.(м.Єрусалим),де за переданням відбулись Тайна вечеря та зішестя Святого Духа на апостолів.Також паломники мали змогу перебувати на Горі Каранталь-місце де Христос постував 40 днів,та був спокушуваний дияволом, після чого відвідали Ієрихон , а саме Храм пророка Єлисея.На подвір'ї цього храму знаходиться смоковниця на якій митар Закхей зустрічав Ісуса Христа.Також священнослужителі та віряни омились в святих водах Йордану , після чого помолились за мир в Україні в монастирі святого Герасима Йорданського.В останній день перебування на святій землі паломники з архієреями пройшли Дорогою скорботи (Via Dolorosa), після чого звершили молебень Богу за мир в Україні в храмі святого великомученика Георгія Побідоносця.
Також, на протязі 2017 року було сплановано маршрути паломницьких поїздок святими місцями України, зокрема, у Свято-Успенську Почаївську Лавру, Хресто-Воздвиженський Манявський монастир ( Івано-Франківська єпархія ), до чудодійного джерела присілку Заглина ( Львівська єпархія ) . Відділом організовано паломницькі поїздки на Святу Землю, а також до святинь Італії та Греції.




    

2.Закарпатська єпархія УПЦ Київського Патріархату разом з воїнами - захисниками України в зоні проведення АТО.

    З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета , єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій  з 20 по 26 липня 2017 року перебував в зоні проведення АТО на Донбасі .Архіпастирський візит  був призначений для духовної підтримки військовослужбовців Закарпатської 128-ї ОГПБр, які боронять нашу Державу від російського агресора.
Розпочався візит єпископа Варсонофія з молитви за Україну та її воїнів в Храмі Стрітення Господнього міста Костянтинівка ( Донецької області ).Його Преосвященству співслужили : настоятель вищевказаного храму протоієрей Костянтин , капелани Волинської єпархії -протоієрей Іван Гуреєв та протоієрей Андрій Мовчанюк, а також капелан Закарпатської єпархії протоієрей Ігор Войтович.По завершенню молитви священнослужителі відбули до місця дислокації військовослужбовців Закарпатської 128-ї ОГПБр, де відповідно до благословення Святійшого Патріарха Філарета нагородили захисників України медаллю "За жертовність і любов до України".Щодня Архіпастир з священнослужителями перебував на передовій з військовослужбовціями, звершуючи молебні за них .На завершення перебування в зоні проведення АТО , єпископ Варсонофій та священнослужителі були нагороджені Грамотою за духовну та молитовну підтримку воїнів 1 гірсько-піхотного батальйону 128 Окремої Закарпатської гірсько-піхотної бригади , після чого звершив молебень за Україну в каплиці при ремонтно технічному батальйоні 128-ї ОГПБр.
   На протязі року , в зону проведення АТО, єпархією систематично відправлялась допомога необхідними речами для воїнів. В 2017 році єпархіальний відділ військового духовенства та військові капелани єпарії , здійснювали  постійну і планомірну катехізаторську  роботу з військовиками 128-ї гірсько-піхотної Закарпатської окремої військової бригади та з прикордонниками-військовими області. Робота проводилась у співпраці з єпархіальним відділом благодійності та соціального служіння  , священнослужителями єпархії та  прихожанами. Священнослужителі ( капелани ) регулярно проводили катехитичні зустрічі з воїнами. Нагородження близько 100 закарпатських воїнів церковною відзнакою- медаллю  «За жертовність і любов до України». На Пасху,  Преображення Господнє та Різдво Христове,  військовослужбовці отримували гостинці від військового відділу єпархії.









3.Робота Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату  у соціальній та благодійній сферах :
 
    Єпархіальний відділ з благодійності та соціального служіння на протязі 2017 року, разом  з Благодійною організацією «Благодійний фонд «ЕЛЕОС Закарпаття» (м. Ужгород),  яка створена на базі єпархії у 2016 році ,  та БФ «ЕЛЕОС -Україна» ( м.Київ ), єпархіальним православним молодіжним братством св. вмч. Варвари працювали  у сфері надання соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення, дітям сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування. Єпископ Варсонофій та представники єпархіального відділу благодійності та соціального служіння  опікувались  дітьми з : Закарпатського обласного Будинку дитини  та з Закарпатського центру соціально-психологічної реабілітації дітей м.Свалява, Мукачівського дитячого будинку-інтернату, Чинадіївського ДНЗ (ДБ) інтернатного типу для дітей дошкільного та шкільного віку, будинку - інтернату та малозабезпеченими сім'ями з Великого Березного, Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями міста Мукачево,Великобичківського будинку-інтернату, Центру для людей з обмеженими можливостями "Парасолька" у м.Тячів. Допомога, в основному, надавалась медикаментами, медичними та гігієнічними засобами, товарами побутової хімії і продуктами харчування. На всіх парафіях Закарпатської єпархії УПЦ КП розташовувалися пункти збору необхідних речей , котрі Архіпастир  передав вихованцям дитбудинків.
   Також  відвідувались люди похилого віку , які перебувають в Закарпатському обласному центрі соціально-психологічної допомоги м.Ужгород.
   Відділом  також проводиться просвітницька робота серед молоді і студентів щодо захисту людського життя з моменту зачаття до природної смерті, розповсюджується правдива інформація про аборти і їх наслідки, „стерилізацію”, контрацепцію та інші методи, що загрожують життю людини, її здоров’ю, руйнують сім’ю, а також про неприпустимість евтаназії.На протязі  року єпископом Варсонофієм  надавались безкоштовні гарячі обіди малозабезпеченим людям, особливо в осінньо-зимовий період, продовжується безкоштовна роздача продуктів харчування нужденним.










4.Робота з молоддю.

Представники єпархії на чолі з правлячим архієреєм  у 2017 році проводили свою роботу у різних напрямках: соціальному, патріотичному, паломницькому, тощо.
Священнослужителі  відвідували дітей-сиріт та напівсиріт в дитячих будинках. Щоразу приносили дітям солодощі, необхідні речі та засоби гігієни.Обов`язковим атрибутом були ігри з дітьми, цікаві бесіди, розповіді на різні християнські теми.
     В 2017 році було проведено єпархіальний дитячий православний табір «Ліхтарик», який розміщувався с.Округла Тячівського району .Табір був присвячений темі : « Православна родина.Родинні цінності: повага до батьків, рідних і близьких».Під час таборового відпочинку було оздоровлено десятки дітей з різних куточків Закарпатської єпархії. Протоієрей Андрій Кравчук- голова єпархіального відділу у справах молоді та духовенство єпархії з волонтерами доклали багато зусиль, аби найкраще забезпечити змістовний відпочинок дітей.
    Єпархіальний відділ у справах молоді  систематично проводить для дітей з усіх парафій єпархії  заходи та різноманітні конкурси, за участь в яких діти отримують цінні подарунки.Священнослужителями проводяться уроки християнської етики та розмови на християнску тематику в деяких школах області. На парафіях працює 6 Недільних шкіл.
У 2018 році єпархіальний відділ у справах молоді  планує продовжити свою діяльність у вказаних напрямках.








5.Співпраця Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату в дипломатичній сфері.


   В 2017 році єпископ Варсонофій з духовенством, відвідували :  Генеральне консульство Словацької Республіки в м.Ужгород , де відбувались робочі зустрічі з  Генеральним консулом Словацької Республіки в місті Ужгород Мірославом Мойжіта .Відбулась  робоча зустрічі з новопризначеним  Генеральним Консулом Республіки Польща у Львові Рафалом Вольскі та  з Почесним консулом Литовської Республіки в місті Ужгороді та Закарпатській області Віктором Гарапко.Також Архіпастир зустрічався з Віце-президентом торгово-промислової палати України, президентом Закарпатської торгово-промислової палати, Почесним консулом Чеської Республіки в Ужгороді п.Отто Ковчарем.Зустрічі проходили у дружній атмосфері, та відбувались здебільшого для обговорення  співпраці у благодійній  та соціальній сферах.















6.В єпархії  будуються нові храми.


В 2017 році на парафіях Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату розпочато або продовжується  будівництво нових храмів.Церковні споруди будуються в таких населених пунктах :
- м.Хуст- на честь святої великомучениці Катерини;
- м.Виноградів - на честь Успіння Пресвятої Богородиці;
- м.Тячів-на честь святої великомучениці Варвари;
- смт.Буштино-на честь святого великомученика Пантелеймона Цілителя;
- с.Косівська Поляна-на честь Собору дванадцяти апостолів;
- с.Лази - на честь Покрови пресвятої Богородиці;
- с.Сімер - на честь святої великомучениці Параскеви-П"ятниці;
- м.Рахів - на честь Вознесіння Господнього.














Біля  "перлини Закарпаття"-водоспаду "Шипіт" ( с.Пилипець , Міжгірського району ) , освячено єпископом Варсонофієм новопобудовану  каплицю на честь ікони Божої Матері "Живоносне Джерело". Відмінністю даної каплиці від інших є те , що в середині її постійно тече освячена вода.




  

7.Освячено новозбудовані  храми :


В  2017 році єпископ Варсонофій освятив новозбудовані храми :
- с. Нересниця, що на Тячівщині в честь  Різдва св. Івана Хрестителя;
- м.Берегово, на честь Пресвятої Трійці;
- м.Іршава , на честь святих апостолів Петра і Павла.








8.Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій у списку ТОП 100  найбільш впливових людей на Закарпатті у 2017 році.


Унікальний проект «Впливові люди Закарпаття ТОП-100» відомий уже давно.
За допомогою спецпроекту газета «НЕДІЛЯ» визначає найбільш успішних людей Срібної Землі ще з 2006 року.  Рейтинг щоразу відкриває закарпатцям нові постаті  у сфері політики, економіки, культури, науки, духовності тощо. У журналі  можна знайти як чимало людей-відкриттів, так і ряд багаторічних  безсумнівних лідерів різних галузей. В 2017 році , в список сотні впливових людей Закарпаття потрпив єпископ Варсонофій.В розділі "Закарпаття духовне" ім"я  Його преосвященства знаходиться на 3-й позиції.




Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: