вівторок, 28 березня 2023 р.

Єпископ Варсонофій взяв участь в засіданні Священного Синоду ПЦУ.

 


28 березня 2023 р. в Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля Православної Церкви при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України). У засіданні взяли участь дев’ять членів Священного Синоду. Преосвященні митрополит Львівський Макарій, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр та архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій були відсутні з поважної причини.

На початку засідання Предстоятель привітав митрополита Вінницького і Брацлавського Романа з нагоди 70-ліття з дня народження.

Згодом Священний Синод заслухав і взяв до відома звіт Блаженнійшого Митрополита Епіфанія про мирний візит до Олександрійського Патріархату 3 – 6 березня 2023 р. Синод висловив подяку Блаженнійшому Папі і Патріарху Олександрійському і всієї Африки Феодору ІІ, ієрархам та духовенству Олександрійського Патріархату, а також Посольству України у Єгипті за високий рівень організації та проведення мирного візиту Предстоятеля та делегації Православної Церкви України, відзначивши важливість поглиблення взаємодії Православної Церкви України з давнім апостольським Патріархатом Олександрії і всієї Африки.

У складі Тернопільської єпархії Православної Церкви України було утворено релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», священноархімандритом якої був затверджений митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор.

Було також утворено монастирі у Дрогобицько-Самбірській та Чернігівській єпархіях з призначенням відповідних керівників. Було внесено зміни до статуту монастиря в Чернігівській єпархії у зв’язку зі зміною назви. Також було затверджено керівників чотирьох монастирів у Волинській єпархії.

За поданням Синодальної Комісії з питань канонізації святих був приєднаний до лику святих Митрополит Київський, Галицький і всієї Малої Руси Рафаїл (Заборовський) (1676-1747 рр.).

З урахуванням технічних виправлень Синод благословив до видання і вжитку в Православній Церкві України другу частину Служебника, з вміщеними у ній послідуваннями служб Божественної літургії свт. Василія Великого, Ранішосвячених Дарів, благословення колива та літії за спочилими, а також видання Часослова у новій редакції перекладу 2023 року. Про це було ухвалене Рішення № 22 «Про надання благословення на видання другої частини Служебника і Часослова українською мовою (в редакції 2023 р.)».

До складу Синодальної Богословсько-літургічної комісії було включено священника Ореста Жигала, викладача літургіки Київської православної богословської академії, клірика Київської єпархії.

Священний Синод підтримав позицію Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, викладену в його Зверненні до братії Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та громадськості від 18 березня 2023 р. Синод закликав братію Лаври до єднання в лоні Помісної Української Православної Церкви на канонічних засадах, визначених рішеннями Об’єднавчого Собору 15 грудня 2018 р. та Патріаршим і Синодальним Томосом про автокефалію Православної Церкви України, врученим 6 січня 2019 р.

Підтримуючи державне рішення припинити дію договору, за яким структури Московського Патріархату в Україні дотепер користувалися частиною комплексу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, водночас Синод вважає за необхідне підкреслити важливість збереження в Лаврі чернечого життя та неперервності звершення богослужінь. У зв’язку з цим було підтверджено раніше спрямовані до Української держави прохання надати для чернечого життя, богослужбової та іншої релігійної діяльності релігійної організації «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» приміщення на території комплексу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Священний Синод прийняв Заяву, в якій підкреслив неприйнятність законопроекту № 9103 про інститут «реєстрованого партнерства» як такого, що суперечить природному Богом встановленому закону, порушує норми Конституції України щодо визначення шлюбу як союзу одного чоловіка і однієї жінки, несе загрозу для суспільної моралі, зокрема для морального і психологічного здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї, створеній на підставі шлюбу чоловіка і жінки, та погіршуватиме демографічну ситуацію в Україні.

Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію надіслати відповідні листи до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету міністрів України.

На цьому засідання було завершене.

З документами, ухваленими на засіданні Священного Синоду, можна ознайомитися за цим посиланням.

 

Від Секретаріату Священного Синоду








Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: