вівторок, 30 серпня 2016 р.

Преподобний Аліпій , іконописець Печерський.

30 серпня Православна Церква вшановує пам"ять прп.Аліпія , іконописця Печерського.
Преподобний Аліпій, один з перших Києво-Печерських ченців, використовував фарби і як талановитий іконописець, і як людина святого життя, яка мала змогу через свої ікони та фарби творити чудеса. Навчений малюванню грецькими майстрами, преподобний безкоштовно до кінця життя служив своїми таланами Богу та людям. Навіть на смертному одрі він за допомогою ангела пише свою останню ікону. Його мощі вже дев’ять століть нетлінно почивають у Ближніх Печерах і донині свідчать про святе життя цієї людини.
Аліпій Печерський був одним з перших і кращих руських іконописців, постриженик преподобного Никона (†1088; пам’ять 23 лютого / 5 квітня), з молодих років трудився в Києво-Печерському монастирі. Замолоду вчився іконописанню у візантійських майстрів, які в середині 80-х років ХІ ст. прикрашали мозаїкою та розписами Успенський собор. Святий Аліпій був очевидцем неймовірного чуда: коли іконописці прикрашали живописом вівтар, то в ньому сама собою зобразилася ікона Пресвятої Богородиці; при цьому ікона блищала яскравіше від сонця, потім з вуст Пречистої Богородиці вилетів голуб, який, політавши довгий час по церкві, влетів в уста Спасителя, зображеного на іконі, що знаходиться у верхній частині храму.
Преподобний Аліпій писав ікони безоплатно, і якщо дізнавався, що в якомусь храмі образи вже старі чи потребуть оновлення, то брав їх до себе і реставрував на славу Божу.
Святий ніколи не проводив дні намарне і залишав іконописання тільки заради Божественної Служби, був висвячений в сан ієромонаха.
Святий Аліпій прославився даром чудотворення ще за життя. Преподобний зцілив киянина, що хворів на проказу, намастивши рани хворого фарбами. Багато ікон, написаних преподобним, прославилися як чудотворні. Відомі деякі випадки, коли ангели Божі допомагали йому писати ікони.
Один киянин, побудувавши церкву, доручив двом ченцям замовити для неї ікони. Монахи приховали гроші і нічого не сказали преподобному Аліпію. Прочекавши довгий час, киянин звернувся зі скаргою до ігумена на преподобного, і тільки тут виявилося, що святий нічого не чув про замовлення. Коли принесли дошки, дані замовником, виявилося, що на них вже написані прекрасні лики. Коли згоріла для них побудована церква, то ікони залишилися цілими. Іншим разом ангел написав ікону на честь Успіння Пресвятої Богородиці, коли святий лежав уже на передсмертному одрі. Той же ангел прийняв душу преподобного Аліпія, який помер в 1114 і був похований в Ближніх печерах.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: