четвер, 25 травня 2023 р.

Божественна літургія з нагоди свята Вознесіння Господнього та пам’яті святителя Епіфанія Кіпрського

 


Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній з нагоди свята Вознесіння Господнього та в день пам’яті свого небесного покровителя – святителя Епіфанія Кіпрського, 25 травня 2023 року, очолив Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужив єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій та єпископат з усієї України та численне духовенство.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів.

Також Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

На запричасному стиху проповідь виголосив митрополит Білоцерківський Євстратій.

Після літургії та подячного молебня від імені Священного Синоду, архіпастирів, духовенства та мирян Предстоятеля з Днем тезоіменитства привітав митрополит Львівський і Сокальський Димитрій:

«Ваше Блаженство! Милостивий наш отче і архіпастирю!

Сьогодні ми зібралися під склепінням головного лаврського храму Богородиці для того, щоб привітати Вас з днем тезоіменитства. Цей святковий день збагачується невимовною радістю Вознесіння на небеса Христа Спасителя, Який в оточенні Своїх учнів піднісся туди, де Його Царство, й Держава, і Сила, і Слава. Самі ж апостоли «поклонившись Йому, повернулися в Єрусалим із великою радістю і перебивали постійно, прославляючи і благословляючи Бога…» (Лк. 24: 52 – 53).

Тож і ми, стопами своїми перебуваючи в нашому другому Єрусалимі, стоячи на місці, де подвигом преподобних стверджені, і їх сльозами скроплені, ці печерські пагорби, подібно до святих апостолів, свідків воскресіння і вознесіння Христа Бога, так само прославляємо і благословляємо нашого Творця Вседержителя, в молитвах просячи у Вашого небесного покровителя святителя Епіфанія Кіпрського для Вас душевного миру, спокою та благословенного здоров’я.

У дуже доленосний і відповідальний час покликав Вас Господь до керма Православної Церкви України. 3 одного боку випробовування, смуток і біль за долю нашого українського народу і його держави, а з другого боку в цих умовах ствердження нашої віри, яка не менше терпить тяжкості свого росту, будівництва, постання і розквіту та лягає тягарем на Ваші першосвятительські плечі.

Відтак, наша Церква, під предстоятельським Вашим омофором приймає важливі історичні рішення щодо впровадження нового календаря, життя за новим статутом, та вирішує інші не менш важливі проблеми, які не є калькою чогось старого і такого, що вже було, а є цілком новими. Така новизна потребує виваженого і обдуманого рішення і перш за все ініціативи, яка відходить від Вас, як Предстоятеля, а це потребує колосальних зусиль і сміливості у прийнятті таких доленосних рішень.

Усе це можливе завдяки молитвам того небесного патрона, імʼя якого Ви обрали при постригові шістнадцять років тому. Святитель Епіфаній Саламінський, що на Кіпрі, якому цьогоріч виповнюється 620 років з часу блаженної кончини, не тільки боровся з єресями за чистоту віри, він був дуже уважний до моральної чистоти свого духовенства. І Ви, Ваше Блаженство, пильним своїм оком бажаєте, щоб доброчесність кліриків була гідною окрасою Православної Церкви України.

У день Вашого тезоімениства ми бажаємо Вам, Ваше Блаженство, щоб Ваші пильність та наполегливість у служінні Церкві Христовій, Ваша батьківська любов до пастви, не згасали, і молитва за мир та перемогу, яку Ви творите перед престолом, були почуті нашим пастиреначальником Христом Ісусом.

На многії і благії літа!»

Також слова привітання висловив виконувач обовʼязків намісника Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій.

У відповідь Митрополит Епіфаній подякував за теплі привітання та звернувся до присутніх з першосвятительським словом.

Урочиста відправа завершилася многоліттям Блаженнійшому владиці.

 

Пресслужба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)


















Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: