понеділок, 6 квітня 2015 р.

Пасхальне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія

всечесному духовенству, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Закарпатської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Нині все наповнилося світлом,небо і земля,
і глибини підземнії ; нехай же святкує все творіння
Христове Воскресіння - в Нім бо ми стверджуємось.
                    ( Пасхальний канон )

Возлюблені у Господі всечесні пресвітери і диякони, боголюбиві ченці та черниці, дорогі братія і сестри! ХРИСТОС ВОСКРЕС!

З милості Божої, ми знову сподобилися святкувати Великдень, що наповнює серця наші невимовним торжеством. Храми, оселі, вулиці міст і сіл - все, здається, зодягнулося у шати радості.Смерть переможена, пекло зруйноване, Воплочену Любов не змогли втримати їхні кайдани. Христос воскрес і “вже не вмирає: смерть уже не має над Ним влади” (Рим. 6, 9). Темряву грішного світу осяяло світло Пасхи Господньої.

Воскресіння Христове, будучи унікальною подією в світовій історії , за задумом Божим , стало початком і нашого особистого воскресіння. Саме для того і прийшов у світ Ісус Христос , зазнав страждань, був розіп’ятий і воскрес із мертвих, щоб кожен мав можливість пройти через досвід воскресіння з гробу, і аж ніяк не в переносному, а в прямому сенсі цього слова. Про це ясно говорить апостол Павло:«Бог… воскресить і нас силою Своєю»(1 Кор. 6:14).

Пам'ятаємо слова  старозавітного пророка Ісаї : «Але Він укритий виразками був за гріхи наші і мучимий забеззаконня наші ; покарання світу нашого було на Ньому, і ранами Його ми зцілилися» (Іс. 53:5). Що ж чуємо тепер?! Які слова дарують нам невимовну Пасхальну радість ?! :«Де твоє, смерте, жало? Де твоя, пекло, перемога? Воскрес Христос, і ти скинуте. Воскрес Христос, і впали демони. Воскрес Христос, і радуються Ангели. Воскрес Христос, і життя жительствує. Воскрес Христос, і жодного мертвого у гробі. Христос бо, вставши з мертвих, початком померлих став».


Ця Пасхальна радість здатна прославляти, надихати й облагороджувати людські душі, піднімаючи їх із повсякденної життєвої метушні та буденності. Тільки вона єдина в змозі розсіяти морок гріховних пристрастей і скорботи  на душі, що походить від них, здолати печаль і смуток на серці, спонукати людину до самовідданого й безстрашного подвигу в ім’я правди і добра .  Оживити людську душу, високо піднявши її над усім тлінним, ганебним, земним і осяяти її Божественним Світлом.

В цей не легкий час для України, в час , коли багато синів та дочок нашої держави полягли на полі бою за  БОГА , ВІРУ, МОВУ  ТА  ДЕРЖАВНУ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, коли сльози жінок та матерів вже вимірюються рікою страждань , закликаю кожного із Вас до щирої молитви  Воскреслому Господу. Тільки  покаяння та надія на Його всемогутність допоможе нам вистояти у цій не легкій , нав'язаній ззовні , боротьбі. Тільки мир та любов до ближнього та щира віра в Бога зможе змінити хід історії, яка нажаль , зараз , вписує жахливі рядки у книгу нашого державотворення.

Всечесне духовенство та чернецтво, дорогі миряни – дідусі та бабусі, батьки і матері, браття і сестри, дорога молодь! В ці святкові дні , від всього серця, хочу привітати всіх вас з Пасхою Господньою.Благаю воістину Воскреслого Христа Ісуса, дарувати  мир Україні нашій , процвітання Закарпатському краю нашому,прошу Його наймогутнішого благословення , щоб супроводжував Він кожного з нас у подальших трудах на славу Святої  Української  Православної  Церкви Київського Патріархату, на користь міст та сіл , у яких ми живемо, на благо наших рідних та  близьких.

Надсилаю своє вітання і до представників Закарпатської місцевої влади всіх рівнів та бажаю, щоб Бог допомагав їм добре працювати на зміцнення і процвітання нашої області та України, подавав державницьку мудрість та підкріпляв їх сили для того, аби зробити життя людей нашого Закарпаття кращим, особливо у цей нелегкий час.

Хочу привітати з Пасхоюі всіх християн - наших братів та сестер з інших конфесій , що  моляться на теренах цього святого краю. Нехай Воскреслий Христос Господь береже їх від усякого злата завжди подає Свою благодать .

Молюсь, щоб Божа  любов завжди підкріплювала кожного з нас у добрих справах на честь і славу Пресвятої Тройці.Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

                                             ВАРСОНОФІЙ
                             єпископ Ужгородський і Закарпатський

Пасха Христова
     2015 рік
місто Мукачево

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: