неділю, 6 лютого 2022 р.

Звернення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія стосовно протидії поширення пандемії коронавірусу.

 


Всечесні отці, шановні вірники Православної Церкви України в Закарпатті!

 

    За останні тижні, серед мешканців нашого Срібного Краю швидко шириться чергова хвиля пандемії (Коронавірус SARS-CoV-2, ОМІКРОН). За останні дні кількість хворих у Закарпатському регіоні суттєво зросла. Критичним для медичних установ є, коли система охорони здоров'я не справлятиметься з великою кількістю хворих. Щоб не відбувся колапс системи охорони здоров'я, звертаюся черговий раз до  шановних жителів Закарпаття: підприємців, керівників різних установ, закладів, священиків та населення з проханням дотримуватися усіх необхідних норм карантинних обмежень,  та прагну звернутись до всіх Вас з проханням усвідомити ще раз прості, але дуже важливі речі. Йдеться про дотримання вказівок МОЗ та рішень влади в умовах карантину в Україні.

     Cлід бути розсудливим та зберігати всі правила безпеки, щоб не захворіти та не стати носієм вірусу заражаючи інших.Беручи до уваги темпи поширення пандемії прошу Вас, щоб при перших симптомах хвороби Ви звертались до лікаря, котрий дасть Вам компетентні поради , як потрібно лікуватись. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням. Прошу людей похилого віку, дітей та осіб, що належать до групи ризику бути дуже обережними. Ті, хто є здоровий і має будь- яку можливість нехай потурбується про своїх ближніх, щоб їм у цей скрутний час нічого не бракувало, а передусім вашої любові та турботи.

     Всечесні Отці, прошу Вас пригадати парафіянам усі умови дотримання карантинних обмежень в храмі, а саме: дотримуватись маскового режиму, обробляти дезінфектором руки, та тримати дистанцію.

-   Жодна людина не може бути присутньою в храмі без захисної маски;

 

-   Проводити провітрювання приміщення храму до та після Богослужіння;

 

-   На дверях храму обов'язково має висіти інформаційне попередження про обов'язкове використання захистної маски та правил поведінки під час пандемії;

 

-  В кожному храмі широко застосовувати санітарні/хлоровмісні  розчини для дезінфекції підлоги, дверних ручок, підвіконників, кіотів (рамок) ікон, до яких прикладалися чи торкалися  віряни;

 

-    Причастя вірників дозволяється звершувати одноразовими ложечками (які потім спалити), або дозволити причасникам брати раніш роздроблену  та «напоєну» Кров’ю Христовою часточку Агнця особисто;

 

-     В храмах достатнім виявом шанування святинь - хреста, ікони, мощей - буде поклін без поцілунку;

 

-    Після причастя вірних пропонується утримуватися від цілування чаші і витиранні рота причасників платом. Плат необхідно використовувати тільки для запобігання втрати Святих Дарів. Використовувати одноразові стаканчики для запивання, які після використання утилізувати ( спалити).

 

-  В кожному храмі єпархії, на інформаційних стендах, розмістити друковані рекомендації МОЗ України щодо профілактики розповсюдження коронавірусу.

 

-   Вірянам також рекомендую провітрювати свої домівки, проводити в них вологе прибирання з використанням санітарних/хлоровмісних розчинів, а перебуваючи поза межами будинку обов'язково  дотримуватись маскового режиму.

 

Дані вказівки виконувати до переходу Закарпатської області в «ЖОВТУ» карантинну зону !

 

Прошу не легковажити даним зобов'язанням, а Благочинним проконтролювати виконання тут написаного! Не ігнорувати загальноприйнятих норм гігієни і виконувати рекомендації лікарів, а у разі появи ознак схожих на інфекційне захворювання слід лишатись вдома, для того щоб унеможливити або максимально применшити ризики захворіти, як для себе так і для наших ближніх. ; У випадку погіршення здоров’я обов’язково звертатись до лікарів.

     Усім Вам бажаю Божого благословення та міцного здоров’я. Тільки спільно ми зможемо подолати поширення вірусу та зберегти одне одного!

 

+Варсонофій

Єпископ Ужгородський і Закарпатський

Української Православної Церкви (ПЦУ)

м.Ужгород

07.02.2022 р.Б.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: