середу, 20 квітня 2022 р.

Пасхальне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського ПЦУ Варсонофія

 


ПАСХАЛЬНЕ  ПОСЛАННЯ

ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО

ВАРСОНОФІЯ

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ ТА ВСІМ ВІРНИМ

ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

 

Смерті святкуємо умертвіння…

іншого, вічного життя початок…

(7 пісня Пасхального канону)

                                             Дорогі браття і сестри!

                                                 Христос Воскрес!

      У ці пасхальні дні, коли весь православний християнський світ знову спільно святкує перемогу життя над смертю, наші думки й почуття ще раз звертаються до Воскресіння Христового. Дві ночі серед року для нас, віруючих людей, священні. Це — Різдвяна ніч і світлосяйна ніч Пасхи Господньої.

     У Різдвяну ніч сталася таїна явлення на землі Сина Божого, Який втілився від Духа Святого і Діви Марії. Це було початком подвигу Боголюдини на землі. В Пасхальну ніч, яку Церква прославляє понад усі церковні свята, Богочоловік Ісус Христос завершив Свій спасительний подвиг. Явивши силу Свого Божества, Христос воскрес і тим самим подолав смерть. Цим явленням всемогутності Божої стверджено істину Його слова, Його діла, Його смерті на хресті за спасіння світу.

     Що для людини найтяжче, найстрашніше в її земному житті? Звичайно, смерть. Смерть обриває, — як гадає людина, що не зазнала радості Воскресіння Христового, — її кращі почуття, її думки, її труди, її турботи, її прихильності, — все, чим живе людина. Христос Своїм Воскресінням подолав смерть. Тепер вона не перериває життя людського духу, а переносить нашу безсмертну душу в те життя, яке не знає кінця. І сам гріб, в який покладається бездиханне тіло, є не місцем загнивання покинутого душею тіла, а тим ложем, де залишається людський прах до загального Воскресіння. Тоді силою всемогутності Божої встануть мертві з гробів і перетворене Божественною силою тіло з’єднається з безсмертною душею для життя вічного.

     Воскресіння Христове дало новий напрям життю людини. Воно зробило земне життя осмисленим і цілеспрямованим. Попереду не смерть, не загибель, не знищення, а сприйняття іншого способу буття, «іншого, вічного життя початок». Смерть втратила для християнина свій жах. Ось чому в ці святкові дні Церква кличе нас до радості й святкування: «Світися, світися, новий Єрусалиме!», «радій нині і веселися, Сіоне», «Радісно обіймемо один одного», «через Хрест прийшла радість всьому світові», «Смерті святкуємо умертвіння».       Пасха Господня з’єднує нас, живих, з нашими близькими, що пішли з цього життя. І ми відчуваємо, що вони з нами і ми з ними, бо смерть не може нас роз’єднати, тому що вічність і любов з’єднують усіх воєдино.

     Ісус Христос зруйнував створену гріхом стіну між Богом і людиною. У Своїй Особі Він показав Небесного Отця, Який розкриває людям Свої обійми. Подібно до сонця, Воскреслий Христос зійшов над землею, щоб не заходити ніколи. Він говорив людям, що коротке земне життя — це сходинка до вічного життя. Він залишив заповідь про те, що основний закон життя людства, без якого люди не можуть і не повинні існувати на землі, — любов, любов до Бога, і любов одне до одного, така, як і любов до самого себе. Воскресіння Христове дає нам сенс жити і працювати на благо нашого народу.

       Сьогодні, виходячи з цієї нашої віри, ми виступаємо проти загарбницьких дій московських, сатанинських злих сил, які ніби «в ім’я Бога», з благословення керівника Російської Православної Церкви «патріарха» кирила (гундяєва), розв’язали проти нас війну і знищують мирних людей та дітей, та саме життя — цей священний дар Божий, заради якого вмер і воскрес Христос. Особливо прикро усвідомлювати, що ті, хто називає себе християнами, «канонічними», виношують теорії знищення України, безрозсудно руйнуючи  все найкраще і найдорожче, що ми збудували за роки своєї Незалежності. Ми бачимо в їх загарбницьких діях непрощенний гріх перед Богом, моральний злочин перед життям і всім людством. Наша  Православна Церква України закликає всі Церкви та Уряди світу, і всіх християн, які вірять у перемогу Христа над смертю, радикально впливати на росію та її безбожне керівництво, і разом з усіма миролюбними силами добиватися відвернення подальшої  катастрофи. Ми віримо, що як Христос переміг смерть, так здорові і добрі сили в усьому світі з Божою допомогою відновлять і збережуть мир на нашій Українській землі. Нехай «життя живе», і нехай радіють йому люди в нашій багатостраждальній Вітчизні!

    У ці пасхальні дні, у свято перемоги життя над смертю, ми знову звертаємось до всіх християн, до всіх людей доброї волі із закликом об’єднати свої зусилля та всіма доступними для нас засобами перекрити дорогу війні. Пам’ятаймо, наша невтомна праця і самопожертва додає сили  захисникам Вітчизни, які ціною власних життів боронять Україну та тримають небо над Закарпаттям  мирним.

     Отож, шановні Закарпатці, сердечно вітаю вас: боголюбиві пастирі, представники влади, військовослужбовці, правоохоронці, волонтери, лікарі та журналісти, дорогі браття і сестри з святом Світлого Христового Воскресіння! Святкуючи Великдень, будемо не тільки в ці світлі священні дні, але й у всі дні нашого життя свято зберігати в розумі й серці Пасхальну радість воскресіння з мертвих. Свята Церква закликає і вчить нас жити в мирі, любові, бездоганності звичаїв, у всякому благочесті й чистоті, чесною працею служити ближнім і нашій державі Україні, щоб у день загального воскресіння бути достойними вічної радості з Воскреслим Господом і Спасителем нашим.

     Нехай буде над усіма нами благословення Воскреслого з гробу Начальника життя нашого, Господа Ісуса Христа! Амінь.

                                       Христос воскрес! Воістину воскрес!

Пасха Христова – 2022 року Божого

+ Варсонофій ( Руднік)

єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ ( ПЦУ), м.Ужгород.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: