пʼятницю, 24 грудня 2021 р.

Різдвяне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія.

 

   


  

Слава у вишніх Богу, і на землі мир,

в людях благовоління.

(Лк. 2, 14)

                                            Дорогі браття і сестри!

    Цю чудову звістку про любов і мир принесли ангели в ніч Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Тому кожного року ми урочисто святкуємо цей день і з великою радістю згадуємо пришестя у світ Сина Божого. Різдво Христове — це наша радість, наше життя і спасіння.

     Вірою в Господа Ісуса Христа спасалися всі — і ті, що жили після Його пришестя, і ті, що жили до того, як Він прийшов у світ: вони чекали, вони сподівалися, що Він прийде і врятує їх від гріха і смерті.

      Наближався час Різдва Христового. І, як буває вночі, коли згущується темрява, так і перед пришестям Христа темрява гріха ще збільшилась. Не тільки люди забули істинного Бога, але, здавалося, і Сам Бог забув людей. Тоді мало хто шукав Творця, людство не знало, як треба жити. Язичницький світ лежав у темряві гріха. І коли людина гинула від моральної зіпсованості, вмираючи духовно раніше від смерті тілесної, Сам Бог зійшов на землю, щоб «знайти і спасти, що загинуло» (Лк. 19, 10). Господь не прийшов на землю як славетний цар або великий завойовник. Він не народився в багатому палаці, оточений слугами і воїнами. Син Божий увійшов у світ через бідний вертеп, куди заганяли худобу в холодні ночі. Пречиста Діва Марія Сама сповила Його і поклала в грубих яслах.

      Різдво Христове, або Боговтілення, — це подія, що сталася один раз у часі, але має силу вічності. Боговтілення, як довершене з’єднання в одній Особі Сина Божого двох природ, Божої та людської, з’єднання нероздільне й незлитне, — є Церква. Син Божий не просто наблизився до людини, а ототожнився з нею; Сам став людиною. Пояснюючи зміст Боговтілення, святий Іоан Богослов говорить: «Життя явилось, і ми бачили, і свідчимо, і сповіщаємо вам це вічне життя, яке було в Отця і явилось нам» (1 Ін. 1, 2). Проповідь, християнства, як і щорічне урочисте святкування Різдва Христового, — це радісне, урочисте свідчення про нове життя.

     Як хочеться нашому серцю і устам, особливо в день нинішнього свята, повторювати слова ангельської пісні, яка слідом за явленням ангела віфлеємським пастухам наповнила небеса: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2, 14). На богослужінні ми часто чуємо ці ангельські слова. Та особливо урочисто лунають вони в Різдвяні свята. Разом з ангелами ми співаємо славу на небі Богові, ми славословимо, ми урочисто величаємо Господа за Його безмежну любов, яку Він явив людям народженням на землі Спасителя світу, ми дякуємо Йому за принесену на землю радість. Ми співаємо славу Богові, бо у втіленні Сина Божого відкриваються всі глибини премудрості Божої. Тільки вона одна й могла знайти засіб для примирення людей з Богом, з самими собою, та своєю совістю. «В Ісусі Христі Бог примирив із Собою світ, не ставлячи в провину людям злочинів їхніх, і дав нам слово примирення», — говорить апостол Павло (2 Кор. 5, 19).

         Різдвяної ночі ангели заспівали: — «на землі мир». Той, Хто народився у Віфлеємі, скаже напередодні Своїх страждань: «Мир залишаю вам, мир Мій даю вам» (Ін. 14, 27). Він приніс на землю закон братерства, взаємного служіння один одному, мирного співжиття. Минули тисячоліття, а Христос назавжди залишається єдиним бездоганним втіленням усіх чеснот і добрих якостей людини. Його доброта — безумовна, Його милосердя — безмежне, Його терпіння — невичерпне, Його віра — непохитна, Його мужність — абсолютна, Його любов — всеосяжна, Його проникнення в глибину людської душі та людські потреби — надприродне, Його розуміння нашої грішної природи — дивне, Його прощення розкаяних грішників — безподібне.

      Виходячи з такої нашої віри, у цей складний для України час, ми не повинні падати духом і опускати руки. Україна є і буде державою, і Бог поблагословить її народ миром, злагодою і добробутом. Завжди молімося, щоб Господь наш Ісус Христос, який народився в цей день більш як дві тисячі років тому, дав українським народоправителям мудрість і силу; суддям — правду й справедливість; усім людям — любов до праці, мир і злагоду. Ми закликаємо всіх православних людей Закарпаття залишити релігійні чвари і в ім’я Христа об’єднатися навколо Єдиної Помісної Православної Церкви України, щоб прославився Бог, а український народ мав би духовну силу для свого розвитку і процвітання.

      У ці різдвяні дні, повні духовної радості й церковного торжества, сердечно поздоровляю всіх керівників та священнослужителів християнських конфесій нашого краю, владу всіх рівнів, Народних депутатів України від Закарпаття. Вітаю також силові та правоохоронні структури області, працівників ЗМІ, освіти, культури, охорони здоров'я, прикордонників та військовослужбовців нашої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, та вас, дорогі браття і сестри, з великим святом Різдва Христового і Новим роком. Нехай дасть Господь  в цьому році всім вам доброго здоров’я, духовну радість, любов і добробут. Нехай мир і благословення Боже спочивають на кожній людині, яка чинить добро, на кожній родині, на нашій країні та на всіх народах!

      «Нас ради людей і нашого ради спасіння» народжений у віфлеємській печері від Пресвятої Діви Марії Син Божий, нехай дасть нам у мирі й духовній радості, в доброму здоров’ї та всякому благополуччі славити Його Пресвяте Ім’я гучним привітанням : ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ ! СЛАВІМО ЙОГО !

+Варсонофій (Руднік)

єпископ Ужгородський і Закарпатський

Української Православної Церкви ( ПЦУ)

Різдво Христове – 2021 - 2022 рік м.Ужгород.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: