вівторок, 27 січня 2015 р.

Із історії Закарпатської єпархії

Християнство на Закарпатті проповідувалось святим апостолом Андрієм Первозванним. Пройшовши з проповіддю Євангеліє по Дніпру до Києва і Новгорода, і далі, до Варязького моря, святий апостол прийшов до Риму і звідти знову перейшов у Грецію шляхом, який пролягав у той час від побережжя Балтійського до Адріатичного моря і до Італії. 

А цей єдиний тоді шлях пролягав саме через рівнини нинішньої Польщі, Карпати і удолля Вага і Панонію. По ньому і пройшов до Риму благовісник Христів, і проходячи, огласив слово Євангелія місцевих жителів. 

Загалом, територія Закарпаття належала то до Сербської Православної Церкви, то до Константинопольської. Після приєднання краю 1946 року до СРСР Закарпаття стало канонічною територією Російської Православної Церкви. 

Відродження УАПЦ наприкінці 1980-х років не оминуло і цей край. Було утворено Ужгородсько-Виноградівську єпархію. 29 квітня 1990 р. Володимира (Романюка) було хіротонізовано на єпископа Ужгородського і Виноградівського. 

25 червня 1992 р. на Всеукраїнському Помісному Соборі, було проголошено об'єднання частини Української Православної Церкви і Української Автокефальної Православної Церкви в єдину Українську Православну Церкву Київського Патріархату. 

Ужгородсько-Виноградівська єпархія також ввійшла до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату. Згодом, її було перейменовано на Закарпатську.

Із серпня 2003 року єпархія отримала нового керуючого. Ним став єпископ Кирил (Михайлюк), який отримав титул Ужгородський і Закарпатського. 26 грудня 2014 року рішенням Священного Синоду УПЦ КП за вчинення дій, несумісних з саном єпископа, які стали причиною спокуси та критики на адресу Церкви, порушення 83 Апостольського правила, яким єпископу забороняється займатися військовою справою, преосвященного Кирила, єпископа Ужгородського і Закарпатського, заборонено у священнослужінні до повного покаяння, а тимчасове керівництво Закарпатською єпархією доручено преосвященному Іоасафу, митрополиту Івано-Франківському і Галицькому.

24 січня 2015 р. Священним Синодом Української Православної Церкви Київського Патріархату (Журнал засідання №2) єпископом Ужгородським і Закарпатським обрано ієромонаха Варсонофія (Рудніка), архієрейську хіротонію якого звершено 25 січня 2015 р. у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: