неділю, 14 квітня 2024 р.

Богослужіння Архіпастиря в неділю 4-ту Великого посту. Прп.Іоана Ліствичника.


 14 квітня 2024 року, в неділю 4-ту Великого посту, прп.Іоана Ліствичника, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій очолив Божествену літургію свт.Василія Великого в єпархіальному храмі прп.Амфілохія Почаївського м.Ужгород ( Станційна,16 а).Його Преосвященству співслужили: прот.Ігор Войтович,ієрей Олександр Владика та диякон Сергій Погребняков.

Після Євангельського читання, про важливість молитви і посту в духовному житті християнина, виголосив проповідь клірик храму прот.Ігор Войтович.

За богослужінням підносились сугубі молитви за Богом бережену державу нашу Україну, щоб Всемилостивий Господь визволив нас від нашестя чужинців, зміцнив і захистив наших воїнів і подав українському народові довгоочікуваний справедливий мир і перемогу!

Завершилося богослужіння молебнем до преподобного Іоана Ліствичника.

Євангеліє, яке читається в цю неділю, говорить нам про важливість посту і молитви. Коли Христос зцілив біснуватого юнака, ученики запитали Його: «Учителю, чому ми не змогли його зцілити». У відповідь Господь говорить, що цей рід, тобто зла сила, нічим не може бути вигнана тільки постом та молитвою.

Молитва і піст – це провідник благодаті і святого Духа для кожного із нас. Піст і молитва – це ліки від гріха. Це засіб подолання духовних, та навіть і тілесних хвороб. Як повчає нас святитель Іоан Золотоустий: «Піст і молитва – це два крила, які легші за вітер, бо підносять людину до спілкування з Богом».

Також, сьогодні, Свята Церква пропонує нам високий приклад посницького життя в особі преподобного Іоана Ліствичника, який написав твір, в якому він показав ліствицю ( драбину) або порядок добрих діянь, що призводять нас до Престолу Божого.

«Ліствиця» є важливою і невід’ємною частиною церковного передання, що містить практичні вказівки стосовно керівництва духовним життям і зростання у вірі.

Ступені «Ліствиці» – це сходження з сили в силу на шляху прагнення людини до досконалості, яка не водночас, але тільки поступово може бути досягнена, бо, за словом Спасителя, «Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто докладає зусилля, здобувають його» (Мф. 11: 12).

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.



















Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: