вівторок, 14 травня 2024 р.

Відбувся Архієрейський Собор ПЦУ.

 


Під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 11 травня 2024 року в Трапезному храмі святих Антонія і Феодосія Києво-Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської лаври відбувся Архієрейський Собор автокефальної Української Православної Церкви.

Перед засіданням було звершено молебень на початок всякої справи.

Участь в Соборі взяли 53 архієреї Православної Церкви України, в тому числі єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, за винятком відсутніх з об‘єктивних причин. На початку засідання Предстоятель виголосив доповідь про діяльність ПЦУ від часу Помісного Собору (27 липня 2023 року), після чого відбулося обговорення питань порядку денного.

У підсумку Архієрейський Собор затвердив усі рішення, ухвалені Священним Синодом УПЦ (ПЦУ) за період із попереднього засідання, та схвалив інші постанови. Собор, зокрема, схвалив роботу Предстоятеля Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ) й засвідчив йому повну підтримку, підтримав зусилля Української держави щодо захисту релігійної спільноти і всього суспільства від ворожого іноземного впливу та необхідність законодавчої заборони підлеглості релігійних організацій в Україні релігійним об’єднанням з центром у державі-агресорі. Собор також ще раз засвідчив, що Православна Церква України відкидає і засуджує вчення «русского міра» як базоване на єретичних засадах етнофілетизму, маніхейства та гностицизму.

Окрім того, було ухвалено запропонований Священним Синодом проект листа до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія та Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату з проханням звернутися до Кирила Гундяєва з вимогою публічно відректися від лжевчення «русского міра», засудити і відкликати наказ так званого «Всесвітнього російського народного собору», в якому містяться елементи цього лжевчення.

Також, зважаючи на особливу тяжкість, публічність та вперту нерозкаяність злочинів проти Бога, Церкви Христової та людства, вчинених мирянином РПЦ Владіміром Владіміровічєм Путіним, Архієрейський Собор УПЦ (ПЦУ) засвідчив, що ця особа своїми злочинами і впертим та свідомим нерозкаянням в публічних гріхах сама відлучила себе від Церкви.

Розглянувши всі питання порядку денного, Архієрейський Собор молитвою завершив своє засідання.

 

За інформацією Пресслужби Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)















Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: